Comunitat Valenciana

Miguel Urbán: "Tant me fa si Pablo i Íñigo es porten bé o malament. El fet important és que estem generant desafecció"

  • MADRID, 2 (EUROPA PRESS)
Miguel Urbán, representante de Anticapitalistas y eurodiputado de Podemos.
Miguel Urbán, representante de Anticapitalistas y eurodiputado de Podemos.
EUROPA PRESS
Miguel Urbán, representante de Anticapitalistas y eurodiputado de Podemos.

L'eurodiputat de Podem i representant de la corrent 'Anticapitalistes', Miguel Urbán, ha fet una crida a "desdramatitzar la vida política interna" del partit morat i acabar amb les "disputes de poder" perquè l'únic que estan aconseguint amb això és "donar una imatge que està generant desafecció i desil·lusió" entre els 5 milions d'espanyols que els van votar en les últimes eleccions generals i entre els seus militants.

"Tant me fa si Pablo i Íñigo es porten bé o malament. Això no és l'important", ha lamentat en una entrevista concedida a Europa Press, en ser preguntat sobre la discussió que han protagonitzat els últims dies els sectors liderats pels dos màxims dirigents del partit.

"El fulletó intern ha d'acabar per a verdaderament ser un relat col·lectiu de debat polític", ha reclamat Urbán, qui també és un dels impulsors de l'equip 'Podem en Moviment' que els anticapitalistes han llançat juntament amb altres grups per a defensar les seues tesis en la II Assemblea Ciutadana Estatal de Vistalegre que el partit morat celebrarà el mes de febrer.

Segons l'eurodiputat, l'última disputa entre 'pablistes' i 'errejonistes' és pròpia d'un "pati de col·legi". Això sí, ha assegurat que la responsabilitat no només recau en estos dos sectors sinó també en els que, tot i que no han "entrat en la baralla", no han sabut "posar seny un certa moderació, no en el debat sinó en les formes.

"LA GENT NO ENS ENTÉN"

"El que em preocupa és que la disputa és per butaques, càrrecs i pel poder. No, la disputa ha de ser política. El problema és que la gent no entén el debat que estem tenint perquè no ho entenem ni nosaltres mateixos", ha lamentat Urbán, qui ha demanat als seus companys un esforç per a fer que les "coses siguen senzilles" i "la gent puga incorporar-se als debats".

La manera de "simplificar" este debat és, segons la seua opinió, portar-lo a les qüestions que tot el món comprèn i que són les que Podem no ha de desatendre mentre es preocupa per les lluites "de poder": "Hem de tornar a parlar de desnonaments, de rescats bancaris, de deute il·legítim, de drets humans, de Renda Bàsica i de com som la principal força d'oposició a un govern tripartit de retallades del PP i els seus socis de Ciutadans i PSOE".

"Això és el que importa de veritat", ha emfatitzat, i alhora ha assenyalat que, per tant, no li preocupa que "les dues parts facen les paus o les deixen de fer", sinó "quines són les diferències polítiques" que existixen entre les sensibilitats que existixen en Podem i com poden arribar a acords polítics. "Fiquem política en el debat i resolguem al voltant al debat. Això no significa que hàgem de ser amics o deixar de ser-ho. No va per ací, va de ser útils", ha reivindicat.

NO VEU RISC DE RUPTURA

En este sentit, ha assegurat que no creu que hi haja risc de ruptura en Podem, tot i que si de generar desafecció entre els seus militants i votants. "Cal tindre voluntat d'arribar a acords", ha defensat, tot i que, això sí, ha confirmat que si no és possible, tampoc seria "cap trauma" que cada equip present en la II Assemblea Ciutadana Estatal de Vistalegre de febrer les seues pròpies propostes i candidatures per a configurar els nous estatuts i la direcció del partit morat.

De fet, Urbán ha recordat que en 'Anticapitalistes' són ferris defensors de la "pluralitat i pluralisme" intern. "Un Podem democràtic és un Podem on pot haver pluralitat. El debat polític ens fa més forts", ha assegurat, després d'assenyalar que en el seu corrent han rebut "pals de tots els colors" des dels últims dos anys per defensar un Podem "col·lectiu".

Així, ha assegurat que la "responsabilitat i honestedat" que han d'exercir per a cuidar el projecte de Podem no els pot portar "a una falsa unitat que pot entendre's com uniformitat" segons la qual tots tenen "que pensar el mateix". "No, això s'anomena PP i la unitat és el ditàs, que diu qui mana i qui no mana. Això no és Podem i mai ho serà", ha postil·lat.

En este sentit, l'eurodiputat de Podem ha avisat que el problema en Podem no són "les diferents opinions, sensibilitats, o corrents", com la que representa 'Anticapitalistes', sinó "les lluites d'aparell, de famílies pel poder i amarrar-se als càrrecs i a les butaques".

"Cal diferenciar entre defensar idees, pluralitat, sensibilitats i corrents amb lluites d'aparell. Una cosa afavorix i fa un Podem més fort i una altra ho debilita. Ha d'haver debat polític i llibertat d'expressió dins de Podem per a defensar qualsevol posició", ha emfatitzat, per a criticar als quals creuen que "un projecte només és útil quan és uniforme i només hi ha una sola veu". "Jo crec que no, crec en la coralitat", ha remarcat.

A més, ha assegurat que esta "uniformitat" que va eixir de l'assemblea fundacional de Vistalegre de fa dos anys ha demostrat no ser útil perquè els "destruïa internament". "Podem ha tingut la capacitat de moure milers de persones en moments puntuals però no ha aconseguit tirar arrels, no ha aconseguit que la gent que ha passat pels cercles o que s'ha il·lusionat es quede", ha avisat.

"POR A LA GENT"

Segons Urbán, el problema d'este congrés constituent i la raó que s'instaurara la "uniformitat" com a model organitzatiu -els anticapitalistes es van quedar fora de tots els òrgans de direcció- ha sigut que es va manifestar "una por cap a la gent" i "cap al desbordameny". "Com vam veure en molt de temps la possibilitat de canviar les coses, a la gent li va donar por i van preferir la llista planxa a la democràcia. Creien que era l'única manera de guanyar", ha assegurat.

"El problema és que nosaltres crèiem que l'única manera de guanyar era amb autoorganització, amb desbordament, que això era Podem, no només cares mediàtiques o maquinària de guerra, sinó desbordi, això no ho tenien la resta de partits i ho havíem de cuidar com or en drap", ha apuntat.

Esta aposta pel "desbordament" és una de les característiques que, segons ha relatat l'europarlamentari, descriuen a 'Anticapitalistes', un projecte que també es definix com "ecologista i feminista" i defensor de "els béns comuns". "Creiem en el col·lectiu, no som l'equip de Miguel Urbán, som anticapitalistes i Podem en Moviment, una sèrie de gent que tenim les idees molt clares sobre el que hem de fer", ha reivindicat.

"Això defensem nosaltres. Jo no sé el que és l''errejonisme' o el 'pablisme'. Que s'expressen políticament", ha reclamat, defensat d'esta manera la importància d'acabar amb els "personalismes" i d'abordar com més prompte millor el debat polític de fons sobre el rumb que ha de prendre Podem.

"Cal tornar a confiar en la nostra gent. És el que hem d'aconseguir. Primer, que la gent definisca les seues polítiques. Ser 'errejonista', què significa? M'agradaria saber-ho. No passa res. Estem justament per a cexpressar", ha defensat. "Quan hi ha documents damunt de la taula i no baralles en Twitter, crec que és possible arribar a acords, i si no arribem, tampoc hi ha cap problema", ha tancat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento