Comunitat Valenciana

La València viscuda i la somiada cobren vida en el MuVIM en un homenatge a tres dècades de còmic en la ciutat

  • La València "viscuda i somiada" cobren vida a partir d'este dijous en el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) en una exposició de centenars de vinyetes que homenatja l'empremta de la capital del Túria en el còmic local i nacional, a través de la mirada de diverses generacions d'il·lustracions valencians com Sento, Paco Roca o Txemacantropus.
Una de les vinyetes en primícia recorda l'accident de metre de 2006
Una de les vinyetes en primícia recorda l'accident de metre de 2006
EUROPA PRESS
Una de les vinyetes en primícia recorda l'accident de metre de 2006

La mostra s'ha presentat en roda de premsa pel director de la galeria, Rafa Company; el cap d'exposicions, Amadeo Griñó, i el comissari Enric Trilles, abans de la seua inauguració a les 19.00 hores.

L'homenatge al còmic podrà continuar en 2018 amb l'engegada d'un certamen -encara en preparació- per a donar difusió a vinyetistes locals des de la Diputació de València, com ha avançat el titular d'exposicions del MuVIM.

'València en vinyetes' exhibix el llegat de 18 dibuixants que al llarg de la seua trajectòria han convertit el 'cap i casal' en escenari i font d'inspiració per a treballs de còmic i novel·la gràfica.

Per a reconéixer el seu treball, arreplega unes 400 vinyetes plasmades en dibuixos, maquetes i cartells des dels anys 70 fins a l'actualitat. Algunes d'elles s'estrenen en primícia en la galeria com 'El dia tres', de Cristina Durán, que mostra l'estació de Jesús de Metrovalencia tacada de sang com a recordatori a l'accident de 2006 que va deixar 43 víctimes mortals.

El component social de l'exposició també està present en històries íntimes, familiars i de retorn, al costat d'altres tan contemporànies com la de 'Lola la poligonera' i la seua trobada amb unes falleres en la ciutat.

Totes les obres pivoten sobre dos eixos: la València viscuda en ambients reals com la plaça de l'Ajuntament, el Mercat Central, les Torres de Serrans i Quart, el Jardí Botànic, l'aeroport, diversos hospitals o el Micalet; i la "somiada", que transcendix la realitat per a endinsar-se en la València que imaginaven artistes valencians com Vicente Blasco Ibáñez, Joaquín Sorolla i Mariano Benlliure.

DECLARACIÓ D'AMOR A VALÈNCIA

En esta "declaració d'amor a València" també hi ha treballs que superen estos límits i se servixen de la fantasia per a imaginar com era la ciutat en l'època medieval o fins i tot dins de 100 anys. Els responsables del projecte han bromejat que algunes vinyetes són difícils de classificar, com un còmic en el qual apareix acabat el nou estadi del València CF, i uns altres completament inventats, una estació de tren en el barri de Russafa.

Tots construïxen una sort de "València caleidoscòpica, mitat real mitat imaginària", en la qual conviuen l'urbanisme, l'arquitectura i la història amb "les capes més subjectives de la memòria col·lectiva i personal dels seus habitants", tant els ficticis com els quals van viure en els seus carrers. "Una València culta, lliure i il·lustrada, de filies i no de fòbies", com ha il·lustrat el comissari.

En definitiva, il·lustracions, esbossos, revistes, cartells, fotografies, maquetes i escultures oferixen un repàs per la historieta i conviden a passejar i perdre's per "una urbs que 'no s'acaba mai'".

LA IMATGE PER DAMUNT DE "BATALLES LINGÜÍSTIQUES"

El format escollit per a l'exhibició primera la imatge per damunt de la paraula, per la qual cosa ha reduït els textos de suport a la mínima expressió, amb la intenció que les imatges "parlen per si soles". 'València en vinyetes' tampoc ha volgut "entrar en batalles lingüístiques" i ha prioritzat per igual el còmic en valencià i castellà.

Els 18 autors de les vinyetes han participat activament en el procés de disseny i producció de l'exposició, a més de cedir les seues obres. En el planter conviuen noms consagrats amb una extensa trajectòria i producció com Cristina Durán o Paco Roca, al costat dels "clàssics" de la generació dels 80 Sento, Manel Gimeno i Daniel Torres, i 90: Ana Miralles o Rafa Fonteriz.

La llista de 'vinyeters' es completa amb Burguitos, César Sebastián, Inma Almansa, Joan Marín, Joan Verdú, José Luis Platero, María Lorenzo, Miguel Delicat, Sergio Belda, Txemacantropus i Zarzo.

RETALLS DE "LA MEMÒRIA COL·LECTIVA D'UN POBLE"

El MuVIM els ha escollit per ser els dibuixants més representatius de l'arribada del còmic a la ciutat a la fi de la dècada de 1970, amb la indústria en ple rendiment en la coneguda com a 'Nova escola valenciana'.

Malgrat esta herència, el responsable d'exposicions de la pinacoteca ha lamentat que "no sabem com era la València d'abans", doncs "els còmics i gravats que tenim (d'èpoques anteriors) són paupèrrims". Sí ha reconegut la contribució dels vinyetistes per a "construir la memòria col·lectiva d'un poble i el sentiment d'honradesa per la ciutat que tenim".

EXPOSICIÓ ITINERANT

'València en vinyetes' omplirà la galeria de color i traços en blanc i negre fins al 17 de setembre. La mostra es completarà amb diverses taules redones i la presentació del catàleg el dimecres 21 de juny a les 19.00 hores, en un acte al qual assistirà el propi Paco Roca.

La intenció del MuVIM és portar l'exposició més enllà de les seues fronteres, ja que diversos còmics prenen escenaris d'altres localitats de València. Per a açò, la instal·lació compta amb estructures fàcils de transportar i adaptades a les cases de cultura.

D'esta forma, el projecte també busca que els joves tornen a acostar-se al còmic, perquè "no són el públic habitual dels museus" i per a així "mantindre a tota marxa" el contenidor de la pinacoteca, segons el seu director.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento