Comunitat Valenciana

El pintor valencià Rafael Armengol homenatja a Tiepolo en La Nau

  • L'exposició estarà oberta fins al 20 de maig en la Sala Martínez Guerricabeitia.
  • La mostra va acompanyada de la publicació d'un catàleg homònim.
  • L’exposició, que és itinerant, viatjarà el 8 de juny a Algemesí.
El pintor ha presentado su selección en La Nau
El pintor ha presentado su selección en La Nau
EUROPA PRESS
El pintor ha presentado su selección en La Nau

L'artista valencià Rafael Armengol ha portat a la Nau de València una trentena d'obres inèdites amb les quals traspassa el color i la llum del rococó del pintor italià Giambattista Tiepolo. La selecció és fruit de més de 20 anys de treball, encara que el de Benimodo (València) mira al futur amb ganes de seguir creant, després de sis dècades de carrera. "Açò no s'acaba mai, unes coses et porten a unes altres, fins i tot les fallades", assegura.

Així ho ha expressat Armengol en la roda de premsa de presentació de 'Parelles de Tiepolo', la mostra que s'inaugura aquest divendres, 9 de febrer, i que estarà oberta fins al 20 de maig en la Sala Martínez Guerricabeitia del centre cultural.

Han acompanyat al pintor el comissari , Martí Domínguez; el vicerector de Cultura de la Universitat de València, Antonio Ariño; el director d'Activitats de la col·lecció, José Pedro Martínez, i el regidor de Cultura d'Algemesí (València), Pere Blanco, ja que la mostra serà itinerant.

El valencià ha recordat que, des de l'inici de la seua trajectòria en els anys seixanta, es va preocupar per l'ús del color, primer en periòdics, televisió i ordinadors i després en la seua investigació en quadres clàssics. Així va ser "provant coses", descomponent les imatges en trames de ratlles i punts.

Homenatge a Tiepolo

La seua mirada al llegat de Tiepolo no va arribar per "inspiració momentània", sinó que la va idear fa més de 20 anys, en escollir dos dels seus gravats en 1993. "Segurament, he tardat a fer-la perquè m'he recreat molt", ha asseverat el pintor, ja que "no tenia pressa".

L'exhibició que s'obri ara al públic, la 18 de la sèrie 'Trobades' de la col·lecció, destaca per l'ús del color que realitza l'artista dels llenços de Tiepolo, al que pretén rendir "homenatge" en sèries de parelles de les seues obres.

L'última li ha portat fins a cinc anys i és la continuació de treballs anteriors amb els quals Armengol ha 'viatjat' fins al Renaixement, com Botticelli, Uccello o Mantegna. Ara és el torn del Barroc i d'aquest exponent del rococó italià, amb obres protagonitzades per la mitologia i les figures iconogràfiques.

Tensions visuals “sense trampa ni cartó” 

A partir d'aquests ingredients, el valencià crea parelles -d'ací el títol de l'exposició- i "juga amb elles aprofitant les tensions visuals entre els personatges", com ha relatat el comissari. L'exhibició conjuga l'espectacularitat de l'obra de Tiepolo amb el tractament d'Armengol, "un alquimista del color" que, malgrat dibuixar pintures sobre píxels, no utilitza una tècnica informàtica: "En aquests quadres no hi ha trampa ni cartó".

Com a responsable de la Martínez Guerrricabeitia, José Pedro Martínez ha posat el focus sobre l'impacte de la selecció d'Armengol i ha assegurat que transcendeix el visual i artístic: "Quan un entra en la sala rep una espècie de bufetada".

La mostra va acompanyada de la publicació d'un catàleg homònim que arreplega l'obra de la sèrie de Tiepolo i el procés de creació de cada peça, a més de textos de Domínguez, que fa un elogi a l'artista; Manuel Baixauli, que centra el discurs en la vida d'Armengol; Antoni Furió, Vicent Josep Escartí i María Teresa Beguiristain, que aprofundeixen en la tècnica i l'ús del color i la llum, i Marisa Machí i Pau Armengol, sobre les obres originals del pintor italià.

L'organització ha tractat així de conjuminar el món artístic amb l'intel·lectual i literari, en un projecte "fascinant" que conjuga "paraula, imatge i color". "En definitiva, cultura", ha reivindicat l'edil d'Algemesí, on 'viatjarà' l'exposició el 8 de juny, en coincidència amb les festes patronals.

'Armengolització del claustre de la UV” 

'Parelles de Tiepolo' continuarà en les pròximes setmanes amb la instal·lació de grans metacrilats transparents de l'exposició en el Claustre de la Universitat, que s'omplirà de vidrieres i mosaics per a "potenciar" el tractament del color del projecte en una sort d’"armengolització", ha il·lustrat Martí Domínguez.

Paral·lelament, la mostra es pot visitar en La Nau de dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores. Els diumenges i festius, de 10 a 14 hores, tots els dies amb entrada lliure. Està organitzada per la Universitat i la Martínez Guerricabeitia, amb el suport de Banc Santander, Heineken i l'Ajuntament d'Algemesí.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento