Comunitat Valenciana

El TS ordena restituir parcel·les expropiades per a la construcció de la Ciutat de la Llum

  • Afecta les que hagen patit modificacions en la seua qualificació urbanística i a les que tenien edificis construïts legalment que van ser demolits.
  • Anul·la part de la sentència del TSJCV que va acordar la "impossibilitat" d'executar la sentència sobre les expropiacions en el complex alacantí.
  • El TS ha acceptat els recursos de la Generalitat i de Societat Parcs Temàtics perquè considera que no existeix "impossibilitat jurídica" per a la restitució.
El Tribunal Supremo
El Tribunal Supremo
EUROPA PRESS/SUPREMO
El Tribunal Supremo

El Tribunal Suprem ha acceptat els recursos de la Generalitat i de Societat Parcs Temàtics de la Comunitat Valenciana i ha ordenat tornar als seus propietaris parcel·les que en el seu moment van ser expropiades per a la construcció del complex de la Ciutat de la Llum a Alacant, en el cas de les que hagen patit modificacions en la seua qualificació urbanística i en les que tenien edificis construïts legalment que van ser demolits per l'expropiació, perquè considera que no existeix "impossibilitat jurídica" per a aquesta restitució.

Així ho assenyala en una sentència de la secció cinquena de la Sala del Contenciós Administratiu, en què anul·la part de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que va acordar la "impossibilitat" d'executar la sentència sobre les expropiacions en el complex alacantí. El TSJCV va donar el vistiplau a les expropiacions per a la construcció de la Ciutat de la Llum, tot i que el mes de març del 2011, el TS va decretar la nul·litat d'aquest acte administratiu en entendre que el Pla Especial de Reserva de Terra Públic per a fer els estudis de cinema no complia l'exigència de concretar la finalitat per a la que es va elaborar.

En aquesta resolució, el TS va estimar el recurs d'una urbanitzadora i dos particulars que al·legaven que el TSJCV va vulnerar normes de l'ordenament estatal i que aquest Pla Especial no tenia concreció de la causa d'expropiació. Amb posterioritat, el Suprem va ordenar que fora la sala valenciana qui realitzara la proposta d'execució de sentència.

A través d'una interlocutòria de novembre de 2014, el TSJCV va declarar inexecutable la sentència en quatre quatre tipus de parcel·la: les superfícies que hagueren patit alteracions físiques i jurídiques "notabilíssimes perfectament legals"; les convertides en viari; els edificis legals d'acord amb l'ordenació prèvia a la delimitació i que van ser demolits després de l'expropiació i les que hagueren patit si no alteracions físiques, sí mutacions jurídiques notables pel Pla Especial Director d'Usos i Infraestructures.

Ara, el TS ha estimat parcialment el recurs de cassació de la Generalitat Valenciana i Societat de Projectes Temàtics i ha anul·lat la interlocutòria del TSJCV en la part referent la "impossibilitat" d'executar "in natura" -restitució de terrenys- la sentència en dos suposats: el de les finques que, edificades legalment, els seus edificis han estat demolits i, d'altra banda, el de les quals, estant en el seu estat originari, han patit mutacions jurídiques en el Pla Especial Director d'Usos.

En conseqüència, ordena la restitució als seus propietaris originaris de les parcel·les recollides en aquesta resolució en no apreciar la impossibilitat jurídica en ests dos casos. En canvi, manté que no es pot executar la sentència, per la qual cosa cal fixar una indemnització substitutòria, en aquelles superfícies de terra en les quals s'han construït les instal·lacions de la Ciutat de la Llum; en les que s'ha reubicat a part dels propietaris expropiats (els que van subscriure el Conveni) en la promoció d'habitatges de l'IVVSA o en les que s'han executat els vials d'accés al complex.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento