Comunitat Valenciana

L'arquitecte de l'ampliació de Fira València defèn que no va haver-hi "cap sobrecost que no estiga justificat"

  • L'arquitecte responsable de l'ampliació de Fira València, José María Tomás, ha destacat este dijous que "no hi ha hagut cap sobrecost en l'obra que no estiga justificat", sinó que es van produir "nous encàrrecs o modificacions" que partien del propi patronat de la institució firal o de la Generalitat i que suposaven "càrregues al projecte". Així, ha considerat un "disbarat" el 86% de sobrecost apuntat per la Intervenció en el seu informe, que "es basa en una investigació del 2% de l'obra i s'extrapola a tota".
Fira València
Fira València
J.L.PERALES/FGV
Fira València

José María Tomás s'ha manifestat en estos termes durant la seua compareixença en les Corts en la Comissió especial d'investigació sobre els aspectes de la gestió general de les institucions firals de la Comunitat Valenciana, en la qual ha defès el seu treball des de l'any 2000 en el disseny i obra de l'ampliació de Fira València, el projecte de la qual va ser triat després de participar "en un procés de selecció amb absoluta possibilitat de concurrència" per part d'altres empreses.

L'arquitecte ha apuntat que "en absolut" va rebre tracte de favor durant els anys en què va treballar per a la institució firal -entre 2000 i 2013-, a la qual va identificar com una entitat privada, al mateix temps que ha negat que rebera algun tipus de quantia econòmica més enllà de l'estipulada en els contractes i que realitzara viatges pagats per l'entitat.

Preguntat pels sobrecostos del 86% detectats per la Intervenció de la Generalitat -que es van derivar a la Fiscalia per a la seua investigació, que es va arxivar el passat mes de desembre-, Tomás ha assenyalat que es tracta d'un disbarat" perquè eixa xifra "es basa en una investigació del 2% de l'obra i s'extrapola a tot".

"No hi ha sobrecostos injustificats", ha defès l'arquitecte en la seua compareixença, en les quals ha afegit que tant l'entitat firal com a la Generalitat van decidir realitzar "nous encàrrecs i modificacions" que van comportar un increment del cost de l'obra d'ampliació.

"Hi ha un procés d'obra en el qual se'n van incorporant nous usos i projectes per necessitats de Fira València i per acords de la Generalitat; hi ha una successió d'obra, arranca amb una reforma i ampliació de pavellons i se'n van afegint nous encàrrecs amb decisions preses amb absoluta publicitat", ha defès.

En este sentit, ha explicat que en 2002, iniciada l'obra d'ampliació, a iniciativa de la Conselleria d'Innovació "es realitza un Pla Especial" que afecta Fira València i en el qual s'inclouen "projectes que Fira executa per a poder complir amb el pla aprovat per la Generalitat", com una subestació elèctrica, un túnel d'accés, rotondes o el tramvia, ha indicat.

ARQUITECTE DE "CONFIANÇA"

Preguntat per si es considerava "arquitecte de confiança" de la direcció de Fira València, Tomás ha respost que "la confiança està en el compliment dels contractes i en el treball que cadascun ha de fer i cada dia cal demostrar-ho. Les exigències de Fira eren molt altes i es complien", ha asseverat l'arquitecte, qui ha precisat que no era assessor del patronat de la institució firal i que la seua relació amb la direcció general es limitava a Belén Juste.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento