Comunitat Valenciana

World Press Photo arriba a València amb l'origen dels conflictes i els refugiats

  • Romandrà oberta en la Fundació Xirivella Soriano fins al pròxim 11 de març.
  • La integren un total de 143 imatges seleccionades entre més de 80.000 fotografies.
  • Persones refugiades residents a València treballaran com a guies de la mostra.
La trampa de migrantes libia, de Daniel Etter (Der Spiegel)
La trampa de migrantes libia, de Daniel Etter (Der Spiegel)
DANIEL ETTER (DER SPIEGEL)
La trampa de migrantes libia, de Daniel Etter (Der Spiegel)

World Press Photo, la mostra de periodisme gràfic més rellevant del món, aterra aquest divendres en la Fundació Xirivella Soriano de València amb un total de 143 instantànies que busquen establir una "pauta de reflexió" sobre el drama dels refugiats. En aquesta ocasió, la mostra centra el seu objectiu en l'origen d'aquesta crisi, els conflictes en països de diferents parts del món, per a aconseguir que "la gent no s'immunitze".

Així ho han anunciat aquest divendres en la presentació de l'arribada d'aquesta exposició de fotoperiodisme a València el president de la Fundació Chirivella Soriano, Manuel Chirivella; el director del projecte i president de Doctornopo, Pablo Bruc; la project manager de World Press Photo, Babette Warendorf; el coordinador de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat del País Valencià (CEAR PV), Jaume Durá, i el director de l'àrea comercial de Banc Sabadell a Balears i la Comunitat Valenciana.

Aquesta composició de més d'un centenar d'imatges, que arrepleguen esdeveniments informatius significatius succeïts durant 2016 en tots els racons del planeta, s'inaugura aquest mateix divendres 9 i romandrà en la Xirivella Soriano fins al pròxim 11 de març. Cada any realitzen aquest recorregut pel millor del periodisme gràfic més de 8.000 persones a València.

En la roda de premsa, la project manager de World Press Photo ha explicat que les més de 100 fotografies arreplegades en aquesta edició del certamen -part d'elles, obra de tres espanyols- han sigut seleccionades d'entre més de 80.000 fotografies que van ser presentades per al voltant de 5.000 professionals. A més, ha assenyalat que s'aborden diferents temàtiques: el drama de les persones refugiades, les guerres, l'home contra la naturalesa i els conflictes existents al voltant del món.

El fenomen dels refugiats, protagonista

Manuel Chirivella ha assegurat que, sota el lema 'Crea Refugi', aquest conjunt de fotografies busca "conscienciar als ciutadans" sobre la situació de les persones refugiades i ha indicat que és "molt més que una exposició, és una pauta de reflexió", mentre que des de CEAR PV, Jaume Durá ha apuntat que es posa "el món de la cultura al servei de les problemàtiques socials".

Una temàtica, la dels refugiats, que "va a deixar de ser una novetat per a ser alguna cosa conjuntural", ha afegit Durá, que ha recordat que l'actual crisi suposa "el major desplaçament forçat de persones des de la Segona Guerra Mundial" i, concretament, a Espanya es van registrar 31.000 sol·licituds d'asil el passat any.

En la present edició de World Press Photo són nombroses les imatges de zones de guerra a l'Iraq o Síria, amb una població civil "devastada i arrasada" per les armes.

Informació per a la reflexió

L'obra guanyadora, del fotoperiodista turc Burhan Ozbilici, és conseqüència directa del conflicte sirià. La imatge reflecteix l'assassinat de l'ambaixador rus a Turquia a càrrec d'un policia turc. L'atac es va produir en un moment de tensió entre Rússia i Turquia, que recolzaven a bàndols oposats a Síria.

També són protagonistes els qui fugen de la guerra i de la pobresa, els migrants, fotografiats mentre recorren amb vaixell el Mediterrani des de Líbia o altres països de l'entorn cap a Europa, o tractant de creuar la frontera a peu entre Grècia i Macedònia.

Altres imatges reflecteixen situacions de desigualtat social, com la pobresa en les faveles de Rio de Janeiro a esquena dels Jocs Olímpics de Brasil; o les conseqüències de l'acció de l'ésser humà i del canvi climàtic sobre el medi ambient.

Unes obres que abasten totes les realitats vitals i els fenòmens socials, culturals, econòmics i naturals, que "ofereixen al públic informació per a la reflexió i per a entendre els esdeveniments del moment".

En un altre to, unes altres de les imatges exposades mostren un altre tipus de conflicte, com el d'un colp acrobàtic del tennista francés Gaël Monfils o la 'guerra' que es produeix cada hivern en la localitat alacantina d'Ibi, la 'Festa dels Enfarinats'.

Visites guiades per refugiats 

D'altra banda, en col·laboració amb la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat del País Valencià (CEAR PV), World Press Photo València ha llançat la campanya 'Crea Refugi' per a recaptar fons amb la finalitat de recolzar a l'organització en la seua labor a la Comunitat.

A més, persones refugiades residents a València treballaran com a guies de la mostra i traslladaran les seues experiències als visitants, una eina interessant perquè el públic conega els testimonis dels qui han patit l'exili obligat dels seus llocs d'origen.

Així mateix, per a "fer tangible el gest cultural", ha indicat Pablo Bruc, s'ha programat com a activitat paral·lela a l'exposició una xarrada-debat que acollirà el Centre Cultural Octubre el 28 de febrer. Sota el títol 'Persones Refugiades: Realitat i Justícia', comptarà amb la participació del catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València Joan Romero i la coordinadora dels serveis jurídics de CEAR, Paloma Favieres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento