Els joves estudien menys per cobrir el baix sou dels pares

  • Han de començar a treballar abans per aconseguir més ingressos.
  • En tan sols quatre anys s’han perdut 16.660 estudiants de 18 a 24 anys a tot Catalunya.

El nombre de joves que estudien a Catalunya ha baixat en els darrers quatre anys, maltrat que la població d’aquesta edat ha crescut.

En el primer trimestre d’enguany hi havia 557.702 catalans d’entre 18 i 24 anys. D’aquests, només estudiaven 157.646. Quatre anys abans, n’eren 174.306

En total, són 16.660 alumnes menys malgrat que, en el mateix període de temps, la població d’aquestes edats es va incrementar en 22.524 joves. Són dades del Consell de la Joventut d’Espanya .

Dit d’una altra manera, la població estudiant en aquestes edats ha baixat del 32,6% al 28,3% en tan sols quatre anys. Una cosa semblant passa entre els 25 i els 29 anys (del 3,6% al 3,4%) i entre els 30 i els 34 anys (del 0,9% al 0,8%).

Alhora, l’ocupació ha escalat del 51,9% fins el 57,3%, ajudat per un menor atur (abans, 18,7%; ara, 12,1%).

Obligats a treballar

Aniol Santo, del Sindicat d’Estudiants, explica que molts fills d’assalariats, "que han perdut molt poder adquisitiu, han hagut d’incorporar-se al mercat laboral a partir dels 16 anys per aconseguir un salari més a casa".

Molts fills d'assalariats han perdut molt poder adquisitiu i han hagut d'incorporar-se al mercat de treball
"I no tant per tenir un plat a la taula, sinó per la resta de despeses", matisa. Molts immigrants treballen des del principi i
no passen per cap centre educatiu.

A més, "es tracta de feines que donen salaris molt baixos, per la qual cosa no es poden independitzar i es troben en terra de ningú", comenta.

A tot això s’afegeixen "les miserables beques, que a Catalunya només beneficien el 16% dels estudiants, davant el 40% que indica la Unió Europea", conclou Santo.

Majors de 25 anys i segones carreres

Els matriculats a les universitats catalanes en els primers cursos s’han mantingut estables els darrers anys.

És paradoxal amb aquestes dades de disminució d’estudiants joves? No. El Departament d’Universitats explica que les entrades de majors de 25 anys, dels procedents de la Formació Professional o d’altres carreres s’han incrementat els darrers anys.

El sistema universitari català suma més de 225.000 alumnes, entre primers i segons cicles.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento