Comunitat Valenciana

El Museu de Prehistòria destapa "sense complexos" el sexe en l'època romana

  • VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)
El sexo en la época romana. Museu de Prehistória de Valencia
El sexo en la época romana. Museu de Prehistória de Valencia
EUROPA PRESS
El sexo en la época romana. Museu de Prehistória de Valencia

El Museu de Prehistòria de València afronta "sense complexos" 'El sexe en l'època romana', una mostra que posa al descobert tota la seua desinhibició i desenfrenament, però també els seus tabús i la doble moral, a través d'una selecció de 79 peces arqueològiques procedents d'onze museus, reproduccions de les pintures de Pompeia i suggerents textos d'autors llatins.

La mostra, que s'exhibirà fins al 30 d'abril a València, arriba a la ciutat després d'haver sigut visitada per més de 80.000 persones a Catalunya i el País Basc, tot i que la capital del cap i casal serà l'única que podrà veure per primera vegada reunides les quatre venus catalanes originals, procedents de Barcelona, Badalona, Empúries i Tarragona.

Així ho han destacat este dijous en roda de premsa la directora del Museu d'Arqueologia de Badalona, Margarida Abras, i el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Roda, organitzadors d'esta exposició itinerant, la primera que produïx la xarxa de museus catalans 'Arqueoxarxa'. L'acte ha comptat també amb la intervenció del diputat de Cultura, Xavier Rius, i el cap de la unitat de difusió didàctica i exposicions, Santiago Grau.

Comissariada per Joan Mayné i Esther Gurri del Museo de Badalona, el recorregut expositiu revelarà al públic els aspectes més íntims de la vida sexual dels romans, -des de la República fins al segle IV-, les històries divines i humanes dels quals estaven plenes d'aventures amoroses, estratègies de seducció, passions, transgressions, enganys i desenganys. S'endinsa en la seua intimitat "sense complexos però amb rigor científic", ha subratllat Roda.

Dirigida essencialment a un públic adult, la mostra alberga objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual i elements de la vida quotidiana, entre els quals destaquen la 'Venus de Badalona', el 'Fal·lus de Sasamón' o un extens conjunt de llums eròtiques que cridaran l'atenció del visitant per la seua bellesa i per ser molt explícites.

MATRIMONI, DÉUS I VICIS

El recorregut expositiu estarà acompanyat a cada moment dels autors clàssics. Els consells d'Ovidio, Sèneca o Plauto serviran per a contextualitzar les peces que s'exposen i que es dividixen en quatre grans àmbits. El primer, 'Sexe i matrimoni', està dedicat a les relacions entre hòmens i dones, la seua evolució a través del temps i la posició de corrents filosòfics com l'epicureisme i l'estoïcisme davant de les relacions sexuals i el matrimoni.

El segon, 'Sexe, seducció i bellesa', parla de l'atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per a seduir la persona desitjada. En este apartat, l'es poden llegir, entre d'altres coses, consells de bellesa per a dones i peces amb formes fàl·liques de les quals bevien els antics romans.

La tercera secció, 'Vicis privats i pràctiques sexuals', descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana i la consideració que es tenia, incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establida, ja fora amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals. Escenes i relats sobre la vida sexual dels ciutadans es barregen amb peces domèstiques amb decoració eròtica.

Seguidament, el visitant es trasllada del món dels hòmens al món dels déus. I és que la Sexualitat divina servia com a pretext per a justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodita i Bacus tenien les seues estratègies de seducció, les seues aventures, i els seus enganys i desenganys.

PARLANT DE SEXE

L'exposició es completa amb un cicle de conferències que arrenca el 8 de febrer, amb 'El sexe a l'època romana' a càrrec d'Esther Gurri, comissària de la mostra i conservadora del Museu de Badalona. Li seguirà el 22 de febrer la xerrada del catedràtic de la Universitat Roviera i Virgili Joaquín Ruiz de Arbulo sobre 'El negoci del sexe' i conclourà amb la conferència del catedràtic de la Universitat de Barcelona, filòleg clàssic i epigrafista Marc Meyer sobre 'Vida sexual dels emperadors a través dels seus clàssics'.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento