Comunitat Valenciana

Juan Diego Botto i l'accident de metro de València protagonitzen el Humans Fest, que amplia seus i seccions

  • VALÈNCIA, 25 (EUROPA PRESS)
Presentación de la VIII Humans Fest
Presentación de la VIII Humans Fest
EUROPA PRESS
Presentación de la VIII Humans Fest

El VIII Humans Fest - Festival Internacional de Cinema i drets humans de València, que es celebrarà del 10 al 17 de febrer, es consolida com a referent del cinema documental per a "remoure consciències" amb més seus, noves seccions (dedicades al curtmetratge i a la dona) i l'estrena de cinc llargmetratges a nivell nacional, entre ells 'La estrategia del Silencio', una crònica dels deu anys de lluita de l'Associació de Víctimes del metro de València per a aconseguir la reobertura de la investigació de l'accident i l'assumpció de responsabilitats.

El certamen comptarà a més amb la presència de l'actor Juan Diego Botto, premi Pau i Justícia de la present edició per la seua trajectòria en defensa dels drets socials i humans a través dels seus treballs en el cinema com a "element de transformació de la societat i del seu compromís personal". L'intèrpret, a qui es rendirà homenatge amb un xicotet cicle de quatre pel·lícules a la Filmoteca, recollirà el guardó a la sessió inaugural del 10 de febrer.

Així ho ha avançat este dimecres el director del Humans Fest, Javier Viralta, en roda de premsa al costat del director adjunt de CulturArts IVAC, José Luis Moreno, el director del MuVIM, Rafael Company, el vicerector de Cultura i Igualtat de la UV, Antonio Ariño, i el responsable de relacions institucionals de Caixa Popular, Paco Alós, principal patrocinador de la trobada cinematogràfica.

La cita d'enguany s'ha immers de ple en el procés "cooperatiu" que va anunciar en l'edició anterior i ha sumat diverses entitats com a coorganizadores entre les quals figuren Moviment contra la Intolerància, Amnistia Internacional, Servici Jesuïta Migrant, Universitat Europea, EASD, Coordinadora d'ONG País Valencià, Pobresa Zero, Col·legi Major Rector Peset, Lambda, Ambit, Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat-CEAR, Entreculturas i altres entitats cíviques de la ciutat que han fet possible ampliar el festival i portar a directors a València.

D'esta manera, espais com el Cinestudio D'Or, Aragó Cinema, Col·legi Major Rector Peset, el MuVIM o La Nau acolliran part de la programació d'una trobada que té a la Filmoteca, un any més, com a seu principal.

Un total de deu llargmetratges procedents de geografies tan diverses com els Estats Units, Suècia, Noruega, el Perú, Colòmbia, Índia, Alemanya o Espanya es projectaran a la Sala Luis Berlanga de la Filmoteca com a "testimoni d'injustícies" per a aproximar als espectadors a diferents aspectes relacionats amb la lluita pels drets humans.

Entre elles, les estrenes nacionals de: 'An insignificant Man' (2016), de Khushboo Ranka i Vinay Shukla, sobre l'auge de nous moviments polítics, com el Partit de l'Home Comú en el cas de l'Índia; 'La estrategia del Silencio' (2016) de Vicent Peris, sobre la lluita de l'Associació de Víctimes de l'accident de Metro de València del 2006; 'Transit Havana' de Daniel Abma i Alex Bakker i 'Just a Normal Person' de Malin Björkman-Widell sobre els drets i la lluita de les persones transsexuals.

A més, es projectaran 'Tarajal, desmontando la impunidad en la frontera sur' de Xavier Artigas, Xapo Ortega i Marc Serra sobre la nefasta gestió de la immigració portada a terme per Europa; 'En el mismo barco' de Rudy Gnutti sobre el futur del medi ambient i del planeta; 'Madres invisibles' de Lorenzo Benítez sobre les dificultats de les mares solteres, en especial als països àrabs; 'When Two World Collide' de Heidi Branderburg sobre la resistència indígena front a les explotació dels recursos de l'Amazones; 'Sands of Silence: Waves of Courage' sobre els abusos sexuals i la lluita internacional per a trencar les cadenes de l'explotació sexual a tot el món i 'Pacient' sobre l'accés als servicis públics indispensables. Després de cada projecció haurà un col·loqui.

La VIII edició del Humans Fest vol a més, "especialitzar-se" en curts, ha apuntat Javier Viralta, qui ha detallat que secció d'oficial de curtmetratges versarà sobre el dret d'asil i el dret al refugiat, amb títols com 'Mayday Relay', 'Eisen', 'Safe Space', 'Gurugú', 'Border', 'Invisibles' i 'Dent de lleó' que es projectaran en Aragó Cinema.

Inaugura a més la secció de curts '1 minut, 1 dret', que es presentarà en Cinestudio D'Or, on el públic del cinema serà el jurat d'esta secció que naix dels tallers de micrometratges 1 minut, 1 dret amb col·lectius vulnerables.

El MuVIM acollirà una altra nova secció, 'Dóna i Cinema' amb el documental 'Mujeres al frente, la ley del más fuerte' i els curts 'Uncut', 'La ley de la sangre' i 'Solo per farti sapere che sono viva' que busca "visibilitzar el paper de la dona com a productora i directora en un món masclista", ha subratllat Viralta.

"MÉS NECESSARI QUE MAI"

El vicerector de Cultura de la UV, Antonio Ariño, ha fet una reflexió sobre el canvi que ha experimentat el context geoestratègic en un any en el qual "multitud de persones han virat la visibilitat del seu discurs i ho han fet explícit", en països com els EUA, ha exemplificat. Així, ha instat a aconseguir que "molts s'impliquen" en la defensa dels drets humans. "Ara més que mai", ha sentenciat.

En la mateixa línia el director del MuVIM, Rafael Company, ha alertat que "els problemes del món no van camí de solucionar-se i hi ha per davant un treball ingent". "Són temps durs i més que seran", ha augurat, pel que ha cridat al "vot humanitari".

Des de Caixa Popular, Paco Alós ha fet una crida a la "responsabilitat personal" per a "defensar els drets cada dia".

Finalment, José Luis Moreno ha assegurat que des de l'IVAC continuaran "lluitant pels drets humans i donar difusió a través de la cultura".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento