Comunitat Valenciana

El Govern comunica que el pagament dels 879 milions del FLA serà a partir del 8 de gener

  • Per a la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, es tracta d'un "colp immerescut a les empreses, proveïdors i famílies valencianes".
  • Ha expressat la seua "indignació" per la "falta de sensibilitat" del Govern cap a les comunitats autònomes en general i, en particular, cap a la Comunitat.
  • "Ara ja estan en plenitud de funcions i, tot i això, han estat incapaços de fer un esforç d'agilitzar els tràmits per a no castigar les empreses", lamenta.
Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS
Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico

El Ministeri d'Hisenda ha traslladat a la Generalitat que la plataforma perquè les comunitats autònomes comencen a carregar les factures per al seu pagament a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) (879 milions pendents) no s'obrirà fins al 8 de gener i durarà fins al 15 d'este mes, una decisió que ha criticat la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, qui ha assenyalat que es tracta d'un "colp immerescut a les empreses, proveïdors i famílies valencianes" i ha considerat que és "intolerable" que la suficiència financera de les autonomies depenga de l'agenda del president Mariano Rajoy.

"És un colp immerescut a les empreses, proveïdors i famílies valencianes, a més que s'està robant a l'economia valenciana d'una injecció econòmica pròxima als mil milions en els dies previs a unes campanyes comercials que són estratègiques i vitals per a multitud de sectors socioeconòmics", ha subratllat Ferrando, qui ha expressat la seua "indignació" per la "falta de sensibilitat" del Govern cap a les comunitats autònomes en general i, en particular, cap a la Comunitat Valenciana, "una de les majors receptores del FLA com a conseqüència de l'infrafinançament".

Segons ha indicat Ferrando, "ens donen préstecs que cal tornar, en lloc de recursos propis com a altres comunitats, i damunt ens escamotegen la transferència sense pensar en les conseqüències sobre l'economia valenciana". La representant de la Conselleria d'Hisenda ha recordat que fa poc es va dirigir al ministeri per a reclamar-li que activara els mecanismes administratius oportuns per a garantir el desemborsament efectiu dels 879 milions del FLA ordinari i extraordinari que corresponen a la Generalitat abans de la campanya de Nadal o, "com a màxim", de final d'any, perquè repercutisquen com a mínim en la campanya de Reis.

"Li vam demanar al ministeri que activara els mecanismes corresponents perquè desemborsara el FLA, com ha succeït els anys anteriors, el desembre com a màxim, i representants del departament d'Hisenda ens confirmen que no", ha lamentat Clara Ferrando.

Impossibilitat de pagar

La secretària autonòmica ha apuntat que això suposarà que el Consell no podrà pagar "com haguérem volgut als proveïdors valencians, a milers de famílies que no van a poder fer una campanya de Nadal, de Pare Noel, i tampoc de Reis, com era la voluntat del Govern valencià".

"Els nostres proveïdors no només són els milers de famílies valencianes, sinó que és també la Dependència, les farmàcies i altres necessitats bàsiques i fonamentals que cal atendre. La indignació no té límits com a representants de la Generalitat quan veiem que no podem disposar de la nostra autonomia financera i, sobretot, de diners que són nostres, dels cinc milions de valencians i valencianes perquè els reté l'Estat i un govern ja conformat", ha insistit.

La dirigent autonòmica ha afegit que fins ara el Govern al·legava el "pretext" que estava "en funcions". "Ara ja estan en plenitud de funcions i, tot i això, han estat incapaços de fer un esforç d'agilitzar els tràmits per a no castigar les empreses, proveïdors i famílies, i seguixen disposant de l'autonomia financera de les comunitats autònomes", ha recalcat.

Detall

Segons ha explicat Ferrando, dels 879 milions, 457 milions corresponen al FLA extraordinari, que permet cobrir la desviació del dèficit de 2015. En concret, esta quantitat correspon al 25% que va quedar pendent el juny del total de la desviació. Els restants 422 milions són les quatre dècimes d'increment -del 0,3% al 0,7% del PIB regional- aprovat a l'últim Consell de Política Fiscal i Financera.

En esta reunió, la Comunitat va votar en contra perquè considera "totalment insuficient" l'increment, atenent les competències assignades a les autonomies i a l'infrafinançament de la Comunitat. "La rematada és que estes quatre dècimes ni tan sols són capaços de transferir-les a les comunitats en temps i forma, danyant al teixit productiu", ha criticat Ferrando.

Paral·lelament, es tramitarà el FLA ordinari, que ha de passar per les Corts Generals i que a més requereix de l'acord formal de fixació d'objectius individualitzats de dèficit per a totes les comunitats -el Ministeri establirà el mateix per a totes elles, el 0,7%- i el passe d'este acord pel CPFF.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento