Comunitat Valenciana

Puig rebutja "la picabaralla que proposa Feijóo" i veu "irresponsable" que s'intente "amussar el debat entre territoris"

  • VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)
Ximo Puig en imatge d'arxiu
Ximo Puig en imatge d'arxiu
Europa Press
Ximo Puig en imatge d'arxiu

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha rebutjat aquest dimarts la "picabaralla" i la "guerra" que "proposa" el seu homòleg gallec, Alberto Núñez Feijóo, qui aquest dilluns ha rebutjat les queixes de Puig pel finançament, atés que se li ha condonat deute i ha afirmat que el president valencià "hauria d'estar agraït".

D'aquesta manera, el cap del Consell ha qualificat com "molt irresponsable" el que estan fent "els qui intenten amussar el debat entre territoris".

Així ho ha manifestat aquest dilluns Puig després d'assistir a la inauguració de la seu de la Universitat Internacional de València (VIU) i en ser preguntat per les declaracions de Feijóo en un esmorzar informatiu d'Europa Press a Madrid, on ha rebutjat les queixes de governs autonòmics com el de la Generalitat Valenciana pel finançament que rep la seua comunitat quan l'actual Executiu li ha condonat 11.000 milions d'euros en interessos del deute, ha dit, i quan el seu partit, el PSOE, va ser el que va pactar l'actual sistema.

"Algú pretén que una altra vegada el debat sobre el finançament es convertisca en un debat entre comunitats autònomes. Jo per descomptat no estic en eixa tessitura. Crec que que és molt irresponsable el que s'està fent per part dels qui intenten amussar el debat entre territoris", ha manifestat el president valencià.

D'altra banda, ha destacat que "si la Comunitat Valenciana tinguera el finançament que té Galícia per habitant enguany haguérem tingut 2.500 milions més d'euros per habitant, amb la qual cosa evidentment no tindríem cap problema de deute i l'assumiríem tota".

En aquesta línia, ha instat a "comptar eixa xifra des de l'any 2000" per a comprovar "la profunda asimetria que existeix". "Però així i tot el conjunt del sistema té un dèficit de 16.000 milions, amb la qual cosa jo no vull entrar en la guerra que proposa el senyor Feijóo, que no es per què la proposa perquè entre altres coses crec que això no afavoreix en absolut a la unitat del país, al que és un sistema de benestar que ha de ser igual per a tots els espanyols", ha agregat.

"DEBATS ABSURDS"

Així, el president ha sostingut que en aquests moments "es tracta de complir la paraula donada, complir amb el que es va acordar en la Conferència de Presidents, en la qual estava el senyor Feijóo i estàvem tots els altres, i es va acordar que s'aprovaria el sistema de finançament en 2017", alguna cosa que "ja s'ha incomplit", però "almenys que no s'intenten generar debats absurds".

Puig ha apuntat que "cadascun hauria de ser conscient del que representa" i ha expressat el seu desig que "de veres que els presidents autonòmics hauríem d'ajudar a conformar un país en el qual la singularitat dels territoris i la igualtat de les persones fóra una realitat".

"I ací em vaig a quedar, perquè la picabaralla que proposa Feijóo no té cap interés per a la ciutadania", ha resolt el president valencià.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento