Comunitat Valenciana

Les Corts aproven la modificació de l'IRPF proposada per Podem i congelar taxes per a estudiar idiomes i per a la JQCV

  • Els grups parlamentaris han aprovat este divendres a la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes una esmena d'aproximació a una presentada per Podem a la Llei d'Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per a 2017, per la qual es modifica l'escala autonòmica de l'Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF), que beneficia les rendes més baixes i puja el tipus de gravamen a les de més de 30.000 euros anuals.

Alhora, s'ha donat llum per unanimitat a una esmena transaccional per la qual es congelaran diverses taxes, que es quedaran en les quantitats vigents en 2015, com les d'ensenyament d'idiomes, les proves de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV) o ensenyaments artístics, entre d'altres.

Així s'ha aprovat a la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes, que ha debatut este divendres el projecte de llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat, coneguda com a Llei d'Acompanyament, a la qual s'havien presentat 172 esmenes. El següent tràmit serà el debat en ple.

Segons l'escala de l'IRPF aprovada, gràcies a una esmena d'aproximació de Podem, Compromís i PSPV després d'una proposta del primer grup, les persones que cobren fins a 12.450 euros tributaran un 11%, front a l'11,9% que proposava el Consell. Per part seua, s'augmenta la pressió fiscal per a les rendes de 30.000, 50.000 i 65.000 euros anuals.

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha explicat que "uns 60.000 valencians passaran a pagar una mica més d'IRPF", mentre que "més d'1,5 milions passaran a pagar bastant menys", ja que "s'alliberen 81 milions d'euros per al consum intern".

D'esta manera, segons

Antonio Montiel, "millorem la justifica fiscal" i "reparem una injustícia històrica, perquè el PP va carregar el pes fiscal sobre les esquenes dels més desafavorits que, a més, eren els que eren perdent el seu treball i el seu habitatge".

Per la seua banda, la diputada del PP Eva Ortiz ha sigut l'encarregada de defensar les 102 esmenes que ha presentat el seu grup amb les quals busquen, en primer lloc, que "no es pugen els impostos i les taxes als valencians, no se suprimisquen els controls del Consell i que esta llei no siga un parapet per a prendre decisions perjudicials".

Ortiz considera que el nou tram autonòmic de l'IRPF suposa farà que "el major esforç recaiga en les classes mesures". La Popular també ha criticat que se'n vaja a "penalitzar als valencians que hereten el que els seus pares porten estalviant tota la vida, pagant el doble del que es pagava amb els Governs del PP".

El síndic socialista, Manolo Mata, li ha replicat que "qualsevol persona que hereta el pis dels seus pares i una quantitat raonable no paga impostos", perquè "els mínims exempts són molt alts", però entén que "hi ha gent que té quantitats absurdes de diners i no té sentit que no tributen baix cap concepte".

Mata també ha assegurat que no es pugen els impostos i, sobre esta qüestió, el popular Rubén Ibáñez li ha preguntat: "Si deien que no pugen impostos no entenem com ara els modifiquen a la baixa" amb l'esmena de Podem que, segons la seua opinió, suposa "una bufetada" al projecte de pressupostos del Consell.

CIEGSA

D'altra banda, Eva Ortiz ha denunciat que a la Llei d'Acompanyament es pospose fins al 31 de desembre 2018 la supressió de Ciegsa tot i que, segons ha dit, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, deia en la passada legislatura que en l'empresa pública havia "trampa, enxufisme i desviament de fons públic".

"El tema de Ciegsa seria perquè posaren el cap baix de l'ala", li ha contestat Manolo Mata, qui ha afegit que en esta empresa "han desaparegut 2.500 milions d'euros". Alhora, el socialista ha destacat que "Ciegsa continuarà fins a 2018 en interès de la gent que està en Ciegsa, de les instal·lacions provisionals i dels col·legis que se'n van

a posar en funcionament".

Des de Podem, Montiel ha expressat "seriosos dubtes sobre la conveniència de la pervivència de Ciegsa" i, sobre esta qüestió, ha proposat "desplaçar la capacitat de decisió de Ciegsa al ple del Consell", perquè entén que esta empresa "ha adquirit vicis i inèrcies dubtoses".

DEDUCCIÓ PER OBRES EN L'HABITATGE

Per la seua banda, entre les esmenes de Ciutadans, s'ha aprovat una d'aproximació per la qual la deducció per a obres en l'habitatge habitual passarà del 15 al 20%.

El diputat de C's Antonio Woodward ha defensat altres esmenes del seu grup, que no han estat aprovades, en les que demanaven suprimir els canvis a l'Impost de Successions i Donacions o que les taxes universitàries es baixaren un 10%. Respecte a este últim tema, la diputada de Compromís Mireia Mollà ha manifestat que el Consell ha fet "molts esforços per a ampliar les beques".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento