Comunitat Valenciana

Un informe alerta de l’avanç i cronificació de la “pobresa laboral”

  • Sis de cada deu aturats valencians són considerats pobres, i el 40% dels treballadors temporals, també.
  • El percentatge d'assalariats amb retribucions per sota del Salari Mínim Interprofessional a la Comunitat ha passat del 33,7% en 2009 al 37,6% en 2014.
  • Les taxes de cobertura per a les persones aturades han baixat al llarg de la crisi i estan per davall de la mitjana d'Espanya.
Unos trabajadores en una vendimia
Unos trabajadores en una vendimia
Europa Press/Archivo
Unos trabajadores en una vendimia

Tenir un treball ja no assegura eixir de la pobresa ni de les privacions. La recuperació de l'ocupació a la Comunitat Valenciana té un marcat component de temporalitat, la qual cosa ha fet baixar els salaris i cronificar l'anomenada “pobresa laboral”, aquella que afecta als col·lectius del mercat de treball valencià més colpejats per la crisi: aturats de llarga durada, menors de 25 anys i dones.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe Anàlisi i perspectives CV 2017, presentat ahir per l'Observatori d’Investigació sobre Pobresa i Exclusió a la Comunitat Valenciana, integrat per la Universitat CEU Cardenal Herrera, Cáritas CV i la Fundació Foessa. Com a conseqüència d'aquest fenomen, sis de cada deu aturats valencians són pobres i quatre de cada deu treballadors amb contracte temporal, també.

“Aplicant l'enfocament de la privació, com fem anualment en aquest estudi, hem revisat no solament les dades agregades de la població, sinó la situació específica actual dels col·lectius més desfavorits dins del mercat de treball i que més van patir la crisi econòmica: els aturats de llarga durada, els menors de 25 anys i les dones”, va afirmar el director de l'Observatori, el professor Enrique Lluch.

Segons l'informe, el col·lectiu més afectat per la pobresa és el dels aturats: de cada deu aturats a la Comunitat Valenciana, sis són pobres. Però en el cas dels treballadors amb contracte temporal, la taxa de pobresa també és molt destacada: afecta ja a quatre de cada deu i creix, passant del 30% al 40% en l'últim any.

Eixir de la pobresa

No obstant açò, solament vuit de cada cent treballadors amb contracte fix són pobres i aquests ho són amb una renda més elevada que la dels aturats en situació de pobresa. En el cas dels aturats valencians, la seua situació s'agreuja perquè els instruments de l'Estat de Benestar per a suplir la seua falta total d'ingressos són inferiors a la Comunitat Valenciana a la mitjana d'Espanya, amb unes taxes de cobertura que han baixat al llarg de la crisi.

L'augment de l'ocupació, fonamentalment a temps parcial, ha implicat una evolució negativa dels salaris. El percentatge d'assalariats amb retribucions per sota del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a la Comunitat Valenciana, segons dades de l'Agència Tributària, ha passat del 33,7% en 2009 al 37,6% en 2014, retrocedint solament al 36,8 en 2015. Aquesta xifra ascendeix al 41,7% en el cas de les dones.

Per açò, segons el professor Lluch, “segueix existint un percentatge significatiu de persones que encara tenint ocupació remunerada no poden eixir de la pobresa. Aquesta “pobresa laboral” és una realitat que sembla assentar-se en l'actual procés de creació d'ocupació i fa que la consecució d'un treball no siga necessàriament un camí segur per a eixir de la pobresa i la privació”, va assegurar.

EN XIFRES

51.700 ocupacions s'han creat del primer trimestre de 2016 al mateix període de 2017 a la Comunitat.

7.000 joves de 20 a 24 anys han engrossit les llistes de la desocupació en l'últim any.

2,5 vegades superior és el ritme de creixement dels contractes temporals enfront dels fixos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento