Comunitat Valenciana

La Comunitat se suma al sistema que permet arreplegar medicació d'altres autonomies amb la SIP

  • La Comunitat Valenciana està capacitada per a generar receptes electròniques que es poden dispensar en una altra comunitat autònoma.
  • Qualsevol valencià que viatge a una comunitat amb recepta interoperable, podrà arreplegar la seua medicació en les farmàcies.
  • Este servici només està disponible en 5 comunitats però es preveu que al llarg d'enguany s'incorporen al RESNS la resta.
Una farmacia, en una imagen de archivo.
Una farmacia, en una imagen de archivo.
EUROPA PRESS
Una farmacia, en una imagen de archivo.

La Comunitat Valenciana va a incorporar-se al sistema interoperable de recepta electrònica del Sistema Nacional de Salut (RESNS), de manera que es converteix en la cinquena autonomia -després de Canàries, Extremadura, Navarra i Castella-la Manxa-- a sumar-se a este projecte coordinat pel Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat.

Així ho ha anunciat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, qui ha explicat que "gràcies a la interoperabilitat de recepta electrònica, a partir d'ara la Comunitat Valenciana està capacitada per a generar receptes electròniques que es poden dispensar en una altra comunitat autònoma i també pot rebre i efectuar les dispensacions de receptes electròniques generades en una altra comunitat, sempre que eixa comunitat estiga ja adherida al projecte d'interoperabilitat".

D'esta manera, serà possible que qualsevol de les 2.358 oficines de farmàcia valencianes dispense la medicació prescrita en una altra comunitat autònoma sense necessitat que el ciutadà o ciutadana present una recepta en paper o haja de fer un altre tràmit administratiu. De la mateixa manera, qualsevol valenciana o valencià que viatge a una comunitat amb recepta interoperable, podrà arreplegar la seua medicació en les farmàcies només amb presentar la seua targeta SIP.

"Amb açò millorem la qualitat del servici a la ciutadania ja que, actualment, quan una persona d'una altra comunitat autònoma necessitava arreplegar la seua medicació en una oficina de farmàcia valenciana, havia de presentar o bé una recepta manual o bé acudir a un dels nostres centres sanitaris perquè li realitzaren la prescripció. Açò no solament consumia recursos sanitaris, sinó que generava inconvenients per a la ciutadania. I el mateix passava amb els valencians i valencianes quan es trobaven en una altra comunitat autònoma", ha explicat Carmen Montón.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública ha destacat que amb la interoperabilitat, el pacient pot anar amb la seua targeta SIP a la farmàcia i només amb este gest podrà arreplegar la seua medicació, independentment de la comunitat autònoma en la qual li hagen realitzat la prescripció.

Pròxima generalització del servici

De moment, este servici només està disponible en cinc comunitats -Canàries, Extremadura, Navarra, Castella-la Manxa i Comunitat Valenciana-, però es preveu que al llarg d'enguany s'incorporen al RESNS la resta d'autonomies. Per a açò és necessari fer compatibles les diferents aplicacions tècniques que suporten el sistema de recepta electrònica en cadascuna de les comunitats i garantir d'eixa manera la prestació farmacèutica en el conjunt del Sistema Nacional de Salut, explica la Generalitat a través d'un comunicat.

La implantació d'este sistema, que permet intercanviar la informació continguda en una recepta electrònica entre les diferents comunitats autònomes, fa possible que el farmacèutic o farmacèutica accedisca amb la lectura de la targeta SIP al llistat de productes dispensables de cada pacient (els que es poden arreplegar en el moment en què s'acudeix a l'oficina de farmàcia).

Al mateix temps, el sistema de recepta electrònica informa automàticament a la comunitat autònoma de prescripció dels productes i envasos que han sigut retirats perquè es descompten en les següents dispensacions.

La Comunitat Valenciana té implantada la recepta electrònica en el 100% dels seus centres de salut, consultoris, hospitals i oficines de farmàcia. A més, és l'autonomia espanyola amb un major percentatge de Receptes (99%), seguida de Galícia (97,80%) i Catalunya (97,56%).

El projecte d'interoperabilitat de recepta electrònica en el SNS va començar a desenvolupar-se a la Comunitat Valenciana l'abril de 2016 i va començar la fase de proves a l'octubre de l'any passat. Ara ja s'ha acreditat el correcte funcionament del sistema de recepta electrònica per a interoperar amb altres comunitats autònomes. Esta mesura s'ha aconseguit gràcies a la col·laboració amb els col·legis Oficials de Farmàcia de la Comunitat Valenciana, que han adaptat els seus sistemes d'informació per a fer possible la interoperabilitat de la recepta electrònica.

Menors beneficiats per ajudes enfront del copagament

Així mateix, la consellera i els representants dels tres col·legis de Farmacèutics de la Comunitat han firmat el conveni que estableix les condicions de dispensació, facturació i pagament de les aportacions pels copagaments dels tractaments farmacològics a menors amb rendes baixes que reben ajudes del Consell.

Es tracta de menors d'edat titulars de targetes sanitàries i associats a titulars que siguen persones actives amb rendes inferiors a 18.000 euros anuals, així com menors no registrats o sense autorització administrativa per a residir a Espanya, beneficiaris d'assistència sanitària en situacions especials.

"Som l'autonomia que més lluny ha arribat en la recuperació de drets i facilitar l'accés als tractaments", ha declarat Camen Montó. "Obrim una senda per la qual esperem que transiten també altres comunitats autònomes".

La titular de Sanitat ha informat que des que es va aprovar el Decret de les ajudes pel Ple del Consell, en la setmana transcorreguda del 14 al 20 de febrer s'han beneficiat d'esta mesura un total de 28.747 menors amb rendes baixes. D'ells, 10.882 són de la província d'Alacant, 3.514 de Castelló i 14.351 de la província de València.

Mitjançant este conveni s'articula la col·laboració entre la Generalitat i els col·legis com a entitats col·laboradores, pel qual els menors beneficiaris d'estes ajudes que necessiten un medicament per la seua situació o per al seu tractament, no ha d'avançar cap import. L'abonament per a pagar pel copagament que li correspondria a la beneficiària o el beneficiari ho gestiona directament la Generalitat amb les farmàcies gràcies a este conveni. La Generalitat Valenciana va a destinar vuit milions d'euros a subvencionar el repagament d'estos menors. Són potencials beneficiaris de les ajudes un total de 404.647 menors residents a la Comunitat Valenciana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento