Comunitat Valenciana

Centenars de pensionistes i jubilats inicien a València la 'Marxa per un treball decent i pensions dignes'

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
Marxa per un treball decent i pensions dignes a València
Marxa per un treball decent i pensions dignes a València
Europa Press
Marxa per un treball decent i pensions dignes a València

Centenars de jubilats i pensionistes han iniciat este dimarts a València la 'Marxa per un treball decent i pensions dignes' que ha arrancat simultàniament en diverses ciutats de tot el territori espanyol i que culminaran amb una gran manifestació reivindicativa el pròxim 9 d'octubre a Madrid.

La mobilització, que passa per diferents punts de la Comunitat Valenciana, ha partit des de la seu d'UGT-PV per a recórrer algunes de les principals vies del centre de la ciutat de València, amb consignes com 'Camina amb nosaltres, defèn el nostre futur', 'Exigim salaris dignes i l'increment de les aportacions dels Pressupostos de l'Estat per a garantir pensions dignes' o 'Front la desigualtat i l'empobriment: alça la veu'.

L'objectiu, ha assenyalat el secretari general de CCOO PV, Arturo León, és "posar de manifest els riscos en els quals està immers el sistema públic de pensions", després que en 2013 el Govern del PP "truncara" una dinàmica de reformes de les pensions consensuades -en el marc del Pacte de Toledo entre partits polítics, organitzacions empresarials i sindicals- "amb una reforma unilateral que va a condicionar de manera molt acusada una retallada de pensions perllongada en el temps".

En este sentit, ha denunciat dos dels mecanismes introduïts. El primer, l'eliminació de la revaloració automàtica conforme a la pujada de preus anual, fixant un increment màxim d'un 0,25%, quan la inflació és de l'1,8%. "Açò suposa una pèrdua del poder adquisitiu independentment de com evolucionen els preus", ha lamentat.

El segon mecanisme, ha continuat, és la introducció del concepte de factor de sostenibilitat de les pensions que condiciona l'evolució de les pensions a l'esperança de vida de les persones i a determinats indicadors econòmics com l'evolució del PIB.

LES PENSIONS: UN 79% DEL SALARI ARA, UN 48% EN 2050

"Actualment la pensió mitjana vé a suposar el 79% de l'últim salari cobrat per un treballador i l'any 2050 representarà el 48%", ha augurat. No obstant açò, ha volgut deixar clar que "el sistema és sostenible" però "depèn de la voluntat dels actors, del Parlament i especialment del Govern, perquè s'adopten les decisions per a reformar el sistema i garantir els ingressos. "Hi ha alternativa", ha asseverat.

Per açò, "no acceptem el posicionament que és un sistema inviable i insostenible i que per tant cal carregar-li-ho. Una societat decent ha de protegir als seus majors i un sistema de pensions és la major càrrega de solidaritat intergeneracional d'un sistema de protecció social", ha subratllat León.

Les marxes per les pensions dignes s'han unit a més a la jornada mundial que es celebra el dia 7 pel treball decent, ja que segons ha apuntat León, "hui en dia el mercat de treball està molt fragmentat, amb un percentatge desorbitat d'atur, temporalitat, temps parcials involuntaris, economia submergida, falsos autònoms, la mal cridada economia col·laborativa i una caiguda abrupta dels salaris, que aboquen a una gran dificultat per a tindre una carrera de cotització al llarg de la vida laboral que et permeta accedir a una pensió digna", ha alertat.

"ACÍ SÍ QUE HI HA DRETES I ESQUERRES"

Davant esta situació, el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez, ha reivindicat "el sosteniment del sistema públic de pensions, la revaloració automàtica de les mateixes, i per tant, la derogació de la reforma que el PP va fer del sistema de pensions, la volta al Pacte de Toledo i el consens".

A més, ha lamentat, en al·lusió a la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, que "la presidenta del PP que s'erigeix al seu partit com a partit dels treballadors no estiga present hui defenent els seus interessos".

Des del punt de vista de la riquesa del país, el sistema de pensions no corre risc, ha assegurat, "però si s'imposa l'egoisme i els interessos privats als de la majoria, clar que sí", ha advertit. Segons Sáez, el sistema de pensions "no és ineficient des del punt de vista econòmic" sinó que es tracta d'un problema exclusivament ideològic, ací sí que hi ha dretes i esquerres", ha sentenciat.

18 DE NOVEMBRE, "PER UN FINANÇAMENT I INVERSIONS JUSTES"

En el cas de la Comunitat Valenciana, ha agregat, "les pensions estan per davall de la mitjana". De fet, esta regió "està per davall de la mitjana en tot", ha lamentat, per la qual cosa ha animat a "acudir el dia 18 de novembre a la manifestació en defensa d'un finançament i unes inversions justes", ja que "sense això nostra capacitat de creixement disminueix i per tant, la nostra capacitat de generar ocupacions de qualitat, bones cotitzacions i futures bones pensions" també.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento