Comunitat Valenciana

El director de Cofrents xifra en 12 els successos notificats en un any al CSN sense afectar persones ni medi ambient

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
Central Nuclear de Cofrents
Central Nuclear de Cofrents
EUROPA PRESS
Central Nuclear de Cofrents

El director de la central nuclear de Cofrents, Tomás Lozano, ha explicat que la instal·lació ha comunicat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) 10 successos notificables en 2017 i dos al gener de 2018 que "no han afectat persones, la instal·lació, ni el medi ambient" i ha avançat que la planta romandrà parada aquesta setmana per al manteniment d'alguns accionadors de les barres de control.

Així ho ha indicat Lozano en una compareixença en les Corts Valencianes per a explicar els incidents ocorreguts durant els últims 10 mesos en la central nuclear, on ha restat importància al nombre de successos registrats en la planta perquè ha puntualitzat que entren dins de la "normalitat". "Notificar no significa que existisca anomalia ni que hi haja algun incident", ha explicat per a reivindicar que Cofrents és "absolutament segura".

En aquest sentit, ha detallat que dels 10 successos de 2017, nou s'han qualificat amb nivell 0 en l'Escala Internacional de Successos (INES) de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), mentre que un d'ells va ser nivell 1 (anomalia), el més baix de l'escala d'importància i es va produir per defectes en una vàlvula del sistema d'aigua d'alimentació, la qual cosa va provocar la parada de la planta.

Durant la seua intervenció en la cambra autonòmica valenciana, Lozano ha explicat que aquesta única anomalia de nivell 1 va obligar a parar la producció per a inspeccionar les línies i les vàlvules del llaç A del sistema d'aigua d'alimentació, en observar, en l'arrancada després de la parada de recarrega anterior, un desequilibri de cabals d'aigua entre el llaç A i el llaç B, que aporten aigua a l'atuell per a produir el vapor necessari per a moure la turbina.

Ha explicat que va ser llavors quan es va iniciar un procés d'inspeccions "exhaustives" fins que es va determinar que l'anomalia es devia al despreniment de fragments d'aquesta vàlvula en el sistema d'aigua d'alimentació, que finalment van ser recuperats.

ACTUALMENT PARADA

Respecte a la situació actual de la central, ha apuntat que es troba actualment realitzant una parada d'una setmana de durada per a completar treballs de manteniment preventiu en alguns dels accionadors hidràulics de les barres de control, atés que han observat que en dos d'ells les juntes "no ofereixen un perfecte segellat i hi ha un lleu goteig en la part inferior".

Davant aquesta situació, el director de Cofrents ha avançat que s'ha adoptat la decisió de canviar no només aquestes peces, sinó totes les juntes de la passada recarrega per si hi haguera "un problema de fabricació". "Pararem la central tantes vegades siga necessari per a fer manteniment", ha indicat.

En aquest sentit, ha remarcat que la prioritat absoluta en la central de Cofrents és la seguretat pel que pararan quantes vegades siga necessari per a dur a terme tasques de manteniment. "La prioritat de Cofrents és la seguretat i si cal parar i deixar d'ingressar es fa. La seguretat prima enfront de la producció i els ingressos", ha defès.

COFRENTS, "ABSOLUTAMENT SEGURA"

El màxim responsable de la instal·lació també ha insistit que tots els indicadors que mesuren la seguretat en la planta apunten al fet que Cofrents està "al millor nivell de seguretat". Per tant, ha reivindicat que la central és "absolutament segura".

D'altra banda i respecte al projecte per al llicenciament i construcció del Magatzem Temporal Individualitzat (ATI) en l'emplaçament de la central, el director de la planta ha indicat que tot avança segons el previst i ha insistit que és una instal·lació "totalment segura", "estesa en la majoria de països" i que serà necessària en qualsevol escenari futur.

Lozano ha destacat que Cofrents és una de les instal·lacions energètiques més importants d'Espanya i de la Comunitat Valenciana, que en 2017 va generar 7.340 milions de kWh, un 27% de la demanda elèctrica anual de la Comunitat Valenciana i prop d'un 3% de la demanda elèctrica a nivell nacional.

Ha assenyalat que des de l'any 2009 la instal·lació valenciana ha mantingut factors de funcionament mitjans superiors al 90%, la qual cosa la situa dins de les centrals amb millor fiabilitat a nivell internacional.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento