Comunitat Valenciana

PSPV, Compromís i Podem lamenten la decisió del TC i diuen que es mantindrà l'atenció sanitària universal

  • VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)
Imatge d'arxiu de la presentació de la sanitat universal valenciana
Imatge d'arxiu de la presentació de la sanitat universal valenciana
J. CALAHORRO/GVA
Imatge d'arxiu de la presentació de la sanitat universal valenciana

Els tres partits que sustenten el Consell -PSPV i Compromís que ho integren i Podem, que ho recolza- han criticat durament este dimarts la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de declarar inconstitucional el decret llei que regula l'accés universal a l'atenció sanitària, responsabilitzant al PP d'haver arribat a este punt. Els socialistes han avançat que existeix una instrucció prèvia al decret que permet que es mantinga eixa atenció universal i "se'n va a seguir tractant aquestes persones".

Així ho han assenyalat representants d'estos tres partits en els passadissos de les Corts Valencianes, després de conéixer-se durant el desenvolupament del ple que se celebra en la Cambra valenciana -ho ha comunicat el secretari d'Organització del PSPV, José Muñoz- que el TC ha declarat la inconstitucionalitat i nul·litat del Decrete Llei 3/2015 de la Generalitat Valenciana, una de les primeres normes que va aprovar el Consell de Ximo Puig quan va accedir al govern autonòmic, i que regulava l'accés universal a l'atenció sanitària a persones estrangeres en situació irregular.

El TC ha estimat el recurs d'inconstitucionalitat interposat pel Govern central contra aquest decret, en considerar que el que porta a efecte esta norma és una "ampliació de la cobertura sanitària en l'àmbit subjectiu de les prestacions no contemplat per la normativa estatal", que inclou entre les persones que tenen la condició d'assegurades als estrangers "titulars d'una autorització per a residir en territori espanyol, però no als quals no estan registrats ni autoritzats com a residents a Espanya".

El diputat del PSPV Ignacio Subías ha lamentat esta decisió, ja que el decret ha permès que 17.000 ciutadans puguen rebre assistència sanitària però ha assegurat que "la van a seguir rebent a pesar del PP". "És una indignidad", ha indicat, per a recalcar que en tot cas existeix una instrucció prèvia al decret que permet mantindre l'assistència a aquestes persones: "Si vol el PP que la recórrega mirant a la cara als ciutadans, dient-los que no tenen dret a la sanitat, que s'atrevisca a recórrer la instrucció".

"UN DIA MOLT TRIST"

La diputada de Compromís Isaura Navarro ha assegurat, per la seua banda, que és "un dia molt trist per al poble valencià" perquè s'anul·la un decret que permetia atendre a tothom "sense mirar d'on vé" i ha acusat el PP de continuar en l'estratègia de "perseguir els drets dels ciutadans" plantejant el recurs.

Des de Podem, el seu diputat Daniel Geffner s'ha mostrat "profundament preocupat" després de conéixer la notícia i ha posat en valor el decret que garantia la sanitat universal com a compliment d'un dels punts arreplegats en l'Acord del Botànic. La seua derogació és "injusta", ha agregat, com també el Reial decret 16/2012, i ha incidit que sempre estaran en contra de l'exclusió sanitària perquè "la sanitat és un dret".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento