Comunitat Valenciana

Kylu, l'única cria de beluga a Europa, complix dos mesos en l'Oceanogràfic

  • L'Oceanogràfic de València ha presentat este dilluns en societat a Kylu, l'única cria de beluga a Europa, que acaba de complir dos mesos. Es tracta d'una cria mascle, fill de les dues úniques belugues a Europa, fet que suposa un "fita biològica" a escala mundial.
Kylu se presenta en sociedad
Kylu se presenta en sociedad
OCEANOGRÀFIC
Kylu se presenta en sociedad

"Tindre un cadell de beluga és una oportunitat històrica per a poder, des d'ací, estudiar de quina manera les amenaces produïdes per l'home els afecten", ha explicat Celia Calabuig, presidenta de la Fundació Avanqua durant la presentació de la cria.

El passat 15 de novembre a les 16.00 hores, després de 502 dies d'embaràs, Kulka, la femella de 20 anys de l'Oceanogràfic, va donar a llum al menut Kylu després d'11 hores de part. Els seus entrenadors el van batejar així per la inicials dels seus pares, Kairo i Yulka, i "lu", que fa referència a la súper lluna que es va viure el dia del seu naixement.

Tot i el que té de complex el fet, el part es va desenvolupar sense complicacions. "El mer fet que la beluga es quede prenyada és complex i molt positiu; el part és un moment delicat però ha anat bé", ha explicat Daniel García, metge veterinari del centre, que també ha reconegut que preferix "ser caut".

Kylu va pesar 47 quilos i va mesurar 160 centímetres. Ara, després de dos mesos, supera els 109 quilos. "És un èxit enorme", ha indicat Niko Issenjo, responsable de la zona de l'àrtic de l'Oceanogràfic, qui ha considerat que és un "bé valencià i un orgull per a tot l'equip".

ALIMENTADA PER VETERINARIS

La cria és alimentada per l'equip d'entrenadors i veterinaris de l'Oceanogràfic cada dues hores, gràcies a una "fórmula artificial" a base de llet especial, peix triturat, oli de peix, nata i complexos vitamínics, ja que no va poder ser alimentada per la seua mare en nàixer.

"Els cetacis depenen de la lactància materna per a poder tindre defenses i estar protegits, i les seues defenses depenen del que mamen", ha aclarit García.

Este règim alimentari propicia que la cria guanye un quilo diari de mitjana i requerix torns de vigilància les 24 hores. "De moment és totalment dependent dels biberons, esta setmana farem la transició al peix sòlid", ha explicat García.

Des del principi, Kylu ha sigut estimulat pels entrenadors, que treballen diàriament amb la cria per a afavorir la relació amb la mare, amb qui res acompanyat.

El joc forma part de l'aprenentatge. Mitjançant carícies, la cria se'n va coneixent als seus cuidadors, s'acostuma i es desensibilitza al contacte humà.

INNOVADOR SISTEMA D'ALIMENTACIÓ

L'equip de l'Oceanogràfic ha ideat un innovador sistema d'administració de l'aliment "molt més natural" basat en una sonda connectada a una xeringa d'alimentació adherida, amb un guant de làtex, a un dels dits d'un dels seus entrenadors.

Abans s'alimentaven amb "biberons convencionals", el que suposava un problema per a la cria que havia de mamar baix de l'aigua aguantant la respiració, el que "feia que mamaren en períodes de lactació molt curts per cansament i esgotament", ha explicat Daniel García.

Amb esta innovadora tècnica, la cria succiona perfectament i alhora l'entrenador va alliberant la fórmula. "Si hem arribat fins a este punt és gràcies a esta nova formula", reconeix García.

La quantitat que ingerix en cada presa ha anat augmentant de manera progressiva i actualment és de 550 ml, el que l'ha ajudat a arribar als 109kg de pes.

FITA BIOLÒGICA I CONEIXEMENT CIENTÍFIC

El naixement i supervivència de Kylu ha suposat un èxit a nivell biològic, ja que la xicoteta beluga és el fill de les dues úniques belugues a Europa. "Hi ha una part fonamental que és aprendre del procés. Són espècies tan desconegudes que cada nou pas aporta molt", ha afirmat Daniel García.

Un equip humà de 30 professionals, les més avançades infraestructures del centre així com el suport rebut des de l'Aquari de Vancouver al Canadà i SeaWorld en Usa, han permès tirar endavant al petit Kylu.

Tant durant l'embaràs, el part i el creixement de la cria, l'equip d'investigació de la Fundació Oceanogràfic ha realitzat diversos estudis una per a augmenten el coneixement científic d'esta espècie, la seua fisiologia i el comportament dels cetacis.

"Les coses van fenomenal, tenim suport del nostre socis i de moltes altres institucions, este networking és fonamental per a acabar amb èxit", ha dit García.

En particular, la bioacústica juga un paper molt important, ja que es creu que el vincle entre mare i cria a través d'esta comunicació és crucial durant els primers anys de vida. "Estem desenvolupant línies en acústica per a entendre com desenvolupa el llenguatge el nadó amb la seua mare, en quina freqüència es comuniquen i com el soroll ambiental poden afectar a la seua comunicació", ha afegit.

Finalment, els múltiples canvis morfològics que es produïxen diàriament, com el creixement de l'animal i la muda de pell, notable hui dia, són observats i anotats minuciosament per a poder aportar noves dades sobre el seu desenvolupament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento