Comunitat Valenciana

ACPV recalca la necessitat del decret d'usos institucionals del valencià i demana "sensibilitat" al CJC

  • Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha insistit este dimecres en la necessitat del projecte de decret pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l'Administració de la Generalitat i ha demanat al Consell Jurídic Consultiu (CJC) "més sensibilitat amb la llengua pròpia dels valencians" i el seu suport a "la igualtat lingüística i de tracte de tots els valencians davant l'administració".

Després de les observacions realitzades per l'òrgan consultiu al citat projecte de decret, ACPV ha assenyalat que el decret és "una norma absolutament necessària perquè la situació sociolingüística del valencià patix una situació de discriminació i desigualtat molt greu" respecte al castellà, tant en el que té a veure amb el coneixement com en l'ús.

Així mateix, explica que els tribunals "han acceptat mesures que podrien definir-se com a discriminació positiva i que en realitat són mesures correctores per a igualar els drets des del punt de vista pràctic i real".

"Parlem d'accions positives en favor de col·lectius discriminats o que patixen desigualtat per diferents raons. Simplement es tracta d'aplicar, igualment, accions positives en favor del col·lectiu de valencianoparlants", ha insistit l'entitat.

Segons el seu parer, el text del decret presentat pel Consell és "plenament respectuós amb els drets dels valencians a usar, si ho desitgen, el castellà en la seua relació amb l'administració pública valenciana" i "no es tracta de discriminar ningú, sinó precisament de posar fi a la discriminació que patixen els valencianoparlants".

"L'administració pública és un servici públic i els funcionaris estan al servici dels ciutadans, independentment de quina llengua oficial parlen", han indicat des d'ACPV.

D'altra banda, assenyalen que des del punt de vista jurídic "és respectuós amb la norma legal", complix "escrupolosament" la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i, per tant, el Consell "no té cap obligació d'atendre cap requeriment que no assenyale una il·legalitat o un incompliment de la norma legal, i este no és el cas".

"Justament els consellers autors del gruix de l'informe són els anomenats pel govern del PP. ACPV entén que les condicions del seu nomenament no van ser precisament garantia d'imparcialitat i neutralitat polítiques, que no es poden perdre de vista a l'hora de valorar els seus dictàmens", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento