Comunitat Valenciana

La societat valenciana signa 293 mesures per a acabar amb la violència de gènere

  • Destaca l'equiparació de les ajudes a les dones víctimes amb els morts per terrorisme, que passaran de 6.000 a 75.000 euros.
  • El Pacte Valencià contra la Violència de Gènere, que disposarà d'un pressupost de 12 milions, l'han subscrit 63 entitats.
  • A la presentació han assistit els representants de tots els partits amb representació en les Corts.
Pacte Valencià contra la violència de gènere
Pacte Valencià contra la violència de gènere
GVA
Pacte Valencià contra la violència de gènere

El nou Pacte Valencià contra la Violència de Gènere arreplega 293 mesures concretes per a eradicar este alifac i aconseguir que qualsevol tipus de maltractament deixe de ser considerat un problema domèstic i s'afronte com un conflicte públic i social. Entre elles, destaca l'equiparació de les ajudes a les dones víctimes amb els morts per terrorisme.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, han formalitzat este dilluns la signatura del Pacte, subscrit per 63 entitats, en un acte celebrat en el Centre del Carme amb l'assistència dels representants de tots els partits polítics amb representació en les Corts i entitats socials que ha donat el seu suport a este document.

El president del Consell, Ximo Puig, ha ressaltat que amb este pacte "es passa de les paraules als fets" i sobre este tema ha recalcat que "la convicció central" de la Generalitat és "la lluita contra qualsevol discriminació". "Hem de visibilitzar que cada vegada que una dona és agredida, maltractada o intimidada tots som agredits, maltractats i intimidats", ha recalcat. De la mateixa manera, ha demanat als agents socials acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones.

El text es divideix en 5 línies estratègiques, amb 21 objectius i 293 mesures concretes, per a eradicar la violència de gènere. Per a açò, s'arreplega una ampliació pressupostària del 10% de les polítiques destinades a la lluita contra eixe tipus de violència i el pressupost de Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat creixerà fins als 12 milions. A esta quantitat s'ha de sumar les accions que les diferents conselleries porgan en marxa per a complir esta fi.

Mesures

Oltra ha destacat que l'equiparació de les ajudes a les dones víctimes de la violència de gènere amb els morts per accions terroristes, que suposa ampliar la quantia de 6.000 a 75.000 euros, és una mesura "simbòlica" per a "dignificar-les". Així mateix, s'ampliarà les xarxa de centre dona a totes les ciutats de més de 100.000 habitants i es crearà un centre dona en l'interior de la província de València. De la mateixa manera, es posarà en marxa un protocol d'intervenció social educativa per a maltractadors condemnats perquè "fa falta un canvi des de l'arrel".

A més, s'arrepleguen mesures de prevenció perquè "no solament s'ha d'assistir a les víctimes sinó treballar en l'origen de la violència que és la desigualtat estructural". Per açò, s'aplicaran mesures educatives com la formació obligatòria en igualtat per a treballadors públics i per als professionals que intervenen en la consulta integral de les víctimes i els seus fills, inclòs en l'àmbit sanitari. També es formarà al personal docent per a la prevenció de violència de gènere i s'implantarà coordinadors d'igualtat en els centres educatius i es designaran persones expertes en el Consell Escolar de la Comunitat valenciana.

L'acord posa també especial atenció a les víctimes més vulnerables, aquelles que a més tenen alguna classe de discapacitat funcional que tindran un protocol específic, i aquelles víctimes amb conductes addictives tindran recursos propis. Oltra ha assenyalat també es treballaran en altres mesures "més subtils però imprescindibles" com "reequilibrar la presència de les dones en la Cultura" i que es veja a les dones com a "subjectes creadors perquè el que no es veu, no existeix".

D'igual manera, ha constatat que "el que no es diu tampoc existeix". Per açò, À punt comptarà amb una guia d'estil amb perspectiva de gènere i feminista. A més, la Generalitat estudiarà nous mecanismes sancionadors a campanyes publicitàries sexistes i no contractaran ni subvencionarà a mitjans que utilitzen la cosificació de la dona ni la prostitució.

Les institucions valencianes que han subscrit este pacte, partits polítics, universitats, mitjans de comunicació, cossos de justícia i seguretat pública, entitats i organitzacions de la societat civil i la ciutadania, es comprometen a lluitar contra tot tipus de violència cap a les dones, en tots els seus vessants i a complir, fer complir i promoure les accions de l'acord.

Reaccions

Així, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha destacat que la societat valenciana "mana hui un missatge inequívoc d'unitat enfront de la violència masclista" i ha assenyalat que seguiran les mesures adoptades perquè "tinguen dotació pressupostària". "En temes crucials per a la Comunitat com el finançament o la lluita contra la violència de gènere el PPCV sempre va a estar ací i no va a fer política", ha afirmat.

La síndic de Cs, Mari Carmen Sánchez, ha apuntat que la violència de gènere és "un problema social i cal actuar ja". "Esperem que estes mesures es complisquen i s'invertisquen recursos, ha assenyalat Sánchez, que ha recalcat: "Cal estar units per a acabar amb la violència de gènere". D'igual manera, des de Podem, el seu portaveu, Antonio Estany, ha assenyalat que la violència masclista "és un dels grans problemes" i este pacte és un gran pas" al que ha de seguir veure "com es reflecteix en els pressupostos".

Per la seua banda, el delegat de Govern, Juan Carlos Moragues, ha recordat que este pacte valencià se suma al gran Pacte d'Estat que ha impulsat l'Executiu de Rajoy la tramitació parlamentària del qual finalitzarà, previsiblement este mes, i que compta amb una dotació de 1.000 milions i més de 200 mesures.

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha recordat que coordinarà tres mesures concretes: l'elaboració de plans d'igualtat en entitats locals de tot el territori; la realització de programes de suport en matèria de violència de gènere per a municipis de menys de 20.000 habitants; així com el blindatge i augment del pressupost de partides destinades a la lluita contra la violència contra les dones per part de les diputacions.

D'igual manera, el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha apuntat que este pacte ve a confirmar "un compromís ferm de tota la societat, de la lluita contra una dels alifacs que ens tenallen i que marca una diferència entre homes i dones insalvable i que hui tots tenim la necessitat i la voluntat de combatre".

L'alcalde València, Joan Ribó, ha destacat que des de l'Ajuntament la regidora Delegada d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ja treballa en este objectiu des de "detalls gestos com a xiques en els semàfors, com ja passos seriosos". En este sentit, ha assenyalat que s'analitzen els informes policials i es comprova que els problema de la violència de gènere són "molt freqüent". "El que ix en els mitjans en solament la punta de l'iceberg", ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento