Comunitat Valenciana

La llista d'espera quirúrgica en la sanitat valenciana puja en 3.304 pacients i la demora cau 12 dies

  • Sanitat ofereix les dades trimestrals per a operacions no urgents.
  • El nombre total de pacients augmenta des dels 61.832 registrats al setembre fins als 65.136 de desembre de 2016.
  • Les intervencions més freqüents són les de cataractes, genoll, hèrnies i galindons.
  • La Conselleria redueix un 14% la derivació a clíniques privades i augmenta un 7% les operacions a les vesprades en hospitals públics.
  • Un nou sistema informàtic permet conèixer de forma personal el nombre aproximat de dies que li queden a un pacient per a ser intervingut.
  • Montón remet a l'Advocacia de la Generalitat un informe amb presumpta facturació irregular en les cinc concessions sanitàries de gestió privada.
Imagen de un quirófano.
Imagen de un quirófano.
GTRES
Imagen de un quirófano.

Les llistes d'espera quirúrgiques en els centres sanitaris públics de la Comunitat Valenciana van augmentar en 3.304 pacients durant l'últim trimestre de 2016, encara que els pacients esperen de mitjana 12 dies menys per a ser operats. Aquestes són les principals conclusions de les dades oferides aquest dilluns per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, referents a l'últim tall, el de desembre, de la llista d'espera sanitària.

En concret, en finalitzar el passat any hi havia 65.136 pacients en llista d'espera, enfront dels 61.832 comptabilitzats al setembre. L'augment és encara major si es compara amb el mes de desembre de 2015, quan hi havia 57.893 persones a l'espera de ser intervinguts d'operacions no urgents (en aquest llistat no s'inclouen intervencions d'ingressos hospitalaris ni de malalties oncològiques). 

El balanç de la demora mitjana, en canvi, llança saldos més positius. Un pacient esperava al setembre una mitjana de 127 dies per a aquest tipus d'operacions, enfront dels 115 dies de l'últim tall, amb una reducció de 12 dies. 

El director general d'Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, atribueix aquest augment en el nombre de pacients al "increment de la població envellida". De fet, assenyala que el gruix d'aquestes intervencions se centren en cataractes, galindons, genoll i varius, per la qual cosa l'operació queda "a criteri del cirurgià". 

Per patologies, l'operació que més pacients acumula en llista d'espera és la de cataractes (11.928), seguida de la pròtesi de genoll (3.567), l'artroscòpia (3.270), hèrnia inguinal (2.990), galindons (2.576) i varius (16.83). Els majors augments s'han registrat en cataractes i pròtesis de genoll. 

El gruix dels pacients, en concret 40.250, espera entre 0 i 90 dies, segons l'estadística, una xifra que s'ha disparat un 39% respecte al trimestre anterior. A continuació apareix el tram que espera de 91 a 180 dies, que ha baixat des dels 18.424 pacients fins als 9.799. Els que més demora pateixen, superior a sis mesos, repunten lleugerament fins als 15.087.

Montón ha recordat que fa un any, el seu departament va canviar el sistema de comptabilitat de les llistes d'espera, de manera que ha passat a reflectir la demora "no estructural", és a dir, aquells que es troben a l'espera de ser intervinguts quirúrgicament i l'espera de la qual és motivada per haver rebutjat una oferta d'intervenció en un centre concertat en el marc del pla de xoc, per haver rebutjat el seu trasllat a un altre hospital públic o després d'haver demorat voluntàriament la seua operació per motius personals. "Fa un any vam treure a la llum 10.420 pacients i 3,7 dies de demora mitjana. Hem eliminat la manipulació de les dades i hem afegit la informació que s'ocultava", ha afirmat la titular de Sanitat. 

Montón també ha informat d'una reducció del 14% en el nombre de pacients derivats a clíniques privades mitjançant el pla de xoc, la qual cosa ha permés a les arques públiques un estalvi del 16%, xifrat en 2 milions d'euros. En paral·lel, s'ha augmentat l’autoconcert, és a dir, les operacions a les vesprades en hospitals públics, un 7%, fins a aconseguir les 991 intervencions amb obertura vespertina dels quiròfans. Per a aquesta última mesura s'ha incrementat un 3% el pressupost en 2017, fins a aconseguir els 5,46 milions d'euros. 

Nou sistema de consulta personal 

Sanitat ha activat aquest mateix dilluns un nou registre individualitzat de consulta de les llistes d'espera. Amb ell, els pacients podran consultar el temps aproximat que els queda per a ser intervinguts. Per a açò, hauran d'introduir en un formulari de la pàgina web de Sanitat el nombre SIP, la data de naixement i la data d'emissió de la targeta, la qual cosa donarà accés a tres ítems d'informació: el moment en el qual la persona va ser inclosa en la llista d'espera, quants dies porta en ella i quants dies li queden, aproximadament, per a ser intervinguda.

L'elaboració d'aquest sistema ha comptat amb la col·laboració de grups de pacients en llista d'espera, als quals es va preguntar quin seria la informació més útil per a ells i com presentar-la. En cas de necessitar informació més precisa sobre la situació personal del pacient, pot posar-se en contacte amb el Sistema d'Atenció al Pacient (SAIP) del seu hospital que, en qualsevol cas, avisa al pacient sobre el dia de la seua intervenció. 

Presumpta facturació irregular en les concessions 

Montón també ha informat de la remissió a l'Advocacia de la Generalitat per part de la Conselleria d'un informe sobre la facturació en Urgències de les concessions sanitàries (els departaments de salut de gestió privada) que ha detectat "irregularitats en la facturació en les cinc concessions". Segons la consellera, el cas més "groller" és el de la Ribera, amb un desviament de 2,6 milions d'euros que representa "el 25% de la facturació total de pacients fora de cápita".

"Anem a remetre l'informe a l'Advocacia de la Generalitat perquè determine les conseqüències i les responsabilitats que es poden derivar", ha explicat Montón, qui ha revelat que també van a supervisar altres àrees, encara que en Urgències els semblava "prioritari" fer-ho. "És la nostra obligació com a Govern vetlar perquè els diners dels ciutadans estiguen ben administrats i estem destapant l'opacitat anterior", ha afegit. 

Les suposades irregularitats detectades consisteixen, presumptament, a facturar com a Urgències casos que no ho eren o a fer-ho fora de les Urgències de l'hospital. "Qualsevol altra irregularitat que detectem la posarem sobre la taula. Anem a defensar cada cèntim d'euro dels valencians", ha finalitzat Montón, "fins al final, amb totes les conseqüències".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento