La revolució tecnològica i el model 4.0, a debat en la UPV en els Premis de les Telecomunicacions Valencianes

La revolució tecnològica i el model 4.0, a debat en la UPV en els Premis de les Telecomunicacions Valencianes

La revolució tecnològica i el model 4.0, a debat en la UPV en els Premis de les Telecomunicacions Valencianes
La revolució tecnològica i el model 4.0, a debat en la UPV en els Premis de les Telecomunicacions Valencianes (19 NOCHE DE LAS TELECOMUNICACIONES)
Ampliar
  • El Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació de la Comunitat Valenciana (COITCV), l'Universitat Politècnica de València (UPV) i la Generalitat Valenciana organitzen, dins dels actes programats per a la 19ª edició dels Premis i Nit de les Telecomunicacions Valencianes, un debat sobre 'La revolució tecnològica i el model econòmic 4.0', amb els principals impulsors d'esta transformació.

La taula redona del dijous 18 de maig, a les 12.15 hores en el Paranimf de la UPV, posarà en relleu que esta transformació digital "no solament suposarà un canvi en les empreses i administracions públiques, sinó també una manera de treballar amb elles i per a elles", segons ha informat la institució col·legial en un comunicat.

Els experts estimen que en una dècada "es destruirà l'ocupació tal com ho coneixem" i es crearan més d'un milió de llocs de treball vinculats amb la digitalització, robòtica, 'big data', intel·ligència artificial, biotecnologia i drons, una tecnologia que "ja està provocant un sisme en el món laboral".

Així, estos entorns de treball seran "més col·laboratius, participatius i menys estresantes, però fins a arribar a eixe estat de felicitat caldrà realitzar nombrosos canvis substancials", destaquen els responsables del debat.

Alguns estudis estimen que hi ha treballs com els teleoperadores que seran reemplaçats íntegrament per robots; uns altres com el cas dels venedors tindran una taxa de reemplaçament del 92% i el dels pilots un 50%. Unes xifres que llancen la desaparició de set milions d'ocupacions d'àrees productives que quedaran obsoletes, segons l'organització de la jornada.

Amb tot, els experts asseguren que "açò no significarà necessàriament que molta gent es quedarà sense ocupació". Estes tecnologies "configuraran un mercat laboral 4.0, en el qual es crearan altres necessitats i per tant, sorgiran nous llocs de treball". De fet, un estudi de Randstad afirma que la transformació digital generarà més d'1,25 milions d'ocupacions en els pròxims anys.

Entre ells, experts en 'big data', enginyeria informàtica i el màrqueting digital, especialistes en ciberseguridad, analistes d'aplicacions, dissenyadors de programari, enginyers de telecomunicacions i analistes de sistemes, segons diversos estudis.

"El que sí que serà imprescindible és que tant empreses com a professionals superen la resistència al canvi a les noves tecnologies i a les realitats que les TIC portaran amb si". Per exemple, algunes decisions podran prendre-les els 'sistemes', després d'analitzar les dades, en lloc de les persones, com ha destacat el membre del COITCV i CEO en Encamina, Hugo de Juan.

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL EN EL 20% DE TREBALLADORS

Així, veu factible que en 2018 més del 20% dels professionals utilitzen la Intel·ligència Artificial per a prendre decisions i que les resolucions preses per agents autònoms de programari aniran en augment. "Els directius fins i tot podrem arribar a perdre el privilegi de prendre decisions davant un conflicte d'interessos ja que el 'sistema' oferirà la resposta correcta".

De Juan ha assegurat, per tant, que "la tecnologia estarà present en tot moment" i que "la hiperconectivitat serà un fet": "L''internet de les coses' i del tot amb tot farà que siguem una peça més del sistema i que fins a les nostres tasques se'n vagen reconfigurant conforme anem arribant a l'oficina".

Per a ell, per exemple, "comptar amb un assistent domòtic serà habitual" perquè "des del 'boom' del naixement d'estos dispositius a la fi de 2016 les capacitats d'estes màquines han anat en augment i el seu preu anirà en descens".

En l'empresa, "tot estarà monitoritzat perquè els diferents processos fluïsquen adequadament. Un espai en el qual conviuran treballadors humans amb robots. Esta col·laboració entre persones i màquines, que ja es dóna en algunes indústries com a Ford, s'estendrà a altres sectors com la banca, el comerç, el turisme, transport o l'advocacia".

MÉS DIVERSIÓ A LA NOSTRA VIDA DIÀRIA

Segons els experts, en estos casos, les màquines escrutaran les dades i els humans desenvoluparan les estratègies. A més, tecnologies com la realitat virtual i l'augmentada serviran per a "augmentar la nostra productivitat i capacitats professionals, i també per a afegir diversió i riquesa a la nostra vida corrent".

Com a exemples, Hugo de Juan ha recordat que "a principis del 2016 ulleres com les Google Glasses o les Hololens eren poc més que prototips, però sabem que les seues aplicacions van a ser tan quotidianes com hui ho són les 'apps' dels mòbils".

Consulta aquí más noticias de València.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url https://www.20minutos.es/noticia/3016127/0/revolucio-tecnol-gica-model-4-0-debat-upv-els-premis-les-telecomunicacions-valencianes/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios