Comunitat Valenciana

Proven amb èxit un tractament per al càncer de mama en dones postmenopàusiques

  • Les pacients aconsegueixen reduir el risc de progressió o empitjorament de la malaltia en un 42%, segons l'estudi en el qual han participat 21 hospitals.
  • L'estratègia, desenvolupada també a l'IVO,  ha permés que les dones visquen més de 2 anys sense experimentar empitjorament de la malaltia.
  • La combinació de dos medicaments administrats per via oral, aporta un important benefici clínic en càncer de mama avança, segons els experts.
Cáncer de mama
Cáncer de mama
WIKIPEDIA
Cáncer de mama

L'Institut Valencià d'Oncologia (IVO) ha provat amb un èxit -dins d'un estudi en el qual participen 21 hospitals espanyols- un tractament per a dones postmenopàusiques amb càncer de mama. Les pacients tractades aconsegueixen reduir el risc de progressió o empitjorament de la malaltia en un 42%.

Segons informa el centre a través d'un comunicat, per primera vegada una nova estratègia de tractament ha aconseguit que les pacients postmenopàusiques amb càncer de mama avançat o metastàtic amb receptors hormonals positius i HER2 negatiu (RE+/HER2-) visquen durant més de dos anys sense experimentar progressió o empitjorament de la malaltia.

L'esmentada estratègia ha consistit a afegir la teràpia dirigida palbociclib al tractament hormonal amb letrozol. El benefici ha quedat de manifest a través de l'assaig clínic fase III PALOMA-2, els resultats de la qual acaba de publicar The New England Journal of Medicine.

El Grup GEICAM d'Investigació en Càncer de Mama ha tingut una participació destacada en la realització d'este estudi internacional, que ha confirmat que la combinació de palbociclib i letrozole incrementa la supervivència lliure de progressió (SLP) en més de 10 mesos en comparació de letrozole més placebo. Concretament un total de 21 hospitals espanyols ha provat este esquema terapèutic en 57 pacients.

"Fins ara cap tractament havia aconseguit una mitjana de supervivència lliure de progressió superior a dos anys en este tipus de pacients. Els resultats del PALOMA-2 confirmen els resultats de l'assaig fase II PALOMA-1, i demostren que la combinació de dos medicaments administrats per via oral, palbociclib i letrozole aporta un important benefici clínic en dones postmenopàusiques amb càncer de mama avançat o metastàtic RE+/HER2-", explica el doctor Miguel Martin, president de GEICAM i segon autor d'este treball.

"Resultats consistents"

"Amb esta investigació -continua el doctor Martín- ara ja comptem amb resultats consistents aportats per tres assajos aleatoritzats que demostren que afegir palbociclib a una teràpia endocrina prolonga significativament la supervivència lliure de progressió en comparació de la teràpia endocrina sola".

A l'assaig PALOMA-2, la mitjana de supervivència lliure de progressió (el temps durant el qual el tumor està controlat) de les pacients tractades amb palbociclib més letrozole ha sigut de 24,8 mesos respecte dels 14,5 mesos de les que van rebre letrozole més placebo, amb una reducció del risc de progressió de la malaltia del 42%.

Hospitals participants

Els hospitals espanyols que han participat a l'estudi PALOMA-2 abracen diverses comunitats autònomes com Extremadura (l'Universitari Infanta Cristina de Badajoz), Catalunya (el Consorci Sanitari de Terrasa, l'Institut Català d'Oncologia d'Hospitalet, el Germans Trias i Pujol, l'Hospital del Mar, el Clínic i Provincial, el Vall d'Hebron, Arnau de Vilanova de Lleida), El País Basc (Hospital de Donostia), Galícia (Centre Oncològic de Galícia a La Corunya), Madrid (Clínic San Carlos, Clara Campal, MD Anderson, Gregorio Marañón, 12 d'Octubre), Andalusia (Virgen del Rocío, Verge Macarena, Complex Hospitalari de Jaén), Balears (Hospital Son Espases), Canàries (Hospital Universitari de Tenerife) i València (Institut Valencià d'Oncologia).

Palbociclib ha sigut aprovat este mateix mes per l'Agència Europea de Medicaments (EMA per les seues sigles en anglès) i compta també des de febrer de 2015 amb l'aprovació als Estats Units com a tractament inicial del càncer de mama avançat o metastàtic (RH+/HER2-) en combinació amb letrozole en dones post-menopaúsiques. Palbociclib també està aprovat als Estats Units i Europa en combinació amb fulvestrant en dones pre i postmenopàusiques en les que la malaltia hi haja progressat després de rebre tractament endocrí basant-se en els resultats de l'assaig fase III PALOMA-3. A més, el medicament està aprovat en 50 països fora dels Estats Units.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento