Comunitat Valenciana

Quatre mil veïns de València ja han votat en la consulta de districtes d'aquest 2017

  • El volum de participació és un 60% superior al de tota l'edició de 2016, mancant dues setmanes.
  • Patraix, Extramurs, Camins al Grau i Jesús són els districtes amb major taxa de participació.
  • Carrils-bici, reurbanitzacions de carrers i fins a un poliesportiu se sotmeten a votació.
Imagen de la avenida Manuel de Falla de Valencia.
Imagen de la avenida Manuel de Falla de Valencia.
GOOGLE STREET VIEW
Imagen de la avenida Manuel de Falla de Valencia.

Quatre mil veïns de València han votat durant la primera setmana de funcionament dels pressupostos participatius. Aquesta xifra suposa un 60% més que en tota l'edició de l'any passat quan encara falten dues setmanes per al tancament de la consulta.

Els pressupostos participatius inclouen 115 propostes ciutadanes d'inversió per districtes, filtrades després de l'estudi de viabilitat per part dels serveis municipals. Els districtes on més alta està sent la participació són Patraix, Extramurs, Camins al Grau i Jesús. La quantitat total destinada a aquesta iniciativa és de 7 milions d'euros i la web de la consulta compta ja amb 11.978 persones inscrites i 61.883 visites. Segons va dir ahir el regidor de Participació, Jordi Peris, “amb aquestes dades ja podem afirmar que superarem àmpliament la participació de l'any passat, quan van votar 6.356 persones”.

La votació dels projectes d'inversió en barris està oberta a tots els veïns de la ciutat de València, independentment de la seua nacionalitat, majors de 16 anys i empadronats en el municipi.

Cada persona pot triar un districte, no necessàriament en el qual estiga empadronat, i votar, per un sistema de carret de compra, fins a completar l'import total de pressupost destinat al districte.

Entre els projectes amb més pressupost sotmesos a votació es troben diversos carrils-bici, com els proposats en Marítim (circular), en Sants Justo i Pastor (entre Manuel Candela i Serradora), en l'avinguda Constitució, en l'avinguda Juan XXIII o en les grans vies.

A més, també figura la instal·lació de sonòmetres en Ruzafa i la realització d'un mapa del soroll en aquest barri, la remodelació i ampliació de voreres del pont de San Josep, la reurbanització de les avingudes Giorgeta i Pérez Galdós amb la pacificació del tràfic, una històrica demanda veïnal, així com la construcció d'un poliesportiu a Castellar-Oliveral o d'un bibliobús per a les pedanies del Sud. El llistat pot consultar-se en la web decidimvlc.valencia.es.

Peris va recordar que en la primera consulta d'aquest tipus que es va fer a París van participar 5.000 persones. Actualment les xifres de la capital francesa estan entorn dels 40.000 participants per a una població de 2.400.000 habitants. Peris va afegir que els processos participatius “no són fàcils, ni per a l'administració ni per a la gent, perquè es tracta de canviar tota una lògica de relació amb la ciutadania, que instaura noves formes de gestió. Per a l'Ajuntament es tracta d'un procés a llarg termini, que està sempre sotmès a constant revisió i millora, en funció de les aportacions dels veïns i de les organitzacions socials. Però també tenim la convicció que és una pràctica que ha arribat per a quedar-se i créixer”, va assegurar.

Per a contrarestar la bretxa digital, s'han habilitat 63 punts de votació, on els ciutadans poden acudir per a rebre el corresponent suport a l'hora de realitzar la seua votació electrònica a través de la pàgina web. Aquests punts estan per tota la ciutat i inclouen 15 associacions de veïns, les 28 seus de la Universitat Popular, els 13 centres de joventut i les set seus de les juntes municipals.

Broseta repeteix com a líder veïnal

La presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de València, María José Broseta, i el seu equip dirigiran tres anys més l'entitat. Finalitzat el termini, ha sigut l'única candidatura que s'ha presentat per a estar al capdavant del moviment veïnal. Serà el seu tercer mandat consecutiu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento