Comunitat Valenciana

La coreògrafa alacantina Sol Picó,  guardonada amb el Premi Nacional de Dansa 2016

  • El jurat ha valorat, entre altres qüestions, "el seu talent creatiu i forta personalitat artística, units a l'audàcia de les seues propostes escèniques".
  • Picó, nascuda en Alcoi i establida a Barcelona, ha desenvolupat el seu segell més personal amb la seua companyia, la Sol Picó Compañía de Danza.
  • Durant la seua trajectòria ha posat en escena obres com "Razona la vaca", "E.N.D. Esto no danza", "Memorias de una pulga" o "We Women".
Sol Picó En Su Espectáculo 'Petr, La Mujer Araña...'
Sol Picó En Su Espectáculo 'Petr, La Mujer Araña...'
ROJOBARCELONA
Sol Picó En Su Espectáculo 'Petr, La Mujer Araña...'

La coreògrafa alacantina Sol Picó, en la modalitat de creació, i Joaquín de Luz, en la d'interpretació, han obtingut aquest dilluns els Premis Nacionals de Dansa corresponents a 2016. Aquests premis, que concedeix anualment el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, estan dotats amb 30.000 euros cadascun.

El jurat ha distingit Sol Picó, per majoria, "pel seu talent creatiu i forta personalitat artística, units a l'audàcia de les seues propostes escèniques". Alhora, ha exalçat a més "el seu profund coneixement dels estils de la dansa, per a construir el seu propi llenguatge" i el seu "continu compromís amb la creació contemporània", que s'observa en treballs com 'W. W. (We Women)', 'One-hit Wonders', 'El llac dels mosques' o 'Bésame el cactus', entre d'altres.

El jurat ha concedit el premi per majoria a Joaquín de Luz per "la seua trajectòria com a ballarí de tècnica de brillantor depurada i gran carisma interpretatiu, dots amb les quals ha abordat els grans rols del repertori clàssic i neoclàssic".

El jurat, a més, ha destacat, entre moltes altres tasques, la seua recent interpretació de Basilio de Don Quijote en la seua col·laboració amb la Compañía Nacional de Danza. Alhora, ha subratllat "la seua tasca com a ambaixador de la dansa del nostre país en els principals teatres del món".

El jurat, presidit per la directora general de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Montserrat Iglesias, amb la vicepresidència del subdirector general de Música i Dansa, Antonio Garde, ha estat integrat per Mª Àngels Carrasco Hidalgo, Laura Lizcano, a proposta de la Federació Estatal d'Associacions de Companyies i Empreses de Dansa (FECED); José Carlos Martínez García, Carmen Roche Rubio; Xosé Paulo Rodríguez, a proposta de la Xarxa Espanyola de Teatres, Auditoris, Circuits i Festivals de Titularitat Pública, i Rosa San Segundo Manuel.

Biografies

La coreògrafa i ballarina nascuda en Alcoi i establida a Barcelona Sol Picó va formar la seua primera companyia Danza Robadura en 1988 però és amb la companyia que porta el seu nom, la Sol Picó Compañía de Danza, nascuda el 1993, amb la qual ha desenvolupat el seu segell més personal.

'Razona la vaca' (1995), 'E.N.D.' (Esto No Danza, 1998), 'D.V.A' (Dudoso Valor Artístico, 1999), 'Bésame el cáctus' (2001), 'La dona manca o Barbie Superestar' (2003), 'La prima de chita' (2006), 'Las Doñas' (2007), 'Sirena a la plancha' (2008), 'El llac de les mosques' (2009), 'Petra, la mujer araña y el putón de la abeja Maya' (2011), 'Memorias de una pulga' (2012), 'One-hit wonders' (2014) o 'We Women' (2015) són alguns exemples i muntatges d'esta creadora.

Joaquín de Luz (Madrid, 1976), és ballarí principal del New York City Ballet i va començar la seua formació en dansa clàssica en la Companyia de Víctor Ullate, on va estar des de 1992 fins a 1995. Entre d'altres reconeixements, el mes de març del 1996 va guanyar la Medalla d'Or en la Competició Internacional de Ballet Nureyev de Budapest (Hongria), i un any més tard va guanyar el Premi Rising Star que atorga la revista Seven Arts Magazín de Filadèlfia.

En 2009 va estar guardonat amb el Premi de Cultura en la modalitat de dansa, concedit per la Comunitat de Madrid i el Premi Benoise de la Danse per la seua interpretació de 'Prodigal Son' de Balanchine.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento