Comunitat Valenciana

El Consell realitzarà totes les accions possibles per a exigir la liquidació de 2016: "Han de pagar-nos i punt"

  • VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic
EUROPA PRESS
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic

La Generalitat Valenciana realitzarà totes les actuacions "que en la relació entre dos governs es puguen" donar per a reclamar al Ministeri d'Hisenda l'ingrés "immediat" en els comptes autonòmics dels 1.567 milions d'euros de la liquidació de 2016. "Totes les que puguen ser, menys el que va dir Fabra de baixar-se els pantalons, que no li anem a exigir al conseller perquè és lleig, tot la resta ho va a fer per a aconseguir els diners", ha dit la vicepresidenta, Mónica Oltra, que ha assegurat: "Han de pagar-nos i punt".

Així s'ha pronunciat la també portaveu del Consell en la roda de premsa posterior al ple, que ha aprovat aquest divendres l'acord per a reclamar aquesta quantitat de diners que l'Estat té "retingut" durant dos anys, un temps en el qual "han estat jugant amb els interessos".

Preguntada sobre quines actuacions concretes es contempla engegar, Oltra ha indicat que "totes", precisant que "normalment" comencen per l'intercanvi epistolar i acaben amb "reunions, telefonades o pressions". "Qualsevol gestió encaminada al fet que ens paguen eixos 1.500 milions d'euros que són els nostres ja", ha reiterat.

Ha subratllat que es tracta d'uns diners que corresponen als valencians una vegada liquidat l'exercici 2016 i la justificació de l'import a rebre "ja està feta", comparant-ho amb la declaració de la renda que realitzen els ciutadans. Quan ix a retornar, ha prosseguit, es paga al ciutadà, i el mateix "en gran" ocorre amb les comunitats.

L'objectiu de la iniciativa és garantir que la retallada en el finançament en termes de caixa de la Comunitat Valenciana per a aquest exercici, "decidit pel Ministeri d'Hisenda de forma unilateral fins que no hi haja uns nous Pressupostos Generals de l'Estat, així com l'incompliment de la promesa un nou sistema de finançament, no perjudiquen els proveïdors valencians, a més d'assegurar la cobertura en la prestació dels serveis bàsics de Sanitat, Educació i protecció social dels valencians i en la resta de funcions encomanades", assenyala la Generalitat.

El ministeri va traslladar el passat 2 de gener a la Generalitat la seua decisió de reduir en 353 milions les entregues a compte del finançament de 2018 comunicades al juliol i que van servir per a elaborar els pressupostos autonòmics d'enguany, al·legant la situació de pròrroga pressupostària, una mesura que suposarà una "minoració pel citat import per a fer front al pagament de les obligacions derivades de l'execució del pressupost de despeses" de la Generalitat.

El text recorda que, en la comunicació del 2 de gener en la qual la Secretaria General del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública va traslladar el nou import de les entregues a compte de l'exercici 2018, amb una minoració de 353 milions, es fa constar que l'import de la liquidació del model de finançament corresponent a 2016 "no pateix variació respecte a la comunicació rebuda en el mes de juliol de 2017" que els va fixar en els citats 1.568 milions.

FINANÇAMENT I ATUR

D'altra banda, preguntada sobre la proposta del PSOE que la reforma del model de finançament tinga en compte la taxa d'atur de les comunitats, Oltra ha recordat que el Consell ja ha defès que es tingueren en compte en eixa reforma del model indicadors com la taxa AROPE que mesura l'empobriment de la població, la qual cosa en certa manera també va lligat a la taxa d'atur.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento