Comunitat Valenciana

Soler afirma que les xifres de deute en la Comunitat són "insuportables" i "evidencien" l'infrafinançament

  • El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat que l'increment del deute registrat a la Comunitat Valenciana "evidència l'infrafinançament que patix" l'autonomia i la "urgent necessitat" de canviar l'actual sistema de finançament autonòmic. "Les xifres posen en relleu que esta situació és absolutament insuportable i extrema", ha postil·lat.
El conseller de Hacienda, Vicent Soler, en el CPFF.
El conseller de Hacienda, Vicent Soler, en el CPFF.
GVA
El conseller de Hacienda, Vicent Soler, en el CPFF.

Per esta raó, ha subratllat que el Govern de la Generalitat requerix del consens dels cinc milions de valencians perquè "junts diguem davant del Govern que ja basta i exigim una solució de seguida".

Soler ha realitzat estes declaracions després de conèixer les dades sobre l'evolució de l'endeutament de les comunitats autònomes que ha publicat el Banc d'Espanya. Atenent a estes dades, a 30 de setembre de 2016 el deute de la Comunitat ascendia a 43.194 milions d'euros després d'haver incrementat en 1.196 en els nou primers mesos. Així, en el tercer trimestre de 2016 l'endeutament de la Generalitat representa el 41,6% del PIB valencià, el percentatge més alt de totes les comunitats autònomes.

Com ha explicat el conseller en un comunicat, este augment de l'endeutament és "conseqüència directa del dèficit, que al seu torn ve generat per l'infrafinançament que té la Comunitat Valenciana".

"Este infrafinançament -ha prosseguit- té una repercussió directa sobre el benestar i la qualitat de vida de tots els valencians, ja que el Govern valencià ha de fer un esforç superior per a poder mantindre els servicis bàsics en àrees com la sanitat, l'educació i la dependència. Això fa que per a mantindre estos estàndards de qualitat s'hagen de minvar altres partides, com les destinades a potenciar l'activitat dels sectors productius, partides que també són essencials per a reactivar el creixement econòmic i el mercat de treball valencià", ha dit.

Les xifres "demostren que l'infrafinançament és un maltractament injust i anticonstitucional perquè atenta contra els principis constitucionals d'equitat i suficiència", ha manifestat. "Això significa que els nostres xiquets han de continuar estudiant en barracons, que els nostres majors han de fer cua en les urgències dels hospitals, que hi ha famílies que no reben les ajudes per a la Dependència, que tenim oficines de Fiscalia i de jutjats en condicions lamentables, que no podem tindre la política d'habitatge social que toca, ni la política industrial o en matèria d'infraestructures", ha afirmat el conseller.

"SISTEMA INJUST"

El responsable d'Hisenda ha assenyalat que les xifres de l'evolució del deute confirmen la "injustícia" del sistema de finançament. "El Govern central dóna a unes comunitats uns diners que no han de tornar, mentre que a altres, com és cas de la Comunitat, la més maltractada, li transferix estos recursos, que són nostres, en gran mesura a través de préstecs que hem de tornar i amb interessos, que són el FLA".

"El Fons de Liquiditat Autonòmic únicament soluciona el problema de liquiditat, de Tresoreria, per a poder afrontar els pagaments, però no resol el problema de fons, que és el model de finançament", opina. Per esta raó ha exigit "amb urgència" el canvi de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes "per a acabar una vegada per totes amb la discriminació a la qual s'estan veient abocats els valencians".

"Els valencians no som ciutadans de segona categoria. No sol tenim dret a gaudir dels mateixos servicis que la resta d'espanyols, sinó que a més hem d'exigir que el finançament d'estos servicis es realitze en les mateixes condicions que en altres territoris. No podem suportar per més temps que els servicis bàsics que gaudixen els valencians hagen de finançar-se mitjançant préstecs a tornar, mentre que en altres comunitats es financen a través dels ingressos que reben del sistema", ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento