Comunitat Valenciana

Naix 'Film València', un projecte per a convertir les comarques valencianes en platons de cinema

  • L’Institut Valencià de Cultura destinarà 30.000 euros per a desenvolupar un pla estratègic que facilite als productors rodar pel·lícules en territori valencià.
  • L’objectiu és d'activar l'economia local mitjançant l'explotació de recursos i serveis associats a la indústria cinematogràfica.
  • La xarxa crearà una base de dades amb localitzacions, empreses, professionals i serveis de la regió de València que també promocionarà els rodatges.
Imagen de un rodaje en Valencia
Imagen de un rodaje en Valencia
TURISMO VALENCIA
Imagen de un rodaje en Valencia

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) i el Patronat de Turisme de València han presentat el Pla Estratègic d'Actuació 'Film València', un projecte que estableix les bases d'una Film Commission oberta a totes les comarques valencianes per a convertir-les en "platons de cinema".

Així ho ha manifestat aquest dijous en roda de premsa la vicepresidenta del Patronat de Turisme de València, Pilar Moncho; el director del Patronat, Evarist Caselles; el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; i el director adjunt d’Audiosvisuals i Cinematografia, José Luis Moreno.

Es tracta d'una iniciativa amb capacitat d'activar l'economia local mitjançant l'explotació de recursos i serveis associats a la indústria cinematogràfica. La seua posada en marxa implica la coordinació institucional entre el Patronat de Turisme de València, l’Institut Valencià de Cultura, l'Ajuntament de València i la Fundació Turisme València.

Aquest organisme, que existeix en diverses parts del món, és una entitat destinada a facilitar l'accés de les productores locals, nacionals o internacionals a tota aquella informació útil i necessària en la presa de decisions referent a la realització d'un rodatge o altres activitats audiovisuals en un determinat territori. L’inici del projecte implicarà la coordinació interinstitucional i compta amb un pressupost inicial de 30.000 euros en el seu "estat embrionari".

Aquesta iniciativa sorgeix davant l'èxit de rodatges com a 'Doctor Who', 'Tomorrowland' o 'Juego de Tronos' que s'han rodat en localitzacions com València, Bunyol o Peníscola i la fama de les quals assegura "l'increment de l'impacte econòmic sobre la regió, a més de convertir-se en una finestra per a descobrir-la en la seua profunditat".

La finalitat, han explicat, és "promocionar València com a marca internacional amb una estructura que involucre de manera activa als sectors públics i privats de l'audiovisual, turisme i serveis de la ciutat de València i de la xarxa de municipis adherits a ella".

Eficaç resposta a les necessitats de rodatge

Per a açò, es crearà una xarxa d'oficines a les quals es dotarà d'una sèrie d'eines i protocols que facilitaran "una eficaç resposta" a les necessitats dels rodatges. Entre les eines destaca la formació a tècnics dels ajuntaments que hagen d'atendre a productores d'índole nacional o internacional a l'hora d'aconseguir permisos de rodatge o informació sobre diverses localitzacions.

Malgrat que ja existeix la figura de les 'film office', constituïdes al llarg de la Comunitat, en alguns casos no es troben institucionalitzades. La Film Comission pretén "homogeneïtzar" els procediments d'actuació de les mateixes. Així mateix, la xarxa de municipis de Film València -nom que portarà la xarxa-, alimentarà una base de dades completa i actualitzada amb una àmplia oferta de localitzacions, empreses, professionals i serveis de la regió de València i promocionarà els rodatges en la província amb diferents accions.

A més, amb aquest projecte es pretén que València siga considerada una regió 'Film Friendly', i que "envie un missatge clar a la indústria audiovisual de l'accessible i fàcil que és rodar allí". En aquest sentit, "el govern territorial té un paper clau per a facilitar els rodatges, col·laborant i recolzant a altres institucions implicades i empreses locals", ha apuntat el Patronat de Turisme en un comunicat.

Per a poder adquirir aquesta reputació, la film commission desenvoluparà un programa de formació i orientació contínua als seus municipis perquè puguen acomodar-se a les necessitats de qualsevol tipus de rodatge. La xarxa 'Film Friendly València' estarà constituïda per la xarxa de municipis adherits que tenen una film office pròpia pel que tots els agents implicats compartiran el mateix protocol d'actuació per a respondre a la sol·licitud d'un rodatge.

Una València de pel·lícula

Sobre aquest tema, la vicepresidenta del Patronat de Turisme de València, Pilar Moncho, ha expressat el seu desig que la gent vinga a conèixer València també perquè ix en les pel·lícules, de la mateixa manera que es reconeixen altres ciutats del món, com Nova York, per ser escenari de moltes ficcions. A més, ha manifestat la importància de conjuminar esforços i treballar de manera col·laborativa entre les institucions per a facilitar que "els escenaris dels nostres pobles siguen les localitzacions idònies de productors i realitzadors de tot el món i convertir el territori valencià en un gran plató de cinema".

Per la seua banda, el director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha assenyalat que el "cinema és un sector que genera molta activitat i és imprescindible crear sinergies entre tots els departaments per a realitzar projectes importants i potents com les film office en totes les comarques valencianes".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento