València, sense ajuda al transport enfront dels 126 milions de Madrid i els 108 de Barcelona
València, sense ajuda al transport enfront dels 126 milions de Madrid i els 108 de Barcelona Europa Press

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha mostrat aquest dimarts "enfadat, realment enfadat" davant els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) que redueixen la partida destinada a la ciutat en 20 milions d'euros, en passar de 169 milions d'euros en 2016 als 149 milions previstos per a enguany.

En concret, el projecte de Pressupostos, ha subratllat, contempla "zero euros" per al contracte-programa que hauria d'ajudar a finançar el transport metropolità de València (autobús i metro, fonamentalment), enfront dels 126 milions de Madrid, els 108 de Barcelona (que augmenta així 10 milions més respecte a l'any passat), o els 25 de Canàries, "quan es calcula que a València li haurien de correspondre com a mínim 40 milions d'euros", ha comparat l'alcalde. Tot açò malgrat la creació de l'Agència Metropolitana del Transport, organisme que hauria de rebre aquestes ajudes.

El primer edil ha qualificat d’"impresentable" i "intolerable" que el Govern de Mariano Rajoy "continue ningunejant als valencians". "Si ja no teníem res l'any passat, ens baixen 20 milions encara", ha lamentat.

Així ho ha manifestat en declaracions als mitjans durant la seua visita al Centre Sant Joan de Déu de Serveis Socials, després que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, haja presentat els PGE para 2017.

Ribó s'ha preguntat "què han fet aquests senyors del PP i de Ciutadans" i ha qüestionat que tant el portaveu del grup municipal de Cs, Fernando Giner, com "els senyors del PP" hagen aprovat aquests pressupostos. "Després d'haver signat demandes de pressupostos i després que ens trobem amb açò?", ha censurat.

"Nosaltres, sincerament, -ha confessat- esperàvem veure alguna cosa, però veure que ens baixen damunt la porqueria d'inversions territorialitzades que teníem, que encara baixen 20 milions... ací què passa?", ha remarcat.

En la seua opinió, "sembla que una altra vegada el PP i ara amb el suport de Ciutadans no s'han enrecordat en absolut del que passa en aquesta ciutat. Una pèssima notícia", ha assenyalat.

El primer edil veu "una aixecada de camisa" als valencians i una "discriminació evident i contrastable amb els números en la mà" la inversió de l'Estat per a València: "No hi ha res per al contracte-programa; no hi ha ress per al pas de Corredor Mediterrani per la ciutat de València ni per al soterrament de les vies, ni per al Túnel Passant, ni per a l'estació definitiva; no hi ha res per al deute del Consorci de la Copa de l'Amèrica; les partides de Cultura baixen... i si comparem a València en el seu conjunt amb altres ciutats com Madrid, Barcelona o Sevilla, és intolerable".

A la cua d'Espanya en Rodalies

Així s'ha preguntat "de què serveix la paraula donada pels regidors de PP i Ciutadans en el Ple de l'Ajuntament quan reclamen finançament per a aquestes qüestions?"
El finançament del servei de tren de rodalies per a València "també és un desastre: Rajoy ens situa a la cua d'Espanya amb un raquític milió d'euros que s'atreveix a reduir respecte a l'any passat", enfront dels 329 milions de Madrid, els 181 de Màlaga, els 175 d'Astúries, els 148 de Barcelona o els 51 de Sevilla. "És més, l'alta velocitat continua sense invertir ni un euro en la millora d'estacions, quan tenim encara pendent l'estació definitiva del Parc Central, i per al Corredor Mediterrani destinen 2 milions, sent una infraestructura cabdal per a la nostra economia".

Ribó s'ha referit també al Consorci València 2007, on "baixa la dotació per tercer any consecutiu, però és que a més no destinen cap partida per al pagament del deute de la Copa Amèrica, aquella que segons el PP no ens havia de costar ni un duro, però que arrossega un deute de més de 400 milions. Un esdeveniment internacional, que el govern central paga amb les Expos de Sevilla i Zaragoza, o amb els Jocs Olímpics de Barcelona, però que a València li nega".

I si parlem d'infraestructures culturals, "la cosa està pitjor que l'any passat", ha dit Ribó. El Palau dels Arts "continua, amb 0'6 milions d'euros, a anys llum dels seus competidors directes que són el Teatre Real de Madrid (9'39 milions), el Teatre del Liceu de Barcelona (7'11 milions) o el Teatre de la Maestranza de Sevilla (1'68 milions)". El mateix passa amb l’IVAM "que amb dos-cents mil euros es troba lluny del finançament que reben el Reina Sofia (més de 42 milions), el Thyssen (més de 5 milions), o el MNAC (més de 2 milions) i el MACBA (més d'1 milió) de Barcelona". La segona pinacoteca d'Espanya, el Museu de Belles Arts Sant Pius V de València "tampoc mereix l'atenció del govern de Rajoy, que prefereix finançar altres museus".

Impossibilitat de contractar personal

Joan Ribó ha criticat que la Disposició Addicional 92 de la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos Generals de l'Estat solament parla de reinvertir els romanents de tresoreria dels ajuntaments en inversions que no impliquen la contractació de personal, és a dir, "ens lleven la possibilitat de fomentar la creació d'ocupació, i limiten la capacitat municipal d'invertir allà on és necessari".

A les crítiques que ha fet l'alcalde s'ha sumat el regidor d'Hisenda, Ramon Vilar, qui també ha mostrat la seua "indignació" perquè els PGE de 2017 "signifiquen una pèrdua de pes específic de la Comunitat Valenciana".

Consulta aquí más noticias de València.