Comunitat Valenciana

Problemes digestius, infeccions respiratòries i dolors musculars, atencions més comuns en les urgècies nadalenques

  • Infeccions respiratòries, problemes digestius i dolors musculars són els quadres més comuns que s'atenen durant el període nadalenc, tal com han explicat els especialistes de l'Hospital de Manises (València).
Consulta pediátrica
Consulta pediátrica
HOSPITAL MANISES
Consulta pediátrica

Les estadístiques dels últims anys del centre ho reflectixen, ja que el 50% de les malalties que s'han tractat en estes urgències estan relacionades amb estes causes, segons ha informat l'Hospital de Manises en un comunicat.

El director Mèdic de l'Hospital de Manises, el doctor Pedro Rollán, ha indicat que "en la primera posició del top de les cinc malalties més comuns per als adults en Nadal són les infeccions respiratòries, afavorides pel fred i els canvis de temperatura". Sobretot, destaca la bronquitis aguda, una infecció del tracte respiratori que presenta símptomes com la febre, tos o expectoracions.

En segon lloc d'este rànquing es troben els problemes digestius, "que escalen llocs en la classificació de malalties més consultades front al que seria la tònica habitual en temporada d'hivern", ha assenyalat el doctor Rollán.

Especialment, en Nadal repunten les visites per dolor abdominal, un quadre sindròmic genèric causat per múltiples circumstàncies com espasmes, gastritis o alteracions de la motilitat intestinal. En tercera, quarta i cinquena posició se situen malalties molt prevalents en les consultes d'urgències en qualsevol època de l'any com són les cervicàlgies, les lumbàlgies i els còlics renals.

"Es tracta de patologies comunes en qualsevol època. En el cas per exemple del còlic renal és una malaltia freqüent que es presenta en persones joves i adults deguda a xicotets càlculs que es formen en el ronyó i vies excretores, que produïxen un dolor molt intens i que requerix un tractament immediat", ha matisat el director mèdic.

URGÈNCIES PEDIÀTRIQUES

Respecte a les malalties que poden fer que els pares acaben anant amb els seus fills a les urgències hospitalàries durant el Nadal, els especialistes han explicat que no es produïxen grans variacions significatives respecte a altres èpoques de l'hivern.

"En el cas dels xiquets, les patologies respiratòries dominen clarament en l'època nadalenca. El refredat comú, la bronquiolitis, el broncoespasme, la bronquitis aguda i la faringitis constituirien el top 5 de les atencions en urgències pediàtriques dels hospitals", ha explicat el doctor Rollán. En el cas de l'Hospital de Manises estes patologies suposen prop del 70% de les assistències en urgències pediàtriques durant l'època nadalenca.

Entre totes les patologies, ha destacat la bronquiolitis que és molt freqüent en nounats i habitual durant l'època nadalenca perquè comencen els primers freds a la zona mediterrània. El doctor Rollán ha explicat que "és una malaltia que ocasiona freqüents ingressos hospitalaris a les plantes de pediatria".

DISPOSITIU ESPECIAL

L'Hospital de Manises ha posat en marxa un dispositiu especial per Nadal, perquè puja el nombre d'atencions. "El nostre objectiu és donar el mateix servei que donem durant tot l'any i per això hem incorporat reforços en pediatria i una tercera Unitat d'Atenció Ràpida en el cas dels adults per a donar una atenció àgil per part del personal mèdic", ha explicat el director mèdic.

Es tracta d'una unitat que resol el problema sense generar "esperes excessives" per al pacient menys complex, i té un altre valor afegit, ja que permet la petició de proves des del primer minut per part del facultatiu, per la qual cosa quan el pacient és vist pel metge assignat, ja s'hauran avançat les proves complementàries.

"Esta unitat estarà activa de manera excepcional fins a mitjan gener, quan segons l'experiència d'altres anys hem vist que tornen a la normalitat i s'estabilitzen les visites a urgències", ha indicat Rollán.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento