La Comunitat Valenciana tanca un gener humit i molt càlid
La Comunitat Valenciana tanca un gener humit i molt càlid AEMET

La Comunitat Valenciana ha tancat un mes de gener humit i molt càlid, amb una temperatura mitjana de 9,6 graus, que és 1,8 graus superior a la de referència (de 7,8) i amb una precipitació acumulada de 50,3 litres per metre quadrat, un 18 per cent per damunt a la de la mitjana climàtica del període 1981-2010, que se situa en 42,5 l/m2.

Segons ha informat la delegació territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), en temperatura van destacar els dos becs càlids dels primers dies del mes, i dels dies 21 i 22. En aquest últim episodi, es van registrar 26,6 graus a València, que és la temperatura més alta registrada en la ciutat en un mes de gener des de 1896, any a partir del qual es tenen registres.

En precipitacions, el més destacat van ser els efectes del temporal de Llevant dels dies 27 i 28, amb precipitacions generalitzades en la mitat sud del territori, que localment van arribar a ser forts i van acumular més de 100 l/m2 en observatoris de l'interior nord d'Alacant i interior sud de València.

No obstant açò, va haver-hi una "gran diferència" entre les precipitacions acumulades a Alacant i interior sud de València, zones que presenten un "clar superàvit" pluviomètric al gener, amb els registres de la mitat nord, sobretot del litoral de Castelló, on no s'arriba ni a la mitat del que sol ser normal al gener.

Dos becs càlids

Així, Aemet explica que el caràcter "molt càlid" de gener obeeix a dos becs càlids centrats en els dies 3 i 4, i en els dies 21 i 22. En el primer bec càlid, les temperatures més altes es van observar en el litoral de Castelló, amb 26,4 graus a Vinaròs i 26,1ºC a Torreblanca el dia 3, i 25,7 en l'observatori provincial de Castelló (Almassora) el 4.

La temperatura registrada en l'observatori de Castelló el dia 4 és la tercera més alta registrada en un mes de gener, només superada pels 27,4 graus del 7 de gener de 1982, i pels 26,4 del 13 de gener de 2004.

En el segon bec càlid, el dels dies 21 i 22 de gener, els registres més alts es van observar en el litoral i prelitoral de València i Alacant, quan es van arribar a registrar 27,2ºC a Elx; 27,1 a Llíria i 26,6 a València, que és la temperatura més alta registrada en la ciutat en un mes de gener des de 1869. Per contra, els dies més freds van ser el 7, el 8 i el 9. La mínima d'eixos dies va arribar fins el -7ºC a Villena, -6,3ºC a Vilafranca i -6,2ºC en la la Pobla de Sant Miquel.

Consulta aquí más noticias de València.