Etiquetes que informen a mitges

La majoria d’aliments envasats amaga informació sobre les seves propietats, com les vitamines, els greixos o el sucre.
Les etiquetes dels aliments  envasats que comprem als supermercats compleixen en el 90% dels casos amb les informacions nutricionals que obliga la Unió Europea. Però l’anàlisis detallat del que diuen revela mancances pel que fa a la informació sobre les seves propietats saludables, com si porten vitamines o greixos i sucre, segons un estudi encarregat per l’Agència Catalana de Consum. La mostra inclou 256 aliments i begudes de 72 tipus d’aliments envasats.Tres de cada quatre aliments o begudes analitzades pel Centre d’Ensenyament Superior de Nutrició i Dietètica no tenien a l’etiqueta informació relacionada sobre les seves propietats saludables. És a dir, no sabem els seus efectes, entre d’altres, sobre el trànsit intestinal o el colesterol.

Aliments transformats

Les conserves i les carns i peixos transformats són els que menys informen sobre propietats saludables a l’etiquetatge. La UE no obliga a les empreses a fer constar aquesta informació. Les begudes i els làctics i derivats són els que més esment en fan a la fibra, l’àcid fòlic, els probiòtics i també els prebiòtics.

Tot i fer constar a les etiquetes els nutrients –vitamines i minerals– de les que són font els aliments i la falta o reducció de certs nutrients –greixos, sucre, lactosa, gluten–, en molts casos s’usa una terminologia que no s’ajusta al reglament. Així escriuen «ric en proteïnes», quan s’ha de parlar de «font de proteïnes» o «alt contingut de proteïnes». Algunes galetes inclouen declaració de propietats saludables i inclús de reducció del risc de malalties quan els seu perfil nutricional no ho faria aconsellable.

3 preguntEs sobre...

Els missatges nutricionals

1 A què obliga la normativa CE 1924/2006? Els aliments envasats han d’incloure una relació dels ingredients i, des de l’1 de juliol, els que facin referència a valors nutricionals han d’afegir l’etiquetatge nutricional.

2 Què es la declaració de propietats saludables? És la declaració que afirma, suggereix o dóna a entendre que un aliment té propietats nutricionals benèfiques específiques. La UE no obliga encara a posar-ho.

3 Quins tipus d’aliments respecten més l’etiquetatge nutricional? El porten el 100% dels cereals, làctics i plats preparats, més del 90% del olis, greixos i begudes i en el 70% de conserves i peixos i carns transformats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento