Comunitat Valenciana

Aprovada la Renda d'Inclusió Valenciana, que estableix fins a 531 euros per titular

  • El ple del Consell ha aprovat este dijous -amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podem, Cs i l'abstenció del PP- la Llei de Renda Valenciana d'Inclusió, que contempla que l'import d'esta serà de 532 euros en el cas d'un titular, enfront dels 385 actuals, tant en els casos en què la persona no necessite un itinerari d'inserció o d'acompanyament com en els quals sí ho requerisca. En cas que el sol·licitant renuncie voluntàriament a realitzar eixe itinerari l'ajuda es reduirà fins als 266 euros.
Aprovada la Renda d'Inclusió Valenciana
Aprovada la Renda d'Inclusió Valenciana
GVAINCLUSIÓ
Aprovada la Renda d'Inclusió Valenciana

Esta Renda preveu beneficiar a prop de 95.000 persones en 2020, any en què es produirà la seua última fase d'aplicació, i substituirà a l'actual renda garantida de ciutadania amb diferents tipus de prestacions: una complementària del treball o de les prestacions que no arriben al 80 per cent del salari mínim interprofessional, i una segona d'Inclusió Social, que es concedirà en funció d'una valoració individual de la persona sol·licitant i que variarà en funció de diversos aspectes.

Així mateix, flexibilitza els requisits d'accés, sent necessari només un any d'empadronament, enfront dels 24 mesos actuals. A més, exigeix únicament la residència efectiva a la Comunitat Valenciana per a tindre dret a la mateixa, i amplia l'edat per a poder sol·licitar-la als 18 anys alhora que s'elimina el límit d'edat per a percebre-la, quan ara era només per a persones d'entre 25 i 65 anys.

Entre els beneficiaris estaran els joves que han sigut tutelats per la Generalitat, les víctimes de violència de gènere i les dones víctimes de tracta, que podran accedir a les ajudes independentment de la seua edat. A més, tindrà caràcter indefinit enfront del límit de tres anys que hi havia ara.

Així mateix, entre les millores que arreplega el text, també s'inclou la redefinició de les unitats de convivència, de manera que ara dos unitats de convivència podran tindre el mateix domicili, sempre que els serveis socials així ho consideren, i la concentració de les ajudes, de manera que la persona que siga titular de la renda tindrà també accés a beneficis en altres àmbits com l'educatiu o el de vivenda, sense necessitat d'haver de fer tràmits addicionals.

Durant el debat en la sessió plenària, el diputat de Cs Toni Woodward ha manifestat no entendre com, després de la situació d'"alarma" que hi ha hagut després de la "crisi brutal", no es posara un "remei" i tots "posaven l'espatlla excepte els partits polítics" que són el que tenen "el poder legislatiu". Ha admès que esta llei contempla aspectes que la seua formació no comparteix, però la recolzaran per la necessitat que hi ha.

"LLEI JUSTA I NECESSÀRIA"

David Torres, de Podem ha manifestat esta norma és "justa, necessària i progressista" i parla de "persones" i "no de nombres". "Parlem de famílies, veïns, amics, gent amb nom i cognoms que necessiten ferramentes per a viure una vida digna", ha defès per a lamentar la "dolorosa realitat" que hi ha de pobresa a la Comunitat i subratllar que "no es pot abandonar eixa gent".

Des de Compromís, la parlamentària Mónica Álvaro ha acusat el PP de demostrar la seua "vena retrògrada" en presentar esmenes al projecte amb les quals busquen "tornar el passat". "Esta és una bona llei, molt participada i ben rebuda per la ciutadania, que, a més, fa molta falta i tindrà un retorn per a la ciutadania", ha destacat.

Així mateix, la diputada Concha Andrés del PSPV ha considerat que és una norma "important" per a millorar la vida de les persones en situació de necessitat en arreplegar prestacions econòmiques per a garantir "una vida digna" i promoure la igualtat d'oportunitats.

"LLEI NETEJACONSCIÈNCIES"

No obstant açò, per a María José Català del PP és una llei "netejaconsciències" de la qual no comparteix el seu esperit perquè considera que a més de garantir prestacions econòmiques, hauria d'arreplegar el compromís "clar d'esforç" dels beneficiaris per a "tirar avant buscant ocupació". "És necessari eixe esforç de les persones que van a rebre la solidaritat dels valencians", ha puntualitzat.

Així mateix, ha considerat "tremendament preocupant" que durant el tràmit parlamentari "s'hagen carregat el règim sancionador" perquè, encara que ha indicat que "creu en les bones intencions de tot món", ha remarcat que cal ser "responsable amb els diners públics dels valencians".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento