Comunitat Valenciana

La Generalitat buscarà una solució als propietaris de terrenys de Ciutat de la Llum

  • La sentència del TS determina la devolució als seus propietaris de les parcel·les que van canviar de qualificació en no existir "impossibilitat jurídica".
  • La Generalitat estudiarà una solució "negociada" amb propietaris que, en la seua majoria, no tenen recursos per a afrontar la devolució.
  • "L'actuació de l'anterior Govern de la Generalitat va ser totalment negligent amb una expropiació que ha resultat declarada nul·la", explica el Consell.
Ciudad De La Luz
Ciudad De La Luz
EUROPA PRESS
Ciudad De La Luz

El Govern valencià prepara una "estratègia" per a donar "una solució definitiva al problema heretat de l'anterior Consell" en relació amb els terrenys expropiats en el seu moment per a la construcció del complex de la Ciutat de la Llum. Sobre aquesta qüestió, ha avançat que negociarà un acord amb els propietaris.

Així ho ha explicat la Generalitat en un comunicat després de la sentència del Tribunal Suprem, feta pública dimecres, que determina la devolució als seus propietaris de les parcel·les que van canviar de qualificació urbanística o que albergaven edificis que van ser demolits després de l'expropiació, en entendre que no existeix "impossibilitat jurídica" per a la seua restitució. Aquests propietaris haurien, en aquest cas, de tornar les indemnitzacions percebudes en el seu moment.

Davant d'aquesta situació, la Generalitat ha dit que negociarà un acord amb els propietaris que permeta "donar una solució definitiva a aquesta qüestió" i que, al mateix temps, "garantisca que s'allibere un espai que puga desenvolupar-se amb la finalitat de contribuir a l'impuls i al creixement econòmic d'Alacant i de la Comunitat Valenciana".

El Consell ha indicat que la sentència del Tribunal Suprem afavoreix la pretensió de la Generalitat Valenciana en el seu moment, en acceptar el seu recurs de cassació i desestimar el dels expropiats. En concret, desestima la reclamació d'alguns expropiats, que ja van arribar a acords sobre les seues parcel·les, de seguir legitimats per a reclamar noves exigències.

Alhora, rebutja la pretensió d'altres de rebre indemnització. El Suprems estableix que se li poden tornar les parcel·les no executades i reclamar, al seu torn, d'ells, les indemnitzacions rebudes en el seu moment.

Tot i això, segons l'executiu valencià, "aquesta sentència en absolut arregla el problema". "L'actuació de l'anterior Govern de la Generalitat va ser totalment negligent amb una expropiació que ha resultat declarada nul·la i abandonant el seu projecte quan la crisi va refermar, deixant als propietaris en una molt difícil situació", ha manifestat.

Alhora, ha assenyalat que el 2011 el Tribunal Suprem va corregir una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i ha declarat la nul·litat de l'acte administratiu mitjançant el qual s'han aprovat les expropiacions en entendre que el Pla Especial de Reserva de Terra Públic aprovat per fer els estudis de cinema no va complir amb l'exigència de concretar la finalitat per a la que es va elaborar.

"Escenari complex"

La sentència, tot i això, condueix a "un escenari complex amb diversos problemes derivats", com a conseqüència de la falta de planificació i de la "desastrosa" gestió anterior en la tramitació del complex, que va culminar amb la decisió de la Unió Europea de considerar il·legals les ajudes del Consell a Ciutat de la Llum i exigir la devolució dels 265 milions rebuts.

D'aquesta manera, entre d'altres, es planteja la qüestió de com es realitza la devolució de parcel·les aïllades a propietaris que, en la seua majoria, després de 17 anys, no tenen recursos per a afrontar la devolució dels justipreus rebuts i els seus interessos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento