Comunitat Valenciana

El documental valencià serà la "pedra angular" de la primera edició de DOCS València

  • La primera edició d'aquesta iniciativa es desenvoluparà de l'11 al 21 de maig i compta amb un pressupost total de 100.000 euros.
  • Durant el festival es premiarà el millor llargmetratge i millor curtmetratge valencians, guardons amb una dotació de 6.500 euros.
  • Compta amb 37 produccions de caràcter internacional, de les quals 11 són valencianes i amb 55 passes que es realitzaran en diferents espais.
Presentació del festival Docs
Presentació del festival Docs
FILMOTECA
Presentació del festival Docs

La producció valenciana serà la "pedra angular" de DOCS València, el festival internacional de cinema documental que celebra esta primavera, de l'11 al 21 de maig, la seua primera edició. En total, el certamen compta amb 37 produccions de caràcter internacional, de les quals 11 són valencianes i amb 55 passes que es realitzaran en diferents espais culturals de la ciutat.

Així s'ha destacat este dimecres en la roda de premsa de presentació de la trobada, a la qual han acudit els directors de la trobada, Pau Montagud i Nacho Navarro; el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius; i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de València, Glòria Tello, acompanyats pel director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i el director general de Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont.

Per a seleccionar els documentals valencians que es projectarien en el festival es va llançar una convocatòria local que es va tancar el 31 de març i en la qual es van rebre 96 pel·lícules de no ficció. Estes produccions competiran per diferents premis en les categories de Llargmetratge Valencià i Curtmetratge Valencià per als quals s'ha designat una dotació de 6.500 euros.

La resta de pel·lícules de caràcter nacional i internacional han sigut convidades al festival però no participen en secció competitiva. En alguns casos, seran els propis directors, realitzadors o els protagonistes de les històries els qui presenten el visionat de les obres.

Després de l''edició 0' realitzada el passat mes de novembre, este festival s'instal·la a València recolzat per un pressupost global de 100.000 euros procedents de les institucions públiques en un 80% i d'iniciatives privades. Concretament, l'Institut Valencià de Cultura (IVC) aporta 45.000 euros, l'Ajuntament de València amb 25.000 euros, la Direcció General de Cultura amb 12.000 euros i la Diputació de València amb 5.000.

Internacionalització

La filosofia del festival serà la de la internacionalització, entesa com una porta per a visibilitzar les produccions valencianes en l'estranger i que "els creadors viatgen amb les pel·lícules per a conéixer coproductors i poder fer més i més pel·lícules", ha assenyalat un dels directors, Pau Montagud.

A més de projectar els documentals, els assistents podran participar en xarrades, col·loquis i tallers formatius com en el cas de 'DocsFòrum', un espai que acollirà xarrades amb realitzadors i teòrics del cinema documental entre els quals es troba Erik Gandini, realitzador homenatjat en esta primera edició del festival i responsable entre altres treballs de 'La teoria sueca de l'amor', o 'The Rebel Surgeon'.

Per la seua banda, l'actor i documentalista Aitor Merino disseccionarà la seua pel·lícula 'Asier ETA biok', mentre Isaki Lacuesta desenvoluparà la seua teoria sobre les fronteres entre realitat i ficció, i Jon E. Illescas, sociòleg, escriptor i artista plàstic, presentarà el seu llibre 'La dictadura del videoclip'.

A més, el realitzador uruguaià Gonzalo Arijón esbossarà el difícil retrat de l'ofici de documentalista, la directora i productora Mercedes Moncada aprofundirà en la importància de la memòria i com exercir-la en el cinema i el crític i historiador Román Gubern proporcionarà les claus del canvi de paradigmes en el cinema de no ficció.

Pel que fa a les pel·lícules, la secció 'GlobalDocs' comptarà amb obres procedents de Suècia, Mèxic, l'Argentina, els Estats Units, Suïssa o Malàisia de realitzadors com Pablo Chehebar, Lucía Gajá, Joonas Berghäll, Harold Monfils, Juan Manuel Sepúlveda o Maite Alberdi.

En l'apartat 'Projeccions Especials' es visionaran els últims documentals firmats per prestigiosos cineastes com Jim Jarmusch amb 'Gimme Danger', on dóna la seua particular revisió de la història de 'The Stooges', banda rock liderada per Iggy Pop.

Dels Rolling Stones a Trump

També es projectarà el nou documental de Michael Moore: 'Michael Moore in Trumpland' gravat la nit anterior a les eleccions americanes. La inauguració del certamen tindrà també un marcat accent musical amb la projecció d''Olé, olé, olé: a Trip Across Latin America' de Paul Dugdale, una road movie documental que segueix els passos dels Rolling Stones en el seu gira per Llatinoamèrica fins a culminar amb l'històric concert davant més d'un milió de persones a l'Havana.

"A mi m'encanta el cinema comercial però no m'emociona, ni em fa pensar i el que volem és provocar a l'espectador, que es ria, que s'enfade, que arribe a casa parlant de la pel·lícula", ha asseverat Montagud.

Per a Glòria Tello, seran deu dies de festival, però "no un qualsevol, sinó un que es porta realitzant a Mèxic deu anys", ha dit en referència al certamen 'germà' que el valencià Montagud va crear en el país centreamericà. Entre els objectius està el de "popularitzar el gènere documental perquè és un gènere amb moltes possibilitats per a mostrar la realitat social", ha assenyalat. "Els documentals han deixat de veure's com una cosa avorrida, a la gent li interessa", ha afegit.

Per la seua banda, Rius ha destacat que "la Generalitat va veure amb molt bons ulls des del primer moment este projecte" i ha afegit que els documentals "són molt importants per a la societat".

Albert Girona ha agraït a l'IVC, a Abel Guarinos i a José Luis Pérez Pont la seua col·laboració i ha definit esta cita com "un festival de no ficció que treballa la realitat i proposa una mirada crítica". "Ens interessa un festival de reflexió on els professionals se sentiren còmodes debatent", ha afegit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento