Comunitat Valenciana

La Diputació de València difondrà un projecte europeu per a reduir les taxes de nitrat en els recursos hídrics

  • La Diputació de València serà l'encarregada d'estendre als governs locals com a tots els agents socials el projecte europeu 'Life Libernitrate', dotat amb 2.354.292 euros, per a engegar un nou i innovador sistema que permet reduir les taxes de nitrat en els recursos hídrics, segons ha informat la institució provincial en un comunicat.

Així, la Diputació acaba de rebre l'aprovació per a optar als fons de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea.

Encapçalat pel Consorci de la Ribera i amb la participació de la Diputació, Aigües de València S.A., Stichting Incubator, la Università degli Studi di Genova, La Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, el projecte consistix en la instal·lació de filtres en diferents punts del cicle de l'aigua per a reduir els nivells de nitrat que, en altes quantitats, impedix el seu ús per al consum humà.

L'objectiu que es perseguix és combatre un problema de salut pública que amenaça un recurs d'alt valor com és l'aigua. A Espanya, este està provocat principalment per l'ús de fertilitzants nitrogenats en una agricultura intensiva, mentre que en altres països de tota Europa s'associa a altres causes.

En este sentit, el diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, ha explicat que des de la Diputació s'està treballant de manera transversal per a instaurar polítiques ecològiques que recolzen "la gran tasca" que des de Medi ambient s'està duent a terme. Per açò, ha destacat que participar en el Liffe Libernitrate, així com en tots els projectes europeus enfocats a la sostenibilitat, "era una prioritat per a l'àrea de Projectes Europeus".

EXPLICAR EL PROJECTE

En concret, ha assenyalat que se'n va a realitzar "un fort treball de conscienciació, explicant el projecte des del seu origen, mostrant què suposa l'ús d'este tipus de fertilitzants i proposant totes les mesures al nostre abast per a evitar o mitigar esta contaminació". "Esperem aconseguir que tant municipis com a agricultors i associacions d'agricultors se sumen al Life Libernitrate", ha assegurat el diputat.

Així mateix, ha assenyalat que no solament l'objectiu perseguit respon criteris ecològics ja que "tot el procés es basa en els principis de sostenibilitat i en l'economia circular". Començant pel propi material amb el qual es realitza el filtre, que es produïx aprofitant la cendra de la palla d'arròs, fins a amb el compromís de tots els socis del consorci de maximitzar el treball digital per a

minimitzar l'empremta de carboni produïda pels desplaçaments.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento