Comunitat Valenciana

Salvador anuncia l'adjudicació en dos mesos dels plans de mobilitat de la Comunitat

  • A través d'ells es promouran "accions concretes de mobilitat sostenible per a més del 60% de la població de la Comunitat", segons la Generalitat.
  • "L'objectiu és aconseguir ciutats més sanes, tranquil·les i integradores", ha ressaltat la consellera de Vertebració del Territori.
  • "És necessari adaptar les línies de transport interurbà a les necessitats actuals i reals en cada zona, així com modernitzar el transport públic", ha dit.
Acte de constitució del Fòrum de la Mobilitat de la Comunitat Valenciana
Acte de constitució del Fòrum de la Mobilitat de la Comunitat Valenciana
GENERALITAT VALENCIANA
Acte de constitució del Fòrum de la Mobilitat de la Comunitat Valenciana

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha anunciat este dijous, després de presidir l'acte de constitució del Fòrum de la Mobilitat Sostenible de la Comunitat Valenciana, l'adjudicació "en un parell de mesos" dels Plans de Mobilitat Metropolitana (PMoMe) de València, Alacant-Elx i Castelló.

Salvador ha indicat que estes són les ferramentes més importants per a aconseguir els objectius marcats per l'actual Govern valencià en matèria de mobilitat i ha destacat que a través d'ells es promouran "accions concretes de mobilitat sostenible per a més del 60% de la població de la Comunitat, precisament, en els 83 municipis on la relació cost-eficàcia de les mesures va a ser més favorable".

L'administració autonòmica ha apuntat que els PMoMe s'elaboraran amb la més àmplia participació i que es concertaran amb els municipis per a treballar i analitzar els resultats de les enquestes de mobilitat, encaminades a actualitzar o redactar per primera vegada els plans municipals de mobilitat urbana en cada localitat. Ha manifestat la necessitat d'abordar esta matèria "no solament des del plànol municipal sinó també des del supramunicipal".

Salvador ha asseverat que ací el paper de la seua Conselleria, respectant "l'autonomia municipal" i coordinant les accions en "el plànol supramunicipal", serà "abordar i identificar amb estos plans com es mou la gent i quins són les seues necessitats per a veure com donar resposta des del punt de vista del transport públic". Així, ha estimat "fonamental" la tasca del Fòrum de la Mobilitat de la Comunitat Valenciana

María José Salvador ha ressaltat que el Fòrum de la Mobilitat Sostenible de la Comunitat Valenciana ha de servir com a "canal de participació i coordinació de les diferents accions" en esta matèria i ha instat els seus membres a aportar "tots els suggeriments, peticions i inquietuds que existisquen" en eixe àmbit.

Este espai, ha dit, servirà per a "analitzar l'evolució de la mobilitat, abordar conjuntament les accions i mesures necessàries per a promoure desplaçaments àgils, assegurances, energèticament eficients, menys contaminants i perfectament adaptats a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda".

La responsable autonòmica ha valorat la constitució esta jornada d'este fòrum, "previst en la Llei de Mobilitat de 2011 de l'anterior Govern de la Generalitat". Així, ha destacat que malgrat que esta norma "fixava un període de sis mesos" per a la creació d'este òrgan "han hagut de passar sis anys" perquè fóra una realitat de la mà de l'actual Consell.

"Hui finalment hem constituït el fòrum, en el qual participa la societat civil" a través de "sindicats i diferents entitats", ha afirmat la consellera, que ha subratllat la "transversalitat" que ha de caracteritzar "les qüestions de mobilitat i accessibilitat".

"El que volem és marcar l'empremta d'este Consell en els models de governança participativa, amb la presa de decisions el més participades amb les entitats afectades" i amb la finalitat de "prendre millors decisions", ha exposat.

"Eclosió de la planificació"

María José Salvador ha considerat que en els pròxims anys se'n va a produir una "eclosió de la planificació de la mobilitat després d'anys d'inacció" i amb la posada en marxa de diverses iniciatives. "L'objectiu és aconseguir ciutats més sanes, tranquil·les i integradores", ha assenyalat la titular d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori.

A la constitució del Fòrum han assistit més de 40 representants de l'administració autonòmica, estatal, provincial i local, així com d'empreses públiques de transport com a Adif, Renfe, FGV, EMT, i d'organitzacions soci-econòmiques com la patronal i els sindicats, col·legis professionals, associacions de consumidors, ecologistes, transportistes, taxistes, col·lectius amb mobilitat reduïda, usuaris de bicicleta i experts en mobilitat.

20 mesos aplicant mesures

Salvador ha ressaltat que l'actual Consell "porta 20 mesos aplicant mesures que afavoreixen la mobilitat, no solament a través de les innombrables obres que estem executant en molts municipis de la Comunitat per a millorar la seguretat vial, l'accessibilitat i la mobilitat sostenible en carreteres de la Generalitat, sinó també a través de la revisió del mapa concesional de transport, la creació de l'Autoritat Metropolitana del Transport de València, el Pacte Valencià per la Mobilitat Sostenible i Segura -firmat per més de 70 ajuntaments-, la redacció dels plans de mobilitat sostenible de les àrees metropolitanes o la creació d'este fòrum".

Així mateix, ha apuntat que s'està treballant en l'elaboració d'un nou mapa concesional de transport després que "l'anterior govern deixara el 80% de les concessions caducades". "És necessari adaptar les línies de transport interurbà a les necessitats actuals i reals en cada zona, així com modernitzar el transport públic en les àrees metropolitanes per a captar un nombre de viatgers molt major, en detriment del vehicle privat", ha declarat la consellera.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento