Comunitat Valenciana

La llei de turisme augmenta la sancions i crea un comité de cogestió pública i privada

  • Les sancions aniran fins als 600.000 euros per a les infraccions molt greus, enfront dels 30.000 euros actuals.
  • S'aprovarà en el pròxim ple del Consell després d'haver arreplegat alguns dels matisos de les al·legacions que s'han presentat.
  • Asseguren que aquesta llei "va en defensa del paisatge, contra el canvi climàtic" i pretén ser "motor de cohesió de les persones i territori".
Presentació de la nova llei de Turisme
Presentació de la nova llei de Turisme
EUROPA PRESS
Presentació de la nova llei de Turisme

L'avantprojecte de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat augmenta les sancions fins als 600.000 euros per a les infraccions molt greus, enfront dels 30.000 euros actuals, i crearà un comité estratègic paritari entre sector privat i públic per a dirigir Turisme Comunitat Valenciana, que substituirà l'actual Agència Valenciana de Turime.

Així ho ha explicat este dilluns el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la presentació de l'avantprojecte d'esta llei, que s'aprovarà en el pròxim ple del Consell després d'haver arreplegat alguns dels matisos de les al·legacions que s'han presentat, i que és "un treball de tots per a mirar cap al futur".

Este llei se sustenta en els principis d'estabilitat en el paisatge, hospitalitat i cultura d'acolliment, ètica i responsabilitat social, vertebració del territori, competitivitat, qualitat i diversificació, capital humà i coneixement, transparència participació i corresponsabilitat. D'esta manera, es vol habilitar els instruments per a atendre a les noves necessitats de productes turístics que van sorgint i aconseguir passar enguany dels 7 milions de turistes espanyols a 8,5 milions. Puig ha ressaltat que el gasto dels turistes en el primer quadrimestre ha augmentat un 26%.

No obstant açò, ha recalcat que no cap el "triomfalisme" sinó que cal seguir treballant i sobre este tema ha animat a la resta de partits que en el debat en les Corts realitzen les seues aportacions i es puga arribar a un pacte que done l'estabilitat necessària per a fer front a la competència. "Mantindre'ns depèn de nosaltres", ha assenyalat.

Així mateix, ha advertit que no van a "transigir" amb aquells que no respecten les regles del joc, com els qui enganyen el turista, es destruïsquen el paisatge o es basen en una falsa economia. Este augment de les sancions pretenen "una harmonització normativa" de les multes amb altres comunitats com País Basc i Catalunya i els 600.000 euros es posaran per a aquelles infraccions molt greus amb agreujants com ser reincident i el volum econòmic defraudat, han explicat des de Turisme.

De la mateixa manera, ha destacat la importància d'haver-se subscrit al codi ètic que "no és un adorn" ja que si no es respecta "no hi haurà turisme o serà de molt baixa qualitat". "I això no ho volem", ha recalcat. Per contra, ha destacat que s'ha posat en marxa una nova política turística. "No parlem d'un producte més, sinó de la nostra terra i forma d'entendre el món", ha postil·lat.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme de la Comunitat Valenciana, Francesc Colomer, ha destacat que este llei no és solament posar multes i sancions des de "una mirada administrativista" sinó que vol alçar "un relat diferent". Colomer ha recalcat que este text "no és el treball d'un partit ni de dos, ni tan sols del Govern, sinó un treball de la societat" per a donar resposta a un "procés del canvi" que s'ajuste "als canvis tant de l'oferta com de la demanda".

No obstant açò, ha matisat que "no és una llei neutral" sinó que "va en defensa del paisatge, contra el canvi climàtic" i que veu al turisme com a "motor de cohesió de les persones i territori" inspirada "profundament en els valors del codi ètic mundial del turisme". Així, ha recalcat que "es tracta de parlar en majúscules d'una economia turística".

Vacuna contra la tursmefòbia

Per la seua banda, el president de la patronal hotelera Hosbec, Toni Mayor, ha ressaltat la importància d'emprendre "una aposta decidida pel control de l'economia submergida", en referència als apartaments turístics, amb un règim sancionador específic al que ha demanat que se sumen l'Administració central i local. "No poden mirar cap a un altre costat", ha reclamat. De la mateixa manera, ha destacat que els valors que arreplega la llei "pretén ser una vacuna" contra "el turismefòbia" que comença a sorgir.

Per la seua banda, l'alcaldessa de Gandia, Diana Morán, ha recalcat el canvi de model de "formigó i gratacel" en el litoral perquè "som molt més que una destinació de sol i platja". Finalment, el catedràtic d'Ètica, Domingo García, ha ressaltat la importància de respectar els nous valors i sobre este tema ha recalcat que "l'ètica no és un passiu sinó que és un valor diferenciador".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento