Comunitat Valenciana

'Rablaci' s'acull al seu dret a no declarar i no explica al jutge si l'IVAM va promocionar la seua carrera

  • Rafael Blasco Ciscar, conegut com 'Rablaci', s'ha acollit el seu dret a no declarar i no ha explicat al jutge si l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) va promocionar la seua carrera artística en els anys en els quals va estar dirigit per la seua mare, Consuelo Ciscar.
Rablaci, a l'entrada dels jutjats
Rablaci, a l'entrada dels jutjats
EUROPA PRESS
Rablaci, a l'entrada dels jutjats

'Rablaci' estava citat este dijous en el Jutjat d'Instrucció número 21 de València per a declarar, en qualitat d'investigat, en la causa que investiga presumptes irregularitats en l'IVAM i que suma 10 imputats -segons l'antiga denominació de la Lecrim-.

Al costat de 'Rablaci' i Ciscar estan també investigats els que foren sotsdirectors d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; un empresari, l'administrador de Valsatrans i Logística del Arte, Enrique Martínez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; i María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l'IVAM.

En concret, 'Rablaci' es troba imputat en este procediment per suposadament usar els recursos del centre d'arts per a promocionar la seua carrera artística. En la seua compareixença davant el jutge, s'ha acollit el seu dret a no prestar declaració.

No és la primera vegada que 'Rablaci', fill de l'exconseller 'popular' de Solidaritat de la Generalitat Valenciana Rafael Blasco, actualment a la presó pel frau de les ajudes a la cooperació, ha d'acudir al jutjat per este assumpte. Ja ho va fer al març, en una compareixença en la qual Fiscalia Anticorrupció li va requerir tant a ell com a la seua mare la retirada del passaport per risc de fugida.

Segons consta en un informe policial incorporat al procediment, l'exdirectora de l'IVAM va utilitzar a quatre treballadors del museu per a promocionar la carrera professional i fer el currículum al seu fill artista.

La Policia contempla que van ser quatre les persones que es van encarregar de la promoció artística de Rablaci "seguint una estructura piramidal organitzada" en la qual els ordes partien de Consuelo Ciscar. Es tracta de Norberto Martínez; María Ángeles Valiente, Jorge García, i Raquel Gutiérrez.

Cadascuna d'estes persones "tenia una funció i jerarquia ben definides, sent les seues accions reiterades en el temps a mesura que s'organitzava una nova exposició en l'estranger". Davant estos fets, entre els anys 2008 i 2011, Ciscar "hauria dirigit a este grup organitzat de persones que, a l'empara de l'IVAM, incloent els seus contactes i influències institucionals i el seu personal laboral, hauria promocionat la carrera professional del seu fill".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento