Comunitat Valenciana

Detectats 1.916 casos de càncer colorrectal entre 2005 i 2015 gràcies al programa de detecció de Sanitat a la Comunitat

  • El Programa de Prevenció de Càncer Colorrectal de la Comunitat Valenciana (PPCCRCV) ha permès detectar entre 2005 i 2015 un total de 1.916 casos de càncer, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

El càncer colorrectal és el segon en freqüència entre tots els tumors per a tots dos sexes a la Comunitat i representa el 14,58% dels casos. De 2005 a 2015 s'han detectat adenomes en un total de 16.563 persones i càncer en 1.916.

El programa preventiu té com a objectiu disminuir la incidència i la mortalitat per esta patologia en hòmens i dones d'entre 50 i 69 anys i han participat en deu anys un total de 672.658 persones. Durant 2015, i després de la implantació total del mateix en els 24 departaments de salut en 2014, s'han realitzat al voltant de 200.000 proves, de les quals han resultat positives 11.700.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha participat en el simposi organitzat per la Reial Acadèmia de Medicina on s'han abordat temes relacionats amb el càncer colorrectal i s'ha destacat la importància de la detecció precoç per a augmentar la supervivència dels pacients que tenen este tipus de dolències.

El programa consistix a realitzar un garbellat mitjançant un test de sang oculta en femta de tipus immunològic quantitatiu. Es realitza amb una periocitat biennal i com a prova de confirmació diagnòstica es realitza la colonoscopia òptica. A través d'este programa es poden identificar persones adenomes i càncer en estadi precoç i tractar-los amb altes possibilitats de curació.

A més, la invitació per a participar en este programa es realitza mitjançant carta personalitzada al domicili de l'usuari, acompanyada d'un tríptic informatiu i una targeta de participació, ja franquejada, per al seu enviament com a resposta. Les persones que responguen significa que accepten participar i se'ls remet des del Centre de Salut Pública el material i instruccions necessaris per a la presa de la mostra.

Segons dades del registre de mortalitat de la Comunitat Valenciana, l'any 2014 es van produir 1.252 defuncions, sent en tots dos sexes el segon grup tumoral en causes de mort després de pulmó en home i mama en dones.

Durant els últims 15 anys es constata una disminució progressiva de la taxa de mortalitat del càncer colorrectal en dones i una certa estabilitat de la taxa en hòmens gràcies a la detecció precoç d'este tipus de dolències.

La Comunitat s'ha convertit així en una de les quatre autonomies a oferir a la totalitat de la població l'accés a este programa de prevenció. El càncer colorrectal presenta una supervivència relativa en un termini de 5 anys d'un 56,8% en dones i d'un 55% en hòmens.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento