Comunitat Valenciana

L'equip de Ribó i C's rebutgen deixar sense efecte l'acord que instava a Barberá a deixar l'acta

  • El portaveu del grup popular ha assenyalat que amb esta iniciativa no es pretenia "retre homenatge "perquè "ja ho han fet milers de valencians".
  • "Tenim màxim respecte a la seua persona però no cal barrejar les coses, també per respecte a Rita Barberá", ha asseverat el responsable municipal.
  • El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner considera "complicat d'assumir des del punt de vista jurídic" la moció de Monzó, amb "difícil encaix".
Imagen de Rita Barberá
Imagen de Rita Barberá
EUROPA PRESS
Imagen de Rita Barberá

L'equip de govern de l'Ajuntament de València, presidit per l'alcalde Joan Ribó i conformat per Compromís, PSPV i València en Comú, i el grup municipal de Ciutadans (C's), en l'oposició, han rebutjat este dijous, com demanava el PP, deixar sense efecte i retirar de l'acta del ple del 29 de setembre passat l'acord adoptat pel qual s'instava a l'exalcaldessa de la ciutat i senadora territorial, Rita Barberá, a renunciar a la seua acta en la cambra alta "per a salvaguardar la dignitat de la representació dels valencians i les valencianes" i "tornar la normalitat democràtica a les institucions".

Esta mesura va eixir endavant al ple ordinari de setembre a partir de la moció presentada pels portaveus dels tres grups que conformen el govern local, Pere Fuset, de Compromís; Sandra Gómez, del PSPV, i Jordi Peris, de València en Comú, després que el Tribunal Suprem decidira investigar a Barberá arran de l 'Operació Taula, derivada del 'cas Imelsa'.

La proposta ha estat abonada en aquella sessió pels edils de l'executiu municipal i C's, els mateixos que esta jornada s'han negat a deixar-la sense efecte, i rebutjada pels regidors del grup municipal del PP. Al ple de setembre també es va decidir demanar al Partit Popular que "exigisca l'abandonament de l'acta de regidors" dels nou edils del seu grup a l'Ajuntament de València investigats per un presumpte blanqueig i delicte electoral arran de l'Operació Taula per a així "facilitar l'entrada de nous representants" de la llista electoral amb la qual esta formació va concórrer al comicis locals de 2015 que "no estiguen sent investigats".

A la sessió plenària d'este dijous, el portaveu del PP al consistori, Eusebio Monzó, ha defensat la moció presentada pel seu grup per a sol·licitar que s'invalidara i retirara la decisió adoptada sobre Rita Barberá al setembre. L'edil ha assenyalat que amb esta iniciativa no es pretenia "retre homenatge a qui va ser alcaldessa de València durant 24 anys" perquè "ja ho han fet milers de valencians que han firmat en el llibre de condols i han participat en els funerals que s'han celebrat i celebren a la ciutat".

Alhora, Monzó ha dit que l'objectiu de la seua moció no era "tampoc exalçar la figura de Rita Barberá amb una relació dels innombrables projectes desenvolupats en els sis mandats en els quals ha estat elegida alcaldessa, ni ressaltar el seu paper com a presidenta de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP)".

"Este llegat no va a quedar tacat ni per les informacions que van eixir ni per les quals estan eixint ni les que puguen eixir", ha afegit l'edil, que ha subratllat l'"amor per València" de l'exprimera edil. El representant popular ha al·ludit a la "càrrega reputacional" de la qual parlava l'acord de setembre i ha preguntat si "es refereix als quals estan asseguts ací i als quals representen a tots els valencians", després del que ha censurat que "sempre s'assenyalen en una direcció".

Memòria i honor

Eusebio Monzó, que ha reiterat que la seua moció "no és un homenatge ni una exaltació de la figura" de Barberá, ha manifestat que "una persona no pot ser condemnada quan ni tan sols ha sigut jutjada", i alhora ha defensat "la memòria, la dignitat i l'honor" de les persones.

En resposta al PP, l'alcalde de València ha assenyalat que no sabia si retirar l'esmentat acord de l'acta era possible i "un qüestió massa legal", després del que ha afirmat que la de Monzó era una proposta que no es podia acceptar" perquè el govern que presideix creu i està "convençut" que cal "separar els termes judicials i polítics dels personals".

Retrat de Barberà

Joan Ribó s'ha reafirmat a l'"acord unànime" adoptat per la corporació local en ple després de la mort de l'exprimera edil, reconeixent la seua "empremta" a València i expressant el seu condol, i ha revelat que fa poc es va dirigir a la família de Barberá per a mostrar la disposició de l'Ajuntament a exhibir un retrat seu com s'ha fet "amb la resta d'alcaldes". "Tenim màxim respecte a la seua persona però no cal barrejar les coses, també per respecte a Rita Barberá", ha asseverat el responsable municipal.

A continuació, ha apuntat que la decisió adoptada el setembre cap a Barberá va ser "la mateixa" que la demanada per "als nou edils del PP investigats". "Res canvia el nostre posicionament polític sobre la corrupció", ha ressaltat Ribó, que ha defensat que qualsevol càrrec públic deixe la seua acta "quan formalment estiga investigat per un tribunal" en este tipus de casos i ha demanat a Monzó que retirara la seua "inoportuna" proposta "per respecte a Rita Barberá". Ha afegit que en les Corts, on tots els grups han instat a l'exalcaldessa a renunciar a l'acta de senadora, ningú ha demanat que això es retire.

"Difícil encaix"

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, pel seu costat, ha expressat el "condol" per la mort de l'exprimera edil i ha considerat "complicat assumir des del punt de vista jurídic" la moció de Monzó, amb "difícil encaix". Ha coincidit amb Ribó a apuntar que "no s'ha vist que el PP en les Corts o el Senat hagen plantejat iniciatives així".

Eusebio Monzó ha respost defensant "la integritat, la imparcialitat" i el "tracte igual per a tots". "En este moment, hi ha gent investigada en el seu govern i nosaltres no hem demanat el seu cessament perquè creiem a l'Estat de Dret i el compliment de la llei independentment d'on estiga assegut i del càrrec que ocupe", ha dit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento