Comunitat Valenciana

Les persones amb trastorn mental greu tindran garantida atenció residencial pública amb una nova prestació

  • Les persones amb trastorn mental greu podran accedir a una plaça d'atenció residencial sustentada amb fons públics gràcies a la nova prestació econòmica de garantia, destinada a aquells que tinguen reconeguda la dependència i necessiten recórrer a l'ingrés en un centre residencial, i no siga possible a través de la xarxa de centres i servicis públics i concertats.
Las personas con trastornos mentales graves accederán a plazas residenciales
Las personas con trastornos mentales graves accederán a plazas residenciales
GVAINCLUSIO
Las personas con trastornos mentales graves accederán a plazas residenciales

Així ho ha anunciat el director general de Diversitat Funcional, Antonio Raya, qui ha assenyalat que, amb esta mesura, "es pretén donar resposta a les persones amb trastorn mental greu que precisen atenció específica residencial i que ara mateix es troben en espera de l'ingrés en un centre".

Per a calcular la quantitat de la prestació econòmica, la Conselleria, tal com ha fet amb les persones grans, fixarà el preu públic de la plaça que haurà de costejar l'administració descomptant l'aportació que farà l'usuari en funció de la seua renda, garantint-li com a mínim diners per a la seua autonomia, 345 euros al mes, a més de les dues pagues extres, expliquen des del departament que dirigix Mónica Oltra a través d'un comunicat.

A més d'esta iniciativa, des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives s'han pres una sèrie de mesures "per a oferir a les persones amb trastorn mental greu una atenció integral centrada en la persona, que fomenten la recuperació de l'autonomia i permeta superar els desequilibris territorials i socials de l'atenció que fins ara han rebut", ha manifestat Raya.

"Davant de la falta de polítiques de promoció d'infraestructures públiques en este sector en les dues últimes dècades, -ha prosseguit- se'n van a posar en marxa nous recursos destinats a les persones amb malaltia mental, fent especial èmfasi en l'obertura d'habitatges tutelats com el millor recurs per a arribar a un mínim d'autonomia, trobar feina o formació i donar suport a la seua integració social". Alhora, se'n van a ampliar les places en centres de dia i centres residencials.

En este sentit, l'administració autonòmica subratlla que durant 2016 es van posar en marxa 115 places, 40 residencials i 75 d'atenció diürna i ambulatòria. Per a enguany, està prevista l'obertura de 175 places més per a persones amb trastorn mental greu. A més, es procedirà al concert d'un total de 100 places més a través d'un concurs obert a totes les empreses, amb la incorporació de les clàusules socials, clàusules antimonopoli, i primant la qualitat per damunt del cost.

CANVI DE MODEL SUBVENCIONAL

Una altra de les mesures adoptades és el canvi de model subvencional amb les entitats sense ànim de lucre per a la gestió de les places de centres d'atenció especialitzada, pel del concert social, que donarà major estabilitat a les persones destinatàries del servici.

"Este canvi acaba amb la discrecionalitat de les ajudes, permet millorar les condicions laborals i la seguretat de l'entitat, a més de crear un marc legal que repercutix en la millora dels drets dels usuaris", ha assenyalat el director general, qui ha explicat que, per a això, se'n va a modificar la Llei de Servicis Socials i, després, es desenvoluparà el concert social a través d'un decret en 2018.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento