Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana celebra el Día Europeu Sense Cotxes amb transport públic gratis

  • Segons el Consell, en els dos últims anys s'han evitat 62 milions de desplaçaments de vehicles privats, amb la consegüent reducció d'emissions de CO2.
  • "El transport públic no solament és més segur, també és més accessible, més saludable i sobretot ajuda a preservar el planeta", ha manifestat María José Salvador.
  • El regidor de Mobilitat de València, Giuseppe Grezzi ha assenyalat que s'ha produït un increment l'any 2016 de 5,4 milions de viatgers en l'EMT, un 6,1%.
María José Salvador i Giuseppe Grezzi, en un bus de l'EMT pel Dia Sense Cotxe
María José Salvador i Giuseppe Grezzi, en un bus de l'EMT pel Dia Sense Cotxe
EUROPA PRESS
María José Salvador i Giuseppe Grezzi, en un bus de l'EMT pel Dia Sense Cotxe

La Generalitat Valenciana s'ha sumat este divendres al Dia Europeu Sense Cotxes amb la gratuïtat dels bitllets en la xarxa de metro i tramvia de la Comunitat per a "conscienciar dels beneficis del transport públic" i, alhora, celebrar que en els dos últims anys s'han evitat 62 milions de desplaçaments de vehicles privats a València, Alacant i Castelló, amb la consegüent reducció d'emissions de CO2, xifrada en aproximadament 80.000 tones.

Així ho ha destacat la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, en atenció als mitjans abans de fer un recorregut en transport públic a València acompanyada pel regidor de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament, Giuseppe Grezzi, amb motiu del Dia Europeu Sense Cotxe.

El Govern valencià ofereix este divendres servici gratuït de transport públic en les xarxes de Metrovalencia, TRAM d'Alacant i TRAM de Castelló per a celebrar el Dia Europeu sense Cotxe, que s'emmarca dins de la campanya #HuiDescansaElCotxe dirigida a canviar els hàbits de mobilitat. A València, els viatges en la xarxa d'autobusos de l'EMT també són gratuïts en esta jornada.

La conseller ha afirmat que treballen "tots els dies de l'any per la mobilitat sostenible" i este dia serveix per a "visibilitzar i ajudar a conscienciar a totes les persones dels beneficis del transport públic". Així, ha destacat que entre 2015 i 2016, amb els moviments que s'efctúan en transport públic a València, Alacant i Castelló s'han evitat 62 milions de desplaçaments de vehicles privats, la qual cosa suposa també una reducció d'emissions de CO2 d'aproximadament 80.000 tones. "Per tant, és important que la gent es consciencie que el transport públic no solament és més segur, també és més accessible, més saludable i sobretot ajuda a preservar el nostre planeta", ha manifestat.

En estos dos últims anys, s'ha incrementat també el nombre d'usuaris en la xarxa ferroviària de TRAM i tramvia en dos milions d'usuaris, segons ha ressaltat Salvador, per la qual cosa ha subratllat la importància que "a poc a poc, en la mesura que puguem donar millors servicis, la gent es conscienciarà i utilitzarà més el transport públic". "Que la gent s'anime a deixar el cotxe a casa perquè el canvi de transport ens ajuda en definitiva a canviar el món, que és el lema de la campanya d'enguany que hem portat als col·legis", ha afegit.

"Canvi en el model de mobilitat de València"

Per la seua banda, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha apuntat que la celebració d'este Dia Europeu Sense Cotxes a València és "la culminació de tot el treball d'un any en el qual estem canviant el model de mobilitat en la ciutat". És un dia, ha continuat l'edil, "també per a reflexionar sobre com hem d'impulsar el transport públic, la bicicleta i caminar i hem de reduir i racionalitzar l'ús del vehicle privat".

"Ho fem amb la Conselleria, perquè apostem per la intermodalidad, perquè volem que els autobusos, el metro, les línies de tota l'àrea metropolitana que donen servici a tants pobles i ciutats vagen de la mà i per açò hem posar en marxa una Autoritat Metropolitana", ha indicat. El missatge que han volgut traslladar Salvador i Grezzi és "que es pot canviar el perfil de la mobilitat, que estem en l'avantguarda de les polítiques de mobilitat sostenible en tota Espanya i es comencen a veure els fruits", segons ha explicat el regidor.

5,4 milions de viatger més en l'EMT

Preguntat per dades concretes que certifiquen el canvi de model de mobilitat en la capital valenciana, Grezzi ha assenyalat que s'ha produït un increment l'any 2016 de 5,4 milions de viatgers en l'EMT, un 6,1 per cent, la qual cosa converteix la firma pública en "l'empresa de transport urbà que més ha crescut en tota Espanya". I en els primers vuit mesos de 2017 ja portem un increment del 4% de l'ús de l'EMT", ha agregat.

Pel que fa a la utilització del carril bici, l'edil ha comentat que s'està registrant "un increment importantíssim". "L'Anell Ciclista és el més utilitzat de la ciutat ja, després de sis mesos i hem reduït el trànsit en l'anell de vehicles motoritzats un 16% de mitjana i en el carrer Colón més d'un 30%", ha ressaltat. "Açò vol dir que estem repartint més democràticament l'espai i estem construint alternatives de qualitat en una ciutat que és plana, amb un clima magnífic i el que volem és que la gent tinga opcions segures i accessibles d'anar amb bicicleta", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento