Comunitat Valenciana

Desarticulen una organització que va estafar al voltant de quatre milions d'euros en cítrics

  • La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització criminal que havia estafat una quantitat pròxima als quatre milions d'euros en productes cítrics a la província de València. Es calcula que poden haver resultat afectats uns 300 pagesos.
Efectos recuperados en 'Scalibur'
Efectos recuperados en 'Scalibur'
GUARDIA CIVIL
Efectos recuperados en 'Scalibur'

En el marc d'esta operació, anomenada 'Scalibur', han sigut detingudes set persones i s'han realitzat sis escorcolls domiciliaris, en els que s'han intervingut 13 vehicles, multitud de joies i diners en efectiu i s'han bloquejat diversos béns immobles.

Les persones detingudes en l'operació tenien edats compreses entre els 28 i els 52 anys, i eren de nacionalitat espanyola, armènia i romanesa, als quals se'ls atribuïxen els delictes d'estafa, blanqueig de capitals, falsificació documental, insolvència punible, contra la hisenda publica i pertinença a organització criminal, segons ha informat l'Institut Armat en un comunicat.

Fins ara s'ha pogut localitzar a 150 perjudicats, tot i que la xifra podria superar els 300 afectats en tot València. Alhora, l'estafa per cítrics podria arribar als quatre milions d'euros.

En l'operació s'han realitzat sis escorcolls domiciliaris en les localitats valencianes d'Alzira, Gandia i Llaurí (València), on s'ha intervingut 13 vehicles, multitud de joies i diners en efectiu i s'han bloquejat diversos béns immobles. Tot allò confiscat podria tenir un valor pròxim a un milió d'euros, han indicat les mateixes fonts.

Les investigacions es van iniciar el mes de febrer passat quan la Guàrdia Civil va tindre coneixement que diverses persones havien sigut víctimes d'estafes en relació amb la venda de taronges.

Els agents van poder identificar un grup de persones que podria estar dedicant-se a la compravenda de taronges de manera fraudulenta.

ENTRAMAT D'EMPRESES

Fruit d'estes investigacions, la Guàrdia Civil va descobrir un entramat d'empreses que estava fent contractes fraudulents amb pagesos dedicats al cultiu de cítrics amb la intenció d'estafar-los. El capitost de l'organització aconseguia mitjançant un altre integrant de l'organització, corredor de taronges, l'adquisició de nombrosos camps de taronges durant la campanya agrícola per a posar-les a la venda a un preu superior al del mercat.

Després, mitjançant un entramat empresarial, l'organització ocultava els beneficis obtinguts de la venda de taronges deixant a les esmentades empreses en situació d'insolvència mitjançant concurs de creditors. Així aconseguien no ser detectats quan eren denunciades pels pagesos pels impagats, han assenyalat en el comunicat.

A càrrec de les empreses es trobaven dues persones que eren els que controlaven l'execució dels esmentats signes, tot i que eren en l'ombra i no exercien legalment cap càrrec. Alhora, l'organització comptava amb testaferros que eren els que tenia la titularitat de les empreses per a intentar ocultar la identitat dels quals realment realitzaven els fets.

La Guàrdia Civil ha pogut constatar que l'organització ja portava a terme estes pràctiques anteriorment, concretament en la temporada 2013-2014. Així, els capitostos de l'organització portaven un alt nivell de vida, segons han constatat els agents.

Alhora, l'operació ha estat desenvolupada pel Lloc Principal de Tavernes de la Valldigna i ha sigut dirigida pel Jutjat d'Instrucció número cinc de Sueca (València).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento