Comunitat Valenciana

Puig diu que la reforma del finançament "pot sustentar també la reforma del model territorial"

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reiterat este dimarts que el Govern central "manté la voluntat" de reformar enguany el model de finançament i ha indicat que "es donen les circumstàncies" per a fer-ho i, de fet, "el pilar del finançament autonòmic pot sustentar també la reforma del model territorial".
Puig en una imatge d'arxiu
Puig en una imatge d'arxiu
EUROPAPRESS
Puig en una imatge d'arxiu

Així ho ha indicat en declaracions als mitjans abans d'inaugurar el congrés del 40 aniversari de la federació provincial de la Unió Democràtica de Pensionistes, en ser preguntat sobre la reunió que va mantindre este dilluns a Madrid amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

El cap del Consell ha explicat que es manté el compromís del Govern central de complir amb eixa reforma del finançament enguany, tal com es va acordar en la Conferència de Presidents del passat mes de gener, i creu que el ministre "està persuadit de la realitat", la que reflecteixen "tots els estudis objectius" i "és ben conscient que ha de buscar una solució per a la Comunitat Valenciana i per al conjunt d'Espanya".

Segons ha recalcat Puig, ara no ha vist "la dilació que en altres moments es preveia" i diu tindre la certesa que "no se'n va a tornar a dilatar" la reforma. No obstant açò, ha subratllat que el seu optimisme no ha de confondre's i pensar que hi ha ja "una solució tancada" perquè no és així.

"Açò és un treball intens, és un treball de gota malaia, venim de fa dos anys, on el problema valencià no existia i ara està reconegut, però estem lluny de la solució", ha dit, referint-se a la infrainversió i també a la negociació per a aconseguir una major inversió per a la Comunitat Valenciana. "Estem encara en un procés que va a ser de màxima intensitat estos mesos", ha agregat.

SOLUCIÓ PER Al CONJUNT D'ESPANYA

Preguntat per com asseuria a la Comunitat Valenciana que poguera haver-hi un hipotètic acord bilateral en el futur amb Catalunya, Puig ha dit que "no ha d'haver-hi acords puntuals, ha d'haver-hi una modificació general del sistema de finançament" que beneficie al conjunt.

"Singularitat entre territoris, però igualtat entre ciutadans", ha insistit el president, que ha instat a "superar l'asimetria que existeix" perquè actualment es dóna "un problema de falta d'equitat" entre els ciutadans de diferents territoris.

INFORME SOBRE POBRESA

D'altra banda, Puig ha mostrat la seua preocupació per l'informe sobre pobresa i exclusió social difós per la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social en l'Estat Español, segons el qual el 30,5% de la població de la Comunitat Valenciana, 1.512.790 persones, viu en risc de pobresa i exclusió social.

"És probablement la xifra que més em preocupa", ha reconegut Puig, que encara que ha valorat el progrés en els últims dos anys, amb una baixada de quatre punts en este índex, enfront de la baixada d'un punt a nivell nacional, no és suficient com per a sentir-se reconfortat.

Ha lamentat que "quasi un terç de la població té problemes greus" i ha explicat que per a revertir-ho "també és necessària un millor finançament per a superar l'exclusió".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento