Comunitat Valenciana

El Palau de Cervelló de València exposa els plànols inèdits de l’antiga Casa de la Ciutat

  • La mostra complementa l'exposició permanent Tresor de la memòria, que conté el fons més representatiu de l'Arxiu Municipal.
  • Segons la regidora Glòria Tello, l’objectiu és “complir amb la tasca d'investigació i difusió que tot museu i arxiu ha de dur a terme”.
  • Cada any s'efectuen aproximadament unes 7.000 consultes, i hi acudeixen personalment uns 2.000 investigadors.
Palau de Cervelló de València.
Palau de Cervelló de València.
Ajuntament València.
Palau de Cervelló de València.

L'exposició “Plànols de l'antiga Casa de la Ciutat”, que s'obri al públic aquest dilluns al Palau de Cervelló, dona a conéixer la planimetria inèdita de l'antiga casa consistorial o Casa de la Ciutat, que va ser la seu del Consell General des del segle XIV fins mitjan segle XIX. Es tracta d'una mostra que complementa l'exposició permanent Tresor de la memòria, que conté el fons més representatiu de l'Arxiu Municipal.

L'exposició arreplega l'àlbum original i sis làmines reproduïdes, així com dos panells introductoris a la història i importància de l'edifici, que va albergar també l'arxiu de la ciutat, convertit en el depositari del testimoni històric de les més diverses manifestacions històriques, socials, religioses, econòmiques, literàries i culturals valencianes al llarg de vora 800 anys.

"L'objectiu del projecte Documents d'arxiu que hui arranca és complir amb la tasca d'investigació i difusió que tot museu i arxiu ha de dur a terme”, ha explicat la regidora Glòria Tello, la qual ha destacat “el gran valor que el fons documental que es conserva en l'Arxiu Històric Municipal té per a l'estudi i la reconstrucció de la història d'esta ciutat”.

De fet, la mostra dóna inici a l'activitat de difusió denominada “Documents d'arxiu”, a través de la qual “s'aniran presentant en el pati del Palau de Cervelló, seu de l'Arxiu Municipal, diferents exposicions temporals que donaran a conéixer la documentació variada que conserva l'Arxiu entre els seus fons i, que pel seu valor històric i cultural, mereix una difusió que arribe no solament a l'investigador, sinó també a la resta de ciutadans”, en paraules de la regidora.

L'activitat té com a finalitat donar major visibilitat al ric fons que conserva l'Arxiu Municipal de València, l'antiguitat del qual data de la conquesta de la ciutat pel rei Jaume I l’any 1238, “i que constitueix un dels més preats tresors de la nostra memòria col·lectiva, un testimoni del passat, i una font de coneixement extraordinari  irreemplaçable”, tal com es destaca des de l'organització. Les exposicions seran inaugurades amb una xarrada a càrrec d'investigadors especialitzats en la documentació que s'expose en cada moment.

Com podran comprovar els visitants que acudisquen al Palau de Cervelló, en la zona dels jardins del  Palau de la Generalitat estava la Casa de la Ciutat, “un enorme edifici on es trobaven els tribunals, les presons i la sala on es reunia el Consell General”. L'immoble va ser durant segles el cor de la vida política de València, i des de les seues sales es va organitzar el govern gremial durant les Germanies. La Casa va ser també espai de recepció de reis, prínceps i papes, i des de l'any 1360 s'usava una de les seues finestres per a despenjar la Senyera i evitar així que l'estandard s'inclinara davant de ningú.

Tello obrirà la mostra, acompanyada pel catedràtic d'Història de l'Art de la Universitat de València Amadeo Serra Desfilis i l'arquitecte i professor d'Història de l'Arquitectura i de Restauració de la Universitat Politècnica de València, Federico Iborra Bernad.

La sèrie “Documents d'arxiu” oferirà, en les seues pròximes convocatòries, exposicions monogràfiques d’altres documents d'interés, com el Plànol Geomètric de València de 1895 (comprat recentment per l'Ajuntament a l'investigador i bibliòfil valencià Rafael Solaz), o la mostra específica sobre les Falles amb materials de finals del segle XIX i principis del XX, en el marc de la recent declaració d'estes festes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Un dels arxius més antics d’Europa

L'Arxiu Municipal de València és un dels més antics i complets d'Europa, i la seua major importància resideix en les seues sèries documentals, generades en l'exercici dels seus càrrecs pels integrants del govern municipal i per les relacions de la ciutat amb altres institucions i/o amb particulars.

Cada any s'efectuen aproximadament unes 7.000 consultes, i hi acudeixen personalment uns 2.000 investigadors. Entre les sèries més destacades està la dels Manuals de consells, que reflecteix les actes, acords i sessions celebrades pels jurats i el Consell General de la ciutat entre els anys 1306 i 1707. També destaquen les sèries que representen l'activitat de la Clavaria (institució foral que administrava les finances municipals) o les generades per la Taula de Canvis (primer banc municipal, creat el 1407 pel rei Martí I). Pel seu valor documental, històric i artístic, cal destacar els còdexs del Consolat de Mar, els Furs o el Llibre del Mustaçaf, entre altres.

L'Arxiu Municipal també custodia un important fons de documentació sobre l'evolució urbanística de la ciutat de València, des d'època foral fins als nostres dies; així com un notable fons fotogràfic amb els treballs dels fotògrafs municipals que, en diferents èpoques, han treballat per a l'Ajuntament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento