Comunitat Valenciana

Marina Albiol denuncia davant de la Comissió Europea un cas de "discriminació lingüística" en la Comunitat Valenciana

  • La portaveu d'Esquerra Unida al parlament Europeu Marina Albiol ha denunciat davant de la Comissió Europea un nou cas de "discriminació lingüística" a una persona valencianoparlant per part de l'Administració de Justícia.
Marina Albiol
Marina Albiol
EU
Marina Albiol

Albiol ha explicat en un comunicat que es tracta de l'advocat d'Elx (Alacant) Francisco Manuel Escortell, a qui la Fiscalia li ha negat les notificacions en valencià "contravenint l'article 11 de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià", que establix que "en les actuacions administratives iniciades a instància de part, i en les que havent d'altres interessats així ho sol·liciten, l'administració actuant haurà de comunicar-los tot allò que els afecte en la llengua oficial que demanen, qualsevol que fora la llengua oficial que s'haguera iniciat".

Marina Albiol ha formulat una pregunta a la Comissió en la qual demana si té constància d'este nou cas de "discriminació lingüística", que "se suma a una llarga llista de casos que, cada cert temps i de manera regular, transcendixen a l'opinió pública valenciana". Sobre esta qüestió, ha fet referència a un informe presentat fa uns mesos per la Plataforma per la Llengua que recollia un total de 37 casos "greus de discriminació".

De la mateixa manera, la portaveu d'EU en l'Eurocambra ha inquirit a la Comissió Europea sobre si té previst actuar per a garantir "els drets dels valencianoparlants a l'Estat espanyol", actuant en un cas que "vulnera clarament" l'article 9 de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, que fa referència específicament a la Justícia.

També, ha afegit, la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, que recull "la lluita contra les diferents formes de discriminació, incloent precisament la lingüística". "L'administració espanyola massa sovint convertix en paper mullat la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries, tot i haver-la subscrit i ratificat", ha postil·lat.

"Ara, quan està a punt de presentar-se el Protocol de Donòstia per a la Garantia dels Drets Lingüístics, deuríem esperar com a mínim contundència per part de les autoritats europees, i també de les espanyoles, si no volem deixar sense efecte un protocol molt treballat i encaminat a posar final, una vegada per totes, a les discriminacions per raons lingüístiques o culturals a l'Europa del segle XXI", ha conclòs Albiol.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento