Comunitat Valenciana

L'acadèmic Joan Francesc Mira participa en La Nau en els actes del 700 aniversari de la mort de Llull

  • El professor, escriptor i acadèmic Joan Francesc Mira (València, 1939), recentment guardonat amb la Medalla de la Universitat de València, participa este dimarts en l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives, amb una conferència titulada 'Sobre Dante i Llull', coincidint amb el cicle dedicat al teòleg, filòsof i literat mallorquí Ramon Llull, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.
Joan Francesc Mira
Joan Francesc Mira
UV
Joan Francesc Mira

Mira se centrarà en "les coincidències i paral·lelismes entre Dante Alighieri i Ramon Llull", que, com afirma ell mateix, "poden resultar sorprenents, però són perfectament reals". Així, s'ha referit a "la mateixa època de grans canvis socials, el mateix origen urbà, una mateixa cosmovisió, la vida entesa com a camí o itinerari, i sobretot, en un cas i en l'altre, la creació genial d'una llengua literària que seria la base de tota una literatura".

L'actual membre de l'AVL és llicenciat en Filosofia per la Universitat Lateranense de Roma, i doctor per la Universitat de València. Ha treballat amb Claude Lévi-Strauss a París, i com a col·laborador del Collège de France i del Consell Internacional de Ciències Socials, Centre de Viena.

Ha sigut Visiting Fellow en la Universitat de Princeton, catedràtic d'institut i professor de grec en les universitats de València i Jaume I. Va ser fundador i director de l'Institut Valencià de Sociologia i Antropologia Social i del Museu d'Etnologia de València, i és membre de l'Institut d'Estudis Catalans, Secció de Filosofia i Ciències Socials, i president d'Acció Cultural del País Valencià.

També és autor de més de 40 llibres, des de les ciències socials i l'assaig fins a la narrativa, la divulgació, i la traducció de textos clàssics fonamentals, com el 'Nou Testament', la 'Divina Comèdia' o 'L'Odissea'. Entre les seues novel·les es troben 'Els treballs perduts' (1989), 'Borja Papa' (1996), 'Purgatori' (2003) i 'El professor d'història' (2008); i entre els seus assajos destaquen 'Crítica de la va nàixer pura' (1984), 'Cultures, llengües, nacions' (1990), 'Hèrcules i l'antropòleg' (1994), 'Sobre ídols i tribus' (1999) i 'En un món fet de nacions', a més de diverses recopilacions d'articles i més de mig centenar de publicacions acadèmiques.

Igualment, entre altres premis i distincions, ha rebut la Lletra d'Or, la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Traducció, diversos Premis Nacionals de la Crítica, i la Medalla d'Or de la Ciutat de Florència. És Premi d'Honor de les Lletres Catalans 2004 i, des del passat 1 de desembre, Medalla d'Honor de la Universitat de València.

L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat obert, participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat a escala mundial i també per a la societat valenciana.

Este projecte compta amb la col·laboració de l'AVL, que des de 2014 ha participat en determinades iniciatives universitàries, tals com el cicle de 'Clàssics a la Nau, 'Els dijous de l'AVL', l'exposició sobre l'Institut d'Estudis Valencians i el programa Serenates.

700 ANIVERSARI DE LA MORT

Ara, l'AVL també ha aprovat sumar-se als actes commemoratius del 700 aniversari de la mort del pensador i literat mallorquí i col·laborar en el programa de conferències, en el qual s'inclouen les dels acadèmics Joan Francesc Mira i Albert Hauf -esta última, el passat 16 de gener-, així com l'edició de 1.500 llibretes amb el gravat de 'L'arbre de la ciència', de Ramon Llull.

L'Escola compte, a més, amb la participació d'altres actors de l'Administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, l'Ajuntament de València, Conselleria de Transparència, Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Institut Alfons el Magnànim, l'Escola Europea d'Humanitats i Caixa Popular.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento