Comunitat Valenciana

Un estudi desenvolupat per la UPV determina la quantitat de sol que és bona per a la salut

  • Segons el treball, liderat per Antonia Serrano,  a la primavera i estiu són suficients de 10 a 20 minuts, mentre que en els mesos d'hivern es necessitarien quasi 2 hores.
  • La radiació solar ultraviolada també redueix la pressió arterial, sintetitza la vitamina D i millora el tractament de diverses patologies.
  • Al juliol, una persona amb tipus de pell II no ha d'estar més de 29 minuts davall el sol i al gener pot romandre durant 150 minuts.
Persones exposades al sol en una platja
Persones exposades al sol en una platja
Europa Press
Persones exposades al sol en una platja

Quina quantitat de sol és bona per a la salut? Esta és la pregunta que s'han fet investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), que han calculat el temps necessari d'exposició a la radiació solar per a obtindre les dosis recomanades de vitamina D.

D'acord a les seues conclusions, a la primavera i estiu són suficients de 10 a 20 minuts al sol, mentre que en els mesos d'hivern es necessitarien quasi dos hores, per la qual cosa resulta difícil aconseguir valors òptims per a la gran majoria de la població, informa en un comunicat l'Agència SINC.

Cada any, els estudis sobre els beneficis de prendre el sol en dosis moderades s'intercalen amb aquells que confirmen els riscos que comporta fer-ho de forma excessiva. Així, encara que la radiació solar ultraviolada (UV) intervé en el desenvolupament d'eritema solar, càncer i envelliment de la pell, també redueix la pressió arterial, sintetitza la vitamina D i millora el tractament de diverses patologies.

Ara, el Grup d'Investigació en Radiació Solar de la UPV ha analitzat el temps necessari d'exposició per a obtindre les dosis recomanades de vitamina D sense que això danye la salut. Els resultats s'han publicat en la revista 'Science of the Total Environment'.

"A Espanya, tot i ser un país amb moltes hores de sol, diferents articles han reportat un alt percentatge de deficiència de vitamina D entre diversos estrats de la població espanyola", explica Antonia Serrano, científica de la UPV i autora principal del treball.

La insuficiència de vitamina D s'associa amb un major risc de patir diverses malalties en l'edat adulta. Atés que molt pocs aliments contenen esta vitamina, la seua síntesi en la pell a partir de l'exposició solar és la principal font natural que hi ha.

Serrano i els seus companys van estimar el temps necessari per a obtindre les dosis recomanades -el que equival a una ingesta diària de 1000 UI (unitats internacionals) de vitamina D- en una zona com la ciutat de València, que rep una gran dosi de radiació UV durant tot l'any.

Cremades en 30 minuts

El treball va analitzar la irradiancia solar ultraviolada (UVER) al voltant del migdia (entre les 12.30 a 13.30 hores) durant quatre mesos de l'any (un de cada estació) des de 2003 a 2010. Amb estes xifres es va calcular el temps per a produir eritema -enrogiment de la pell causat per cremades-.

Les dades subratllen que, al juliol, un individu amb tipus de pell III (la usual en la població espanyola) no ha d'estar més de 29 minuts davall el sol si vol evitar-lo. No obstant açò, al gener, el mateix individu pot romandre al sol durant 150 minuts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento