Comunitat Valenciana

Oltra: "El 'Cupo' basc és com el 'misteri de Fátima', ningú sap com es calcula"

  • "Si ho traslladàrem a la Comunitat Valenciana, tindríem 12.000 milions més d'euros en el pressupost, 2.500€ per cada valencià", ha explicat la vicepresidenta.
  • La Generalitat Valenciana advoca per una "solució global, amb criteris objectius" perquè tots els territoris estiguen "ben finançats".
  • Oltra ha mostrat el seu "profund rebuig a com es prenen les decisions sobre finançament als diferents territoris", que les considera "inconstitucionals".
La vicepresidenta Mónica Oltra al costat de la consellera Maria José Salvador. P
La vicepresidenta Mónica Oltra al costat de la consellera Maria José Salvador. P
EUROPA PRESS
La vicepresidenta Mónica Oltra al costat de la consellera Maria José Salvador. P

La vicepresidenta del Govern valencià i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha advertit este divendres que "el 'Cupo' basc és com un 'misteri de Fátima', falta de transparència en com es distribueixen els diners, ningú sap molt bé com es calcula, està com en una nebulosa" i "els ciutadans tenim dret a saber quins criteris s'apliquen a l'hora de distribuir els diners" i "per què una comunitat autònoma pot tindre 2.500 euros més per habitant que una altra".

Oltra, que s'ha pronunciat en estos termes en la roda de premsa posterior al ple del Consell en ser preguntada per este tema, ha assegurat que el Govern central no va a fer-los "entrar en una guerra entre territoris" però sí ha volgut expressar el seu "profund rebuig a com es prenen les decisions sobre finançament als diferents territoris. No es poden prendre de forma unilateral sense escoltar la resta de necessitats de les comunitats autònomes", ha censurat.

"Ací un 'monta un pollo' i li tapen la boca amb els diners de tots", ha lamentat. "Amb els diners que amb esta reforma tindrà cada persona que viu al País Basc, si ho traslladàrem a la Comunitat Valenciana tindríem 12.000 milions més d'euros en el pressupost, 2.500 euros per cada valencià". "Pràcticament seria doblar el pressupost", ha calculat.

Així és "obvi que no tenim les mateixes oportunitats". "Com es justifica des del Govern d'Espanya este tracte desigual?", s'ha preguntat, al mateix temps que ha manifestat la seua "preocupació" per la manera en què el Govern central distribueix el finançament entre les diferents comunitats, de forma "partidària, oportunista i arbitrària".

Enfront d'esta situació, ha reclamat una "solució global, amb criteris objectius" perquè tots els territoris estiguen "ben finançats" i ha volgut deixar clar que açò no té res a veure amb el concert basc, una "figura constitucional", ha dit, "que cap membre del Govern valencià ha qüestionat ni qüestionarà".

En este sentit ha advocat per una "distribució solidària" en la qual les autonomies més riques paguen més que les pobres, però ha advertit de l'anomalia" de la Comunitat Valenciana, que, segons ha puntualitzat, "sent pobra paga a les riques", una cosa que "no té justificació, és arbitrari, injust i inconstitucional. Les decisions en este moment en finançament són inconstitucionals", ha sentenciat.

En qualsevol cas, el Consell aposta per "teixir aliances, perquè no és bona pedagogia intentar enfrontar territoris" i ha animat a buscar una "solució comuna de finançament suficient per a tots els territoris d'Espanya".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento